duminică, 14 septembrie 2014

Cum Sa Scapi De Datorii?

In articolul trecut va spuneam ca nu este bine sa acumulati datorii, si ca acei oameni care au mai multe datorii, devin mai saraci, iar cei care imprumuta mai mult devin mai bogati. In acest articol am sa va spun cateva lucruri pentru a scapa de datoriile pe care le aveti. Masurile pentru a iesi din datorii si pentru a sta departe de ele nu sunt unele usoare. Sansele sunt, odata ce cititi acest articol, sa aveti deja datorii si sa va ganditi cum sa scapati de ele mai repede. Invatati sa nu mai faceti datorii noi si o sa va schimbati viata pentru totdeauna.

1. Opriti cresterea datoriilor dumneavoastra.
Daca aveti carduri de credit, nu le mai folositi. Taiati-le de pe lista surselor de venit. Daca aveti mai mult de un card de credit, nu le mai folositi. Atunci cand terminati, ar trebui sa nu ramaneti cu mai mult de un card de credit pe care sa-l folositi. De asemenea incercati sa nu mai folositi cardul de credit pentru a cumpara din magazine. Puteti folosi cardul de credit doar pentru a cumpara lucruri de "urgenta" si lucruri pe care stiti ca sunteti in masura sa le platiti intr-un interval scurt de timp, pana cand puteti avea cheltuielile sub control deplin.

Citeste si Cine Cui Este Dator?
Citeste si Teama De A Nu Pierde Bani.

2. Notati-va cheltuielile.
Idea de a nota tot ce cheltuiti, este un concept pe care majoritatea oamenilor il considera enervant si inutil. Cu toate acestea, este de fapt, cheia dvs. pentru a iesi din datorii. Sunteti in datorii pentru ca ati cheltuit bani pe care nu ii aveati. Daca sunteti ca marea majoritate a oamenilor, datoria pe care o aveti nu a venit de la achizitia unui singur lucru, a fost datorita cheltuielilor multiple pe care le-ati facut de-a lungul timpului. Pentru a evita acumularea altor datorii, trebuie sa stiti pe ce cheltuiti banii. In fiecare zi, timp de cel putin o luna, notati fiecare suma pe care o cheltuiti, indiferent cat de mica este.

3. Clasificati-va cheltuielile.
Clasificati-va cheltuielile in grupuri logice precum :
- trebuie sa am.
- ar trebui sa am.
- as dori sa am.
Lucrurile obligatorii pe care trebuie sa le cumparati, sunt lucruri care va vor dauna daca nu le cumparati: alimentele, chiria, medicamentele etc. Lucrurile pe care ar trebui sa le aveti, sunt lucruri de care aveti nevoie, dar puteti trece o vreme fara ele: haine noi, abonament la sala etc. Lucrurile pe care ati dori sa le aveti, sunt lucruri de care nu aveti nevoie, dar care va imbunatatesc viata: reviste, telefoane noi, iesirile in oras cu prietenii etc. Facand acest lucru veti avea o idee mai buna asupra lucrurilor pe care va cheltuiti banii, si puteti sa va dati seama unde este necesar sa reduceti din cheltuieli. Nu trebuie sa eliminati toate lucrurile pe care "ar trebui sa" si "as dori sa", dar puteti arunca o privire asupra lor. Unele dintre cheltuieli va va plati datoria. Puteti sa platiti intotdeauna mai mult decat minumul necesar, in caz contrar va fi nevoie de un timp extrem de lung pentru a scapa de toata datoria.

4. Faceti-va un buget bazat pe lista de cheltuieli.
Notati suma pe care o cheltuiti in fiecare categorie pe luna trecuta si faceti un buget pentru luna urmatoare. Nu va enervati daca suma este mult prea mare. Pentru moment doar notati-o.

5. Stabiliti suma pentru cheltuieli.
Privind noul buget, sunteti in masura sa vedeti zonele in care puteti sa reduceti din cheltuieli. Sau puteti vedea, de asemenea, zonele in care puteti mari suma pentru cheltuieli. Ganditi-va ca vreti sa slabiti. Care este cel mai bun lucru pe care il puteti face? Sa reduceti din alimentatie, sau sa va faceti un abonament la sala? Sau puteti sa alergati in aer liber, sau acasa pe banda. Ideea este sa fiti realist. Sansele sunt ca bugetul sa poata fi redus. La sfarsitul acestui exercitiu, ar trebui sa va ramana o suma de bani pe care o puteti pune pentru datorie. Acest lucru va va oferi o idee foarte clara a ceea ce faceti si cat de bine o faceti, si veti stii daca veti trece peste suma din buget, in acest fel sa puteti lua o decizie de amanare pentru o achizitie noua.

6. Gandeste-te cat de mult datorezi, cui, si in ce conditii.
Datoria se poate simti coplesitoare, pentru ca dvs chiar nu aveti o idee clara despre cat de mult sunteti dator cu adevarat. Adunati facturile si faceti o lista simpla si o foaie de calcul cu toate datoriile pe care le aveti. Notati toate detaliile, inclusiv numele creditorului, soldul total, minimul de plata lunar si rata dobanzii.

Citeste si 10 Lucruri Pe Care Oamenii De Succes Le Fac Dimineata.

7. Incepeti sa platiti.
Faceti o lista de datorii si un buget exact ca la pasul 4. Este o idee buna sa acordati prioritate datoriilor carora le puteti aplica bani in plus. Aveti datorii care sunt restante? Aveti datorii cu rate ale dobanzilor extrem de ridicate? Considerati aceste datorii prioritati de top.
Cu surplusul de bani de la pasul 5, puteti plati mai mult pentru o datorie pana o achitati. Apoi dupa ce datoria este achitata, suma respectiva va merge catre urmatoarea datorie, pentru a scurta perioada de creditare.
Fiecare datorie devine mai usor de achitat decat ultima.

8. Repetati.
Acest proces devine mai usor. Dupa ce va d-ati seama ce cheltuieli si ce datorii aveti, procesul de scapare a datoriilor devine unul mai usor. Veti perfectiona bugetul de-a lungul timpului, veti scadea datoriile, si veti creste suma pe care o puteti plati datoriilor ramase. Continuati sa platiti fiecare datorie in ordinea listei de prioritati. Pe masura ce achitati cardurile de credit de mare interes, sunati aceste companii de carduri de credit si anulati aceste conturi.

Nu ai adunat toate aceste datorii intr-o singura zi, si nu vei iesi din datorii intr-o singura zi. Invata sa iti gestionezi corect banii.
Voi reveni cu mai multe articole despre acest subiect.

Ti-a placut acest articol? Daca da, spune-le si prietenilor tai despre acest articol printr-un like sau share. Aboneaza-te acum gratuit la newsletter pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail.

Nu uita "Knowledge is Power". Ai nevoie de educatie financiara pentru a atinge libertatea financiara.

7 comentarii:

  1. Foarte multi romani au credite la banca si cred ca este un articol folositor pentru multi oameni. Cu cat scapi mai repede de datorii, cu atat platesti mai putin, pentru ca nu mai platesti dobanda. Este bine sa scapi de datorii si sa nu mai faci altele, sa te feresti cat poti de ele.
    O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Andrei. Asa este, sunt multi oameni care au facut credite la banca, si au crezut ca au facut o afacere minunata. Nu uita banca nu este prietenul tau.

      Ștergere
  2. Datoriile si creditele sunt un lucru nu tocmai bun. Cum au apartu creditele pe piata toti s-au inghesuit si s-au aruncat cu capul inainte sa isi cumpere ba o masina, ba mobila, ba mai stiu eu ce... a venit criza, si toti au ramas in aer. Tocmai din simplul fapt ca au consumat si ce nu aveau. Nu trebuie sa te intinzi mai mult decat ti-e plapuma spune un proverb batran, dar multi nu tin cont si se lasa dusi de val pe moment si pe urma nu mai stiu de unde sa mai scoata bani. E totusi un articol bun, care sa ii invete sa se mai opreasca din a cumpara lucrurile de care nu au neaparata nevoie si de a se concentra asupra datoriilor. Cu cat sunt platite mai repede cu atat scapi de o piatra de pe inima, te schimbi, esti alt om.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Mihai. Prea multi oameni cumpara lucruri de care n-au nevoie, cu banii pe care nu-i au. Multumesc pentru aprecieri.

      Ștergere
  3. Buna Gabriel. Este foarte bine sa tii o evidenta a cheltuielilor si a datoriilor pe care le ai. Sa stii exact ce datorezi si cui. Doar in acest fel vezi efectiv pe ce se cheltuie banii si despre care bani este vorba... Un articol folositor, sper sa-l citeasca cat mai multa lume. Succes!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alla. Exact asta este ideea, sa tii o evidenta a cheltuielilor si a datoriilor. Sper ca am reusit sa o transmit mesajul. Multumesc pentru mesaj, am sa revin cu articole pe acest subiect. O zi buna!

      Ștergere
  4. Cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa nu mai faci alte datorii, si sa te ocupi de cele pe care le ai deja pana le achiti. Felicitari pentru articol.

    RăspundețiȘtergere