miercuri, 2 aprilie 2014

Ce Este Cadranul Banilor?

Cadranul banilor se refera la cele patru categorii de oameni care alcatuiesc lumea afacerilor. El va ajuta sa identificati locul in care va aflati in prezent si sa definiti traseul spre punctul in care doriti sa ajungeti, in demersul dvs. catre libertatea financiara.

Fiecare dintre noi apartine cel putin unuia dintre cele patru sectoare ale cadranului.
Unde se situeaza fiecare este un lucru determinat de sursa din care ii vin banii.

Multi se bazeaza pe salarii, acestia fiind angajati, in timp ce altii sunt liber profesionisti. Angajatii si liber profesionistii se situeaza in partea de jos a cadranului.

Partea de sus este rezervata persoanelor care isi obtin banii din afacerile pe care le detin sau din investitiile pe care le fac.

A - angajat.
L - liber profesionist.
E - antreprenor.
I - investitor.

Cadranele acestea diferite reprezinta realitati diferite. Ca o persoana sa poata face trecerea spre un alt cadran sau sa poata face parte din doua sau mai multe cadrane diferite, trebuie mai intai sa-si schimbe realitatea in care traieste.

Citeste aici Obstacole Pe Care Trebuie Sa Le Depasesti Pentru A Obtine Libertatea Financiara.

De exemplu cadranul "A" care vine de la angajat, este cadranul persoanelor care vad lumea din perspectiva unei realitati bazate pe siguranta oferita de o slujba permanenta.

Cadranul "L" care vine de la liber profesionist, este cadranul persoanelor care vad lumea din perspectiva independentei personale, a mentalitatii individului de rand, mentalitate potrivit careia trebuie sa reusesti in viata prin propriile tale mijloace.

Cadranul "E" este rezervat antreprenorilor. Aici sunt cei care detin o afacere. Una dintre diferentele primordiale dintre un antreprenor care are o afacere mica si un antreprenor care are afaceri uriase se refera la numarul de oameni pe care respectivul om de afaceri ii ajuta. Un mare om de afaceri face tot ce-i sta in putinta ca sa creeze un sistem prin intermediul caruia sa ajute cat mai multi oameni. Un om de afaceri mai mic nu are posibilitatea sa-si ajute semenii in aceeasi masura in care o face un om mare de afaceri. Problema cu care se confrunta cei din cadranul L este faptul ca antreprenorul unei afaceri mici, nu are nici timpul si nici posibilitatea de a ajuta atat de multi oameni cum se intampla in cazul unui antreprenor care are afaceri uriase.

Deci, diferenta dintre antreprenorul unei afaceri mici si cel al unor afaceri de ordinul milioanelor consta in faptul ca cel din cadranul L isi poate ajuta semenii doar din propriul sau buzunar in timp ce antreprenorul din cadranul E creeaza un sistem prin intermediul caruia ajuta cat mai multi oameni cu putinta.

Cadranul "I" care vine de la investitor, este terenul de actiune al oamenilor bogati. Investitorii castiga bani prin intermediul banilor. Ei nu trebuie sa mai lucreze, pentru ca pun banii sa lucreze in locul lor.

Metodele diferite de obtinere a unui venit necesita tipuri de gandire diferite, cai educationale diferite si genuri diferite de oameni. Fiecare cadran se deosebeste de celelalte. Pentru a produce venituri din mai multe cadrane este nevoie de aptitudini diferite si de personalitati diferite, chiar daca persoana din fiecare cadran e una si aceeasi.

Citeste aici Cum Sa-Ti Maresti Increderea In Tine Prin Gandirea Pozitiva.

Spre exemplu, un angajat castiga bani prin pastrarea unei slujbe si prin munca pe care o depune pentru o persoana sau pentru o companie. Liber profesionistii isi obtin banii lucrand pentru ei insisi. Un antreprenor detine o afacere care aduce bani, in timp ce investitorii isi trag venit din diversele investitii pe care le fac - ei achizitioneaza active, cu alte cuvinte bani care produc mai multi bani.

Acesta este pe scurt cadranul banilor. In final vreau sa te intreb si sa te gandesti tu din ce categorie faci parte?
Ti-a placut acest articol? Daca da, spune-le si prietenilor tai despre acest articol printr-un like sau share.
Aboneaza-te acum gratuit la newsletter pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail.
Nu uita "Knowledge is Power".

6 comentarii:

  1. Buna Gabriel !
    Mi-a placut articolul si nu prea as mai avea de completat, doar o idee : realitatea despre care spui si tu consta in a ne gandi la o alta realitate mai buna, mai fericita, mai prospera din punct de vedere financiar, si atunci exista o corelatie intre gandurile pe care le emitem in legatura cu banii si banii propriuzis pe care ii avem la ora actuala ca rezultat al gandurilor pe care le-am emis.
    Cred ca este o idee buna de luat in calcul !
    Iti doresc o seara frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  2. Este buna aceasta clasificare, ca sa stim fiecare unde ne incadram. Este bine explicat si pe intelesul tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Aceste articole sunt adevarate lectii financiare. Sunt lucruri pe care e bine sa le stim, ca sa putem avansa si mai mult catre libertatea financiara.

    RăspundețiȘtergere
  4. @alla sally
    Buna Alla. Asa este sunt lectii pentru cei care doresc sa obtina libertatea financiara.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Gabriela Bogdan
    Buna Gabriela. Este o realitate viitoare unde dorim sa ajungem. E bine sa stim unde ne aflam, unde dorim sa ajungem si ce trebuie sa facem pentru a ajunge acolo. Actiunile pe care le facem in prezent se vor vedea in viitor.

    RăspundețiȘtergere