duminică, 22 martie 2015

Cum Sa Iti Faci Un Buget Financiar Eficient.

In articolul trecut iti spuneam cum sa iti stabilesti corect obiectivele financiare si cum sa rezolvi conflictele dintre ele.

La fel de important precum obiectivele, este folosirea unui buget pentru venituri si cheltuieli.

Astazi am sa-ti spun 10 pasi despre cum sa-ti faci un buget financiar corect.

Invata cum sa iti faci un buget, urmand acesti 10 pasi cu privire la modul in care sa iti tii cheltuielile sub control.

1. Bugetul este un rau necesar.

Este singurul mod practic pentru a va tine cheltuielile sub control si pentru a va asigura ca banii sunt utilizati asa cum va doriti.

2. Crearea unui buget necesita, in general, trei etape:

- identifica cum iti cheltui bani in prezent.
- evalueaza cheltuielile curente si ia in considerare obiectivele tale financiare pe termen lung.
- urmareste cheltuielile pentru a te asigura ca ramai in plan.

Citeste si Cum Sa Rezolvi Conflictele Financiare?
Citeste si Identificarea Obiectivelor Financiare.

3. Foloseste programe pentru a fi mai usor.

Daca folosesti un program sau o aplicatie, acestea pot face un buget in locul tau.

4. Nu te descuraja.

Un dezavantaj de monitorizare a cheltuielilor pe calculator este ca incurajeaza atentia excesiva asupra detaliilor. Odata ce ai stabilit ce cheltuieli trebuie taiate sau extinse, concentreaza-te pe aceste categorii si nu te mai ingrijora despre celelalte aspecte.

5. Ai grija la platile lichide de numerar.

Daca tragerile din bancomat, se evapora din buzunar, fara explicatie aparenta, e timpul sa tii o evidenta mai buna. In general, daca te intorci la bancomat mai des de o data pe saptamana, trebuie sa examinezi mai atent cheltuielile cu numerar.

6. Cheltuielile peste limitele tale sunt periculoase. Cum Sa Cheltui Banii In Mod Inteligent.

Studiile arata ca peste 50% din oameni cheltuie mai mult decat au. Acesta este cu siguranta un semn de care ai nevoie pentru a reduce serios din cheltuieli.

7. Fereste-te de cumparaturile de lux ca fiind absolut necesare.

Daca venitul tau nu acopera costurile, atunci probabil o parte din cheltuieli este probabil pe articole de lux, chiar daca considerati ca aveti o nevoie reala de ele.

8. Economiseste. Cum Sa Economisesti Bani Responsabil.

Propune-ti sa nu cheltui mai mult de 90% din venit. In acest fel, restul de 10% poti sa-i economisesti constant.

9. Nu te baza pe elemente neprevazute.

Atunci cand iti faci bugetul de care ai nevoie pentru a trai, nu include bani pe care nu esti sigur ca ii vei primi, cum ar fi primele de sfarsit de an, rambursari de taxe sau castiguri din investitii.

Citeste si Cum Sa Iti Stabilesti Prioritatile Financiare.
Citeste si 5 Moduri Prin Care Poti Sa Iti Dezvolti Afacerea.

10. Fereste-te sa cheltui surplusul.

Daca venitul tau creste anual, pentru ca investesti inteligent, nu incepe sa cheltui pe articole de lux doar pentru ca ai. E bine sa utilizezi aceste cresteri de venituri pentru a salva si a investi si mai mult.

In final vreau sa te intreb daca ai si folosesti un buget lunar pentru a-ti inregistra veniturile si cheltuielile?

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume. Aboneaza-te acum GRATUIT la newsletter pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail. Nu uita "Knowledge is Power".

10 comentarii:

  1. Eu recunosc ca nu folosesc si imi trebuie un buget. E bine sa ai o evidenta cu banii pe care ii ai si lucrurile pe care ai nevoie sa le cumperi. Asa fara o lista, bine compusa, ai tendinta sa cheltui pe orice vezi pentru ca ai "nevoie". Nimic mai fals. Asa daca stii exact ce iti trebuie, poti sa te organizezi cu banii si sa cheltui strict pe ce iti trebuie. De mult am tot zis sa imi fac un buget, si am tot amanat. Acum cred ca a venit timpul sa imi fac unul. Multumesc pentru articol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alice. Incearca sa folosesti un buget si vei vedea cum se vor schimba lucrurile.

      Ștergere
  2. Nici eu nu folosesc din pacate. Acum vad cat de important este sa ai un buget si m-am hotarat sa imi fac si eu unul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Vlad. Incearca sa iti faci un buget lunar si vei privi altfel lucrurile. Nu e greu sa tii un buget, dar efectul lui este mult peste asteptari.

      Ștergere
  3. Eu am un astfel de buget si este chiar bun. Vad pe ce am cheltuit si vad cati bani am alocat exact pentru a mai cheltui. Este foarte bun pentru ca simti ca detii la propriu controlul cheltuielilor pe care le faci. Eu recomand tuturor sa aiba un astfel de buget lunar pentru a vedea unde sunt banii. Succes tuturor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Andreea. Este foarte bine ca ai si folosesti un buget. Inseamna ca esti atenta la cheltuieli si iti pasa de banii tai.

      Ștergere
  4. Niculescu Daniel23 martie 2015 la 09:08

    Si eu folosesc un buget lunar de curand, si este foarte ok. Asa cum ai spus si tu, am cheltuielile sub control si stiu daca imi permit sa cumpar un lucru. Multe lucruri de care crezi ca ai nevoie, de multe ori se dovedeste ca poti sa traiesti si fara ele. Ar fi bine ca fiecare sa aiba un buget personal pe care sa-l controleze periodic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Daniel. Asa este un buget, te ajuta sa vezi exact care sunt prioritatile si care sunt lucrurile care doar par prioritati si de care te poti detasa.

      Ștergere
  5. Eu am un buget lunar, si imi calculez exact banii pentru distractie si pt cele necesare. Imi impart banii astfel incat sa imi ajunga pentru toate. Nu e greu sa tii un buget, si asa stii exact cum sa-ti gestionezi resursele in functie de nevoi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Andrei. Foarte bine ca folosesti un buget, este recomandat sa iti urmaresti veniturile si cheltuielile pentru a-ti putea gestiona banii cat mai eficient.

      Ștergere