sâmbătă, 16 mai 2015

Cum Sa Evitati Taxele Bancare Si Descoperirile De Cont (Overdraft)?

Verificarile va pot costa intre 100-200$ pe an, dar puteti plati mai putin, daca stiti cum sa evitati taxele bancare si descoperitul de cont. Putini oameni ar mai plati comision pentru un cont fara dobanda, daca ar sti cum sa evite acest lucru, sau daca evitarea nu ar lua prea mult de munca.

Pentru ca am primit foarte multe intrebari pe acest subiect, m-am hotarat sa-ti spun cateva sfaturi usoare, pentru reducerea costurilor.
De retinut: nu este indicat sa lucrezi cu bancile. Daca poti sa eviti acest lucru, ar fi mult mai bine.

Cate plati faci lunar.

Unele banci percep un comision in functie de numarul de plati pe care il faci lunar. Daca depasesti acel numar, esti taxat cu o suprataxa pentru urmatoarele plati pe care le vei face. Cauta o oferta care sa se plieze pe nevoile tale astfel incat sa nu platesti costuri suplimentare.

Citeste si Cum Sa Iti Alegi Contul Bancar Potrivit.
Citeste si Ce Este Smart Banking?

Obtine protectie pentru descoperitul de cont.

Este de obicei gratuit acest lucru. Daca vreodata faceti vreo plata care depaseste soldul contului dvs. protectia overdraft acopera automat necesarul de bani. Pentru acest lucru e bine sa va asigurati ca banca nu va taxeaza in plus pentru fonduri insuficiente daca depasiti o plata. De asemenea asigurati-va ca aveti cel putin 30 de zile pentru a rambursa descoperitul de cont. O serie de banci ascund taxele si restrictiile pentru persoanele care folosesc acest serviciu. In plus este bine sa evitati sa intrati in descoperitul de cont.

Intrebati de discount.

Asa cum iti spuneam si in articolul trecut e bine sa intrebati banca ce oferta poata sa va ofere si ce reduceri primiti. Verificati periodic banca pentru a vedea daca exista oferte mai bune pentru dvs. De-a lungul timpului situatia dvs. financiara se modifica si puteti obtine o dobanda mai mare sau un cont cu costuri mai reduse.

Daca aveti un card de debit, folositi mai mult numerar.

Un alt mod de a evita taxele bancomatelor, este sa folositi mai mult platile in numerar. Cele mai multe banci percep o taxa atunci cand folositi bancomatul altei banci. Daca va aflati in acest caz cu banca dvs. fiti mai precauti cu utilizarea cardului. Sau puteti sa luati in considerare alta banca care nu percepe taxe pentru debite. Nu uita. Asa cum am spus si mai sus, nu este indicat sa lucrezi cu bancile.

Limitati vizitele la banca si operatiunile bancare.

Unele banci nu percep comision pentru verificarea conturilor daca folositi doar bancomatele proprii. Asigurati-va ca banca are destul de multe bancomate in oras si in apropierea dvs. Daca trebuie sa mergeti la banca sa vorbiti cu un casier, asigurati-va ca este o tranzactie pe care nu ati putut sa o efectuati la bancomat, altfel cel mai probabil veti fi taxat. Bancile ofera scutiri de taxe daca faceti mai putin de 10 tranzactii pe luna, inclusiv retragerile de la bancomat sau platile cu cardul. Cel mai bine este daca puteti sa limitati aceste tranzactii sau sa le eliminati definitiv din obiceiurile dvs.

Citeste si Cum Sa Iti Reduci Cheltuielile?
Citeste si Cum Sa Iti Analizezi Cheltuielile In Functie De Obiceiurile Tale.

Aflati ce inseamna "Gratis".

Si "Gratis" are un pret. Unele banci va ofera verificari "gratis" daca pastrati in cont cel putin 500 de Euro pentru o dobanda foarte mica sau chiar 0%. Aflati ce inseamna cu adevarat acest "Gratis" si ce taxe se asund in spatele sau.

Pentru ca bancile prind tot mai mult teren in vietile noastre, in urmatorul articol voi continua educatia financiara in domeniul bancar.

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume.

Urmareste-ne pe Facebook, Google+ sau Instagram pentru a citi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara. Nu uita "Knowledge is Power".



10 comentarii:

  1. Cel mai bine e sa eviti cat de mult poti sa lucrezi cu banca si implicit operatiunile bancare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Andreea. Asa este. Daca poti sa eviti sa lucrezi cu banca e cel mai bine. Totusi daca nu poti e bine sa fii informat.

      Ștergere
  2. Ceea ce pare "gratis" de obicei nu este. Sunt lucruri frumos impachetate care ascund ceva la pachet. Ai subliniat foarte bine acest punct. De cele mai multe ori bancile "uita" sa precizeze toate subtilitatile. Si acel ceva care iti este oferit gratis, de fapt contine ceva in plus in pret. Felicitari pentru articol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alice. Asa este. Cat te costa de fapt acest "gratis", ce se afla in spatele lui? Multumesc pentru aprecieri, voi continua seria de articole de educatie financiara.

      Ștergere
  3. E bine ca ai pornit aceasta serie de educatie financiara in domeniul bancilor, pentru ca cei mai multi nu au cunostintele necesare si nici nu sunt foarte multe site-uri care sa explice aceste lucruri. E un inceput bun si te urmaresc in continuare pentru articole la fel de interesante si educative. Succes.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Bogdan. Am primit foarte multe intrebari despre acest domeniu si observ ca nu toti stiu aceste lucruri destul de importante. Am sa revin cu articole pe acest subiect. Multumesc pentru aprecieri.

      Ștergere
  4. E bine sa incerci sa limitezi operatiunile bancare pe cat posibil. Sunt sfaturi utile si practice, care pot fi de ajutor celor care nu sunt familiarizati cu acest domeniu. Felicitari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Antonia. Caut sa aduc cat mai multe informatii utile si practice pentru toti cei care citesc IQFinanciar. Urmeaza lucruri cel putin la fel de interesante ca si cele de pana acum.

      Ștergere
  5. Vlad Ciubotaru16 mai 2015 la 23:19

    Discounturile sunt oferite mai mult pe afara. Eu in state am intalnit discount la un card de la citi. Aici in tara nu cred ca s-au ajuns la discounturi, tinand cont ca avem inca cele mai mari taxe bancare, cu jumatate peste media din europa. Probabil mai avem nevoie de timp pana ne vom alinia si noi la normele de bun simt care sunt prezente peste tot in europa. Oricum celelalte lucruri sunt ok si la indemana oricui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Vlad. Este adevarat ca noi avem cele mai mari taxe din europa, dar incet incet ne vom alinia si noi cu preturile de afara pentru ca lupta este din ce in ce mai mare pe acest segment de piata. E totusi nevoie de timp.

      Ștergere