marți, 25 februarie 2014

Sarcina Liderului Este Sa Uneasca Si Sa Focalizeze Intreaga Echipa.

Un leader poarta cu el responsabilitatea fata de ceilalti. Cei mai multi dintre noi au auzit expresia "dezbina si cucereste". Aceasta e temelia pe care e construit sistemul nostru educativ.

Din momentul in care un copil incepe scoala, sistemul educativ incepe sa imparta copiii in inteligenti, mediocri, sau cei cu performante scazute sau foarte slabe.

Aceasta dezbinare si cucerire inseamna pregatirea copiilor pentru viata de angajat.

In lumea angajatilor, viata e bazata pe competitia pentru un loc de munca, promovari sau mariri de salariu. Aceasta programare de tip dezbina si cucereste e motivul pentru care multi angajati si liber profesionisti intampina dificultati in tranzitia catre viata de antreprenor.

Citeste si Ce Trebuie Sa Stii Ca Sa Devii Antreprenor.

Cea mai importanta sarcina a unui lider este sa educe si sa pastreze oameni de valoare. Acesta trebuie sa puna accent puternic pe misiune, abilitati de conducere, deprinderi de echipa, curaj, concentrare si disciplia. Misiunea unui lider este sa gaseasca o cale, prin care sa-i faca pe ceilalti sa vada viziunea companiei, sa-i inspire s-o implementeze si sa contribuie la ea.
Liderul vede imaginea de ansamblu, dar are nevoie de echipa pentru a-l ajuta sa o transforme in realitate.

Leadership-ul exista in viata noastra de zi cu zi. Un lider nu doar impartaseste valorile organizatiei, dar si inspira subalternii pentru ca acestia sa isi construiasca aceeasi viziune. Aptitudini de care ai nevoie pentru a adopta un stil modern de leadership:

-deschidere catre nou;
-flexibilitate;
-creativitate;
-capacitatea de a convinge;
-atentie la detalii;
-putere de mobilizare a echipei.

Un stil de leadership adaptat nevoilor curente ale unei organizatii presupune capacitatea de a atrage atentia cu privire la anumite schimbari, fara a fi in centrul atentiei.
Accentueaza problema si solutionarea ei, nu imaginea ta.

Leadershipul transformational este axat pe ideea transformarii, a schimbarii pozitive a membrilor prin stimularea si inspirarea lor in directia atingerii performantei si totodata in directia formarii propriilor abilitati de leadership. Astfel, sursa de energie disponibila la nivelul psihicului uman este canalizata in directia dorita de catre companie, prin atingerea unor obiective duble, cele organizationale si cele personale.

Intr-o organizatie, managerul e privit ca si un parinte. Stiut fiind faptul ca toti copiii sunt foarte buni observatori, dar interpreteaza prost ceea ce vad, intr-o organizatie nu e prea important ce face managerul, dar e important ce cred ceilalti despre actiunile lui si, in final, ce decid ei sa faca. Oamenii trebuie sa aiba impresia ca au de-a face cu o persoana buna, nu cu cineva care doar ii „conduce”.

Citeste si De Ce Devin Bogatii Si Mai Bogati?

Succesul unui lider este asigurat de efortul angajatilor. Mai jos ai zece actiuni esentiale ce pot face dintr-un om un lider foarte bun:

1. sa clarifice obiectivele fiecarei functii, pozitii in companie.
2. sa descrie clar scopurile.
3. sa asculte punctele de vedere ale angajatilor.
4. sa se asigure ca exista resurse care sa sustina scopurile propuse.
5. sa fie explicit in privinta standardelor de evaluare.
6. sa rasplateasca efortul, sa incurajeze.
7. sa ofere un feedback prompt performantei.
8. sa evite prieteniile cu angajatii, relatiile personale.
9. sa-si recunoasca greselile si sa nu minta.
10. sa ia deciziile pe care el trebuie sa le ia.

Cu cat aveti capacitatea mai mare de a uni o echipa si de a o conduce spre o performanta mai mare, cu atat va veti accelera afacerea si indeplini obiectivele mai repede.
Ti-a placut acest articol? Daca da, ajuta-ma sa-l promovez si spune-le si prietenilor tai printr-un like sau share.
Aboneaza-te acum gratuit la newsletter pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail.

Nu uita "Knowledge is Power".

6 comentarii:

  1. Buna Gabriel !
    Un citat care ar trebui sa-l foloseasca un lider : "Doreste-le altora ceea ce-ti doresti tie. Aceasta este cheia pentru relatii umane armonioase".
    Sarcina unui lider este sa creeze echipe dinamice, motivate si sa nu gandeasca ca un sef.
    Sefii dau ordine si hotarasc, iar liderii candesc impreuna cu echipa, incurajeaza echipa, gasesc solutii impreuna.
    Ar trebui aplicata si "Regula de aur" : " Ce tie nu-ti place altuia nu-i face ".
    Mi-a placut acest articol.
    Ne pui la incercare din ce in ce mai mult invatandu-ne cum sa avem un IQ Financiar mai bun si tot ce este in aceasta ramura.
    Iti doresc o seara frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  2. Rolul liderului este acela de a avea grija de echipa lui si de a creste impreuna cu ea. Nu poti sa faci lucrurile de unul singur, de aceea ai nevoie de oameni cu care sa lucrezi. Asa cum ai spus si tu liderul ar trebui sa vada si sa accentueze solutia, nu pe el, pentru ca a luat o decizie sau ca este in masura sa o ia... din pacate cei mai multi uita atunci cand ajung sefi si conduc dupa bunul plac.

    RăspundețiȘtergere
  3. Asa este. Liderul trebuie sa aiba grija de toata echipa, pentru ca fiecare om din echipa conteaza, si contribuie atunci cand vine vorba de succesul comun. Fiecare are rolul lui. Liderul trebuie sa vada "calea" si sa le-o arate si celorlalti. Mi-a placut articolul. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Gabriela Bogdan
    Buna Gabriela. Asa este liderul trebuie sa aiba deprinderi umane, dar in acelasi timp sa stie care este scopul, sa nu piarda din vedere imaginea de ansamblu, si misiunea implicit (sa stie in fiecare moment unde trebuie sa ajunga). Imi pare bine ca ti-a placut, si sper ca articolul sa ajute cat mai multa lume. Multumesc mult pentru aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Mihai
    Salut Mihai. Asa este nu poti sa lucrezi singur, si nu poti avea rezultate. Puterea unei echipe conduse de un lider adevarat e de apreciat. Cei care sunt "sefi" nu sunt lideri. Liderul trebuie sa inspire echipa pentru a-l urma pe drumul sau si a-l ajuta sa-si transforme visul in realitate.

    RăspundețiȘtergere
  6. @alla sally
    Buna Alla. Exact. You got the point.
    Liderul + Echipa = Un Intreg. Succesul se datoreaza contributiei fiecarui membru din echipa. Multumesc pentru felicitari!

    RăspundețiȘtergere