sâmbătă, 28 martie 2015

Cum Sa Iti Stabilesti Un Buget Financiar Realist?

Cei mai multi oameni evita sa isi faca un buget personal si mai putini se tin de el. Nu trebuie sa fie un lucru de care sa te temi.
Daca esti tipul de persoana care are o multime de bani, stie exact unde se duce fiecare banut si nu ai probleme cu plata facturilor, treceti peste acest articol. Ori esti prea bogat ori prea inteligent si nu ai nevoie de el.

Pentru ceilalti dintre noi, un buget personal este un instrument esential care ne asigura ca banii nostri sunt folositi in modul cel mai eficient in care avem nevoie. Chiar daca esti in situatia fericita in care ai mai multe surse de venit, ceea ce este un lucru bun, elaborarea si parcurgerea unui buget poate fi educatie financiara utila, deoarece vei descoperi ca dai mai multi bani pe lucrurile pe care le doresti cum ar fi gadgeturi electronice sau mese la restaurant.

Citeste si Cum Sa Iti Faci Un Buget Financiar Eficient.
Citeste si Cum Sa Rezolvi Conflictele Financiare?

Elaborarea unui buget este de obicei o corvoada pentru ca trebuie sa infrunti direct obiceiurile pe care le ai de a cheltui nechibzuit, care nu este intocmai un lucru placut. De ce ai un sistem audio de lux, daca nici tu, nici partenerul tau nu ascultati la el? De fapt, unul dintre impedimentele majore de creare a unui buget, este acela ca majoritatea oamenilor nu stiu intr-adevar cum sa-si foloseasca banii.

E destul de rau sa inveti acest tip de informatii pe cont propriu. E chiar mai rau atunci cand partenerul sau o persoana importanta afla si se confirma cele mai rele temeri ale sale despre felul in care iti cheltui banii, care vor fi arsenal pentru discutiile viitoare.

Respira adanc. Orice cheltuieli gresite pe care le faci, sunt probabil comune, si nu imposibil de corectat. Mai mult decat atat, majoriatatea greselilor financiare din bugetul personal, se fac la inceput, atunci cand inca nu ai o educatie financiara solida.

"If you cannot control your emotions, you cannot control your money." - Warren Buffett .

Dupa ce ti-ai facut un buget, si ai acordat atentie asupra cheltuielilor reale pentru o perioada de cateva luni, urmarirea cheltuielilor tale devine aproape automata.

Daca seful tau la locul de munca iti spune sa faci o analiza a cheltuielilor din departament, iti dai seama destul de repede despre ce este vorba. Bugetul personal ar trebui abordat in aceeasi maniera ca un business. O varietate de aplicatii pot face procesul mai usor.

Un buget este un mod excelent de a prelua controlul asupra finantelor personale si de a economisi pentru un obiectiv sau poate doar pentru a iesi din datorii.

De retinut:

- alege o luna normala, care va stabili un model bun pentru restul anului.
- pune deoparte un fond de urgenta pe care sa-l folosesti atunci cand ceva neasteptat se intampla.
- economiseste intr-un cont in care nu iti permite accesul foarte usor.
- cumpara lucruri absolut esentiale.
- schimba categoriile si sumele luna viitoare.
- gasiti modalitati de a economisi in cazul in care puteti.
- aminteste-ti care sunt obiectivele si strange bani pentru ele.
- fii la curent cu totalul sumelor ca sa nu cheltui peste.
- esti atent la cati bani cheltui si pe ce.

Citeste si Identificarea Obiectivelor Financiare.
Citeste si Cum Sa Iti Stabilesti Prioritatile Financiare.

De evitat:

- incepe intr-o luna cu cheltuieli neobisnuite (cum ar fi o cantitate mare de cadouri, in Decembrie).
- nu iei in calcul evenimente neprevazute.
- fondul de urgenta este prea accesibil.
- cumparaturile sub impuls.
- renunti daca nu ai reusit la inceput.
- ignora o problema atunci cand petreci prea mult timp asupra ei.
- te simti limitat de buget.
- asteapta pana la sfarsitul lunii pentru a urmari cheltuielile.
- nu te intereseaza cati bani cheltui.

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume. Aboneaza-te acum GRATUIT la newsletter pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail. Nu uita "Knowledge is Power".

12 comentarii:

  1. Incep si eu sa folosesc un buget personal. Am pus pe hartie toate veniturile si toate cheltuielile, si acum incep sa reduc de unde se poate din cheltuieli. Multe lucruri nu sunt neaparat necesare, si doar pe hartie iti dai seama de ele. O sa folosesc sfaturile din acest articol pe viitor ca sa beneficiez la maxim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alice. Este foarte bine ca folosesti un buget si iti contorizezi veniturile si cheltuielile. In acest fel poti sa iti directionezi banii exact acolo unde vrei tu, nu sa te conduca impulsul momentului. Multe lucruri pe care le cumparam, le facem pe moment sub actiunea emotiilor, fara a avea strategie. Doar avand un buget, iti poti directiona banii catre lucrurile cele mai importante.

      Ștergere
  2. Trebuie sa folosesc si eu un astfel de buget, ca sa imi controlez cheltuielile...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Andreea. Daca asteptai un semn, acum e momentul sa incepi.

      Ștergere
  3. De cand am un buget personal, ma descurc mai bine cu banii. Stiu exact cat am de cheltuit si cat pot sa pun deoparte. Este bun pentru ca te ajuta sa constientizezi cati bani ai si cati poti sa cheltui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Andrei. Asa este, te ajuta sa "vezi" lucrurile altfel de cum sunt si sa actionezi in functie de nevoile reale ale tale.

      Ștergere
  4. Multi bani se duc pe lucruri care crezi ca ai neaparata nevoie, si pe iesirile seara cu prietenii. Cum as putea sa fac sa cheltui mai putin?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Vlad. Intrebarile sunt defapt raspunsuri. Daca ai identificat exact problema ( ceea ce ai facut deja), concentreaza-te putin si vei vedea cum poti sa cheltui mai putin.

      Ștergere
  5. Am inceput si eu sa imi tin cheltuielile sub control, dar sunt inca la inceput. Sper sa ma descurc si sa fac acest lucru mult mai usor pe viitor. Felicitari pentru articol Gabriel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut. Cu timpul vei face acest lucru mai usor, pentru ca vei avea experienta in spate. Pas cu pas vei invata lucruri noi si vei face unele lucruri intuitiv.

      Ștergere
  6. Bugetul personal este absolut necesar daca vrem sa tinem cheltuielile sub control si sa ne gestionam corect banii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Antonia. Bugetul personal este unul din lucrurile importante legate de bani. Trebuie sa il intelegi si sa ii folosesti puterea la maxim pentru a beneficia de rezultate cat mai performante.

      Ștergere