luni, 12 mai 2014

Iresponsabil Financiar Sau Consumator De Succes?

Sunt persoane care nu dispun de banii necesari pentru a investi. Ele fie cheltuiesc tot ceea ce produc, fie cheltuiesc mai mult decat produc.

Sunt multi oameni "bogati" care se incadreaza in aceasta categorie, intrucat cheltuielile lor depasesc banii pe care ii produc. Atunci cand nu mai au bani se imprumuta.

Exista persoane care isi rezolva problemele financiare imprumutand bani. Planul lor consta in jefuirea lui Popescu pentru a-l plati pe Vasile.

Acesti oameni activeaza in lumea investitiilor precum strutii, infundati cu capul in nisip, sperand si rugandu-se ca totul sa iasa bine.

Chiar daca dispun de cateva surse de venit, nivelul datoriilor pe care il au este in realitate mult mai mare. Acesti oameni sunt un dezastru la capitolul bani, cheltuindu-i iresponsabil.

Citeste si Angajatul Prins In Capcana Unei Slujbe Sigure.

Deseori se intampla sa investeasca tocmai cu banii imprumutati. Orice bun de valoare pe care il detin are atasata o datorie. Se folosesc in mod impulsiv de cartile de credit, dupa care isi prelungesc datoriile intr-un imprumut pe termen lung. Apoi se apuca iarasi de alte cheltuieli. Cuvintele "avans mic, rate lunare accesibile" le atrag mereu atentia. Cu aceste cuvinte in minte, isi cumpara deseori "jucarii" a caror valoare se depreciaza in timp: telefoane, barci, masini si vacante. Trec toate aceste jucarii in coloana de active, care peste cativa ani nu vor mai avea aceeasi valoare, dupa care mai fac un drum pana la banca, pentru un alt imprumut. Mare le este mirarea cand sunt refuzati.

Cumparaturile sunt sportul lor preferat. Isi cumpara lucruri de care nu au nevoie, spunandu-si in sinea lor: "Da, da, nu mai sta pe ganduri. Meriti sa ai asa ceva." sau "Ai muncit prea mult, acum te poti rasplati." Sau: "Daca nu cumpar acum, s-ar putea sa nu mai gasesc niciodata la un pret atat de bun." Ori: "E la reducere."

"Too many people spend money they haven't earned, to buy things they don't want, to impress people they don't like." - Will Smith. Ei cred ca extinderea imprumuturilor pe o perioada lunga de timp este o miscare inteligenta din punct de vedere financiar, iluzionandu-se ca vor munci mai mult si vor strange bani pentru a plati datoriile la banca dintr-un singur foc. Nimic mai fals. Cheltuiesc tot ce produc si inca ceva pe deasupra. Sunt cunoscuti sub numele de consumatori. Cei care detin o afacere ii iubesc la nebunie pe acesti oameni. Daca au bani ii cheltuiesc intr-o clipita. Daca nu au, se imprumuta. Educatia lor financiara trebuie imbunatatita semnificativ.

Cand sunt intrebati de ce au nevoie de bani, raspund ca nu castiga suficient. Impresia lor este aceea ca o suma mai mare de bani le-ar rezolva problema. Indiferent cat de multi bani ar produce, tot s-ar afunda in datorii din ce in ce mai mari. Nu reusesc sa-si dea seama ca problema lor nu se afla in venitul lor, ci in obiceiurile lor legate de bani. Deprinderile lor privind imprumuturile, cumparaturile si irosirea banilor ajung sa scape de sub control. Asa cum unele persoane mananca in nestire atunci cand sunt deprimate, ei cheltuiesc tot ce au atunci cand sunt demoralizati. Cheltuiesc, se deprima si iar cheltuiesc.

Citeste si De Ce Nu Exista Mai Multi Investitori?
Citeste si Cum Sa Fii Perseverent: 8 Principii De Urmat.

Ei cred ca intr-o buna zi, problemele lor financiare vor disparea in mod miraculos. Acesti oameni pot crea usor impresia ca sunt oameni bogati. Pot avea case impunatoare si masini ultimul tip, dar daca va veti uita mai bine la ei, veti observa ca toate bunurile pe care le detin sunt cumparate cu bani imprumutati.

Regulile din lumea afacerilor nu sunt intotdeauna aceleasi cu cele din lumea investitiilor. Daca acesti oameni nu sunt dispusi sa se schimbe, viitorul lor financiar nu arata chiar atat de bine. Acesta este un exemplu de investitor fara educatie financiara. Poate fi numit iresponsabil sau consumator de nota 10?

Ti-a placut acest articol? Daca da, spune-le si prietenilor tai despre acest articol printr-un like sau share. Aboneaza-te acum gratuit la newsletter pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail. Nu uita "Knowledge is Power". Ai nevoie de educatie financiara pentru a atinge libertatea financiara.

9 comentarii:

  1. Eu cred ca iresponsabilitatea asta se trage din lipsa cunostiintelor financiare. Acesti oameni care cheltuie atat cat produc sau peste, nu se gandesc la propriul viitor sau la ce va urma. Ei isi satisfac nevoile de moment si atat. Cumpara multe lucruri de care n-au nevoie pentru ca asa s-au obisnuit. Putina modestie nu le-ar strica. Felicitari pentru articol, ai atins un subiect important.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multi nu pun deoparte nimic pentru ca castiga mult prea putin si nu le mai ramane. Cei care cheltuie tot ce produc, nu au niciodata. Insa cei care au si cheltuie tot nu au scuza. Asa cum ai spus tu se bucura cei care au magazine sau afaceri si care castiga de pe urma acestor consumatori inraiti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cunosc cateva persoane care procedeaza exact in acest fel. Oricati bani ar avea, ii cheltuie pe toti, asa cum ai spus si tu cumparaturile sunt sportul lor preferat...

    RăspundețiȘtergere
  4. Felicitari pentru acest articol!
    Sunt foarte multi care procedeaza in felul acesta.Toata lumea vrea sa se rasplateasca, dar putini o fac cu cap,responsabil.Acesti oameni ar trebui sa stie ce vor exact de la viata.Pentru ca doar acesti omeni care nu stiu acumuland diverse lucruri, obiecte care pe moment ii fac fericiti, apoi constata ca de fapt nu acel lucru este ceea ce-si doresc cu adevarat si astfel intra intr-un cerc vicios de a cheltui banii indiferent daca le trebuie sau nu.
    tot ce le-ar trebui pentru inceput este cum ai zis si tu , sa se schimbe pe ei insisi, sa-si evalueze viata, traiul si banii.
    Ei pot sa-si puna aceasta intrbare: "Cat de mult este suficient? "

    RăspundețiȘtergere
  5. @alla sally
    Buna Alla. Din pacate sunt multi oameni care procedeaza in acest fel.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Andreea26
    Buna Andreea. Cineva castiga din aceste obiceiuri. Intrebarea este cine?

    RăspundețiȘtergere
  7. @Mihai
    Salut Mihai. Sunt de aceeasi parere cu tine. Nu au viziune pe termen lung, ei vad in 2 metri. Ce au nevoie acum... si poate nici nu au cu adevarat nevoie de acel lucru. Multumesc pentru aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Gabriela Bogdan
    Buna Gabriela. Foarte adevarat ceea ce ai spus. Trebuie sa ai o limita, de bun simt. Sa cantaresti, sa vezi care sunt "adevaratele" nevoi, si sa faci diferenta dintre dorinta si nevoie. Cred ca intrebarea "Cat de mult este suficient? " este absolut necesara. Multumesc pentru idei si pentru aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
  9. Aceasta denumire de = Iresponsabil financiar sau consumator de nota 10=, este modelul Romaniei, al acestor =minti luminate= care guverneaza, fara nici un fel de politica de anticipare sau strategie pe termen lung(de fapt nu exista nici un fel de strategie). Suntem o tara de consumatori care se mai misca datorita împrumuturilor care se fac. Excelent articol, atat timp cat politica de guvernare este gresita, normal ca si exemplul care il dau este gresit si atunci boala se extinde.

    RăspundețiȘtergere