luni, 16 decembrie 2013

Lucrezi Sau Doar Ai Impresia Ca Lucrezi La Propria Afacere?

Ce ai invatat si cat timp ti-a luat?

Uneori ma uit la un business nou si ma gandesc cat de repede a progresat si cat a durat pana au inceput. Probabil 5 luni in majoritatea startup-urilor. Asta se putea face in 5 minute. Perioada de procesare e limitata de perioada de feed-back. Daca nu poti face o lista cu lucrurile pe care le-ai invatat, te afli intr-o linie lenta de invatare.

E timpul sa accelerezi. Fa-ti o lista cu 5 lucruri pe care vrei sa le imbunatatesti in businessul tau. Stai 3 minute la fiecare dintre ele cu 3-4 colegi si faceti o sesiune de brain-storming. Pastreaza ideile cele mai bune si pune-le in actiune. Vezi ce iti trebuie cu adevarat. Care e obiectivul. Cum poti ajunge acolo.

Citeste aici Ce Considerente Financiare Trebuie Sa Luati In Considerare Atunci Cand Incepeti O Afacere Mica?

Este business-ul tau inca in intuneric?

Unii oameni prefera sa-si construiasca afacerea in spatele curtii si cu lumina stinsa, pana cand ideile lor sunt perfecte. Doar ca nu poti sa construiesti nimic cu adevarat genial pe intuneric.

Daca iti construiesti solutiile intr-un mediu artificial, ele nu sunt proiectate pentru realitate. Trebuie sa-ti testezi produsul in conditii reale si sa te gandesti la ce posibilitati ai cu clientii reali.
Cu cat esti mai dispus sa-ti testezi produsul in conditii reale, cu atat mai repede obtii solutii viabile. Sa fii la curent cu ce se cere in momentul actual pe piata.

Succesul este rezultatul a milioane de incercari si experimente. Iti aduci aminte de T. Edison, cate incercari reale a avut pana a inventat becul din zilele noastre? Trebuie sa gasesti oameni cu care sa lucrezi si sa-ti aduci la viata ideile pe care le ai.

Cand iti vei scoate ideile la lumina?

Nu poti sa lucrezi de unul singur la un proiect, in incercarea de a-l face cel mai bun, fara sa-l testezi. Este doar o iluzie sa crezi ca va fi cel mai bun produs. Cand petreci timpul singur si te gandesti la ideea ta confortabil, de multe ori vei gasi ca nimic nu e suficient de bun.

Cunosc pe cineva care se gandeste de ceva timp sa-si deschida o patiserie. A petrecut mult timp informandu-se. Dar nu a pus nimic concret in practica. Spune ca e atat de aproape sa deschida patiseria, dar inca se mai gandeste la unele lucruri. Sunt doar vorbe, niciun business plan. E ok sa te documentezi inainte sa incepi ceva si sa nu te arunci pe un teren necunoscut. Dar trebuie sa vina si timpul cand acele analize, planuri sa se materializeze intr-un business real. Daca esti de parere ca inca nu a venit acel "candva" cand sa pornesti, afla ca acel "candva" este acum.

Citeste aici Cele 10 Reguli Ale Lui Donald Trump Pentru A Avea Succes.

Mai sus am exagerat in mod voit, cand am spus ca se putea face in 5 minute, in ideea ca se pierde prea mult timp de la idee la planul de actiune. De fapt se poate face intr-o saptamana. Si e totusi o diferenta intre 1 saptamana si 4 luni, nu? Trebuie doar sa te concentrezi mai mult pe ceea ce conteaza cu adevarat.
Prioritizeaza sarcinile. Vezi ce e mai important in acest moment.

Depui prea multa munca pentru nimic real, nimic concret. Nu faci decat sa pierzi timpul. Nu vei ajunge in varf cu analize paranoice. Iesi din intuneric si lasa-ti ideile sa straluceasca.

4 comentarii:

  1. De multe ori ai impresia ca lucrezi, dar e posibil sa pierzi mult timp mai ales cand esti la inceput si nu stii ce sa faci. E bun articolul, te mai trezeste putin si iti da un imbold.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara Gabriel !
    Mi-a placut articlolul deoarece succesul depinde foarte mult de noi .Daca cineva este pregatit pentru o anumita afacere, el il creaza literalmente.
    Imi aduc aminte de T Edison si mai stiu ca si Henry Ford , Lincoln, Emerson sunt primii care nu s-au lasat batuti din visul lor, iar esecurile au insemnat pentru iei, un nou inceput.
    Daca ne dorim sa incepem o afacere si suntem pregatiti putem sa actionam fara sa ne mai gandim "sa facem sau sa nu facem " si sa perseveram pana ajungem la scopul propus !
    Iti doresc o seara frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  3. @Gabriela Bogdan
    Buna Gabriela! Asa este totul tine de noi ca sa ne realizam visul. Nu trebuie sa vina nimeni sa ne impinga de la spate. Doar ca trebuie sa LUCRAM efectiv la visul nostru, nu doar sa avem impresia ca lucram.
    Ma bucur ca ti-a plaut articolul. O seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  4. @George
    Salut George! Imi pare bine daca te-am trezit umpic. Asta e si scopul articolului, sa constientizezi ce faci. O seara buna.

    RăspundețiȘtergere