sâmbătă, 15 august 2015

29 De Moduri Prin Care Pierzi Bani. [II]

In articolul trecut am inceput sa scriu cele mai frecvente moduri prin care probabil pierzi bani. Am fost impresionat de numarul de mesaje pe care l-am primit de la voi.

Inainte de a incepe sa scriu acest articol doresc sa va multumesc pentru sustinere si pentru gandurile voastre frumoase. In mod special vreau sa le multumesc celor care au dat like si au distribuit mai departe articolul, pentru suportul acordat.

Acest lucru ne incurajeaza sa scriem cele mai bune articole de Educatie Financiara pentru Succesul tau Zilnic, pentru ca voi, cititorii nostri, sa aveti cele mai bune resurse pentru a va imbunatatii performantele.

Daca nu ai citit prima parte a articolului o poti face aici: 29 De Moduri Prin Care Pierzi Bani.

Pentru a va ajuta sa identificati potentialele zone cu probleme si, prin urmare sa gasiti modalitati de a face economie (Cum Sa Economisesti Bani Responsabil), am adunat aici cele mai comune moduri prin care este posibil sa pierdeti bani.

16. Cafeaua prea scumpa.

Daca obisnuiesti sa iei cafeaua in oras inainte sa pleci la servici, la una dintre cafenelele de renume probabil dai pe ea aproximativ 4$. Cumpara cel putin una in fiecare zi si vei cheltui 28$ pe saptamana, 120$ pe luna, 1440$ pe an. Prin comparatie o punga de cafea costa 6$, ceea ce face ca o cafea sa coste 7 centi, o economie de 3.93$ pe zi. Pregateste-ti cafeaua acasa si poti economisi o suma importanta de bani.

17. Programe software.

Multe programe software populare au alternative gratuite, care sunt la fel de bune ca versiunile platite. Spre exemplu, suita gratuita OpenOffice include software-ul de procesare de text. Pixlr ofera editare foto gratuita online. Iar penntru editare mai avansata puteti sa utilizati Gimp.

18. Apeluri la distanta.

Pentru a nu avea costuri suplimentare pentru convorbirile in alte tari, puteti sa folositi convorbirile pe internet, aceste servicii fiind in totalitate gratuite. Exista aplicatii care sunt foarte cunoscute si care ofera aceste servicii gratis. Tot ce aveti nevoie este o conexiune la internet.

19. Bagajele din avion.

Poti plati 35$ poate si mai mult pentru bagaje atunci cand vei zbura daca nu verifici inainte daca poti sa ai bagaj cu tine sau esti taxat suplimentar. Unele companii aeriene nu perpep costuri suplimentare pentru bagaje, dar majoritatea o fac. Data viitoare cand pleci asigura-te ca verifici acest lucru inainte de a cumpara biletul.

Citeste si Pretul - O Masura Eficienta De Manipulare.

20. Plata garantiilor extinse.

Aproape o treime dintre cumparatori cumpara garantii extinse in fiecare an. Acest lucru ofera comerciantilor profituri de 50-60%, deoarece aparatele electrocasnice nu se strica atat de repede. Cu alte cuvinte, nu mai cumpara aceste asigurari exsinse.

Citeste si 10 Motive Pentru Care Ar Trebui Sa Economisesti Bani.

21. Rapoartele de credit.

Birourile de credit trebuie sa iti ofere o copie gratuita a raportului de credit o data pe an. Nu trebuie sa platesti pentru acest raport.

22. Cartile.

Exista o multime de optiuni gratuite sau cel putin mai ieftine pentru a obtine carti noi. Poti merge sa citesti la biblioteca sau chiar in librarii. Poti face acest lucru inainte de a cumpara o carte, pentru a te convinge ca este cartea pe care o cauti. Poti sa vinzi sau sa faci schimb cu cartile pe care le ai si nu le mai citesti.

23. Numele brand-urilor.

Pentru unele brand-uri merita sa platesti mai mult, dar in majoritatea cazurilor, produsele nu la fel de cunoscute sunt la aceeasi calitate ca si cele de top si in plus sunt mult mai ieftine. Spre exemplu, produsele alimentare de baza, cum ar fi orezul, zaharul, faina, untul, sunt la fel indiferent de ce este scris pe eticheta.

Afla daca Esti Dependent De Cumparaturi?

24. Abonament la sala.

67% din persoanele care isi fac abonament la sala nu il folosesc. Acest abonament este o pierdere totala de bani. Mai intai gasiti o sala unde puteti plati pentru o sedinta inainte de a face un abonament pe o luna. Matematica e simpla: poate fi mai ieftin daca mergeti de doua ori pe saptamana, decat daca platiti un abonament intreg (chiar daca plata unei sedinte este mai scumpa).

25. Comisionul bancomatelor.

Unele banci percep o taxa pe care eu o numesc "taxa de comoditate" pentru utilizarea bancomatelor celorlalte banci. Platesti cu banii tai pentru a putea sa iti scoti banii. Inainte sa iti faci cont la o banca asigura-te ca aceasta detine o retea extinsa de bancomate.

Afla Cum Sa Evitati Taxele Bancare Si Descoperirile De Cont (Overdraft)?

26. Dobanda cardului de credit.

Daca nu iti platesti ratele la timp in fiecare luna, vei plati o dobanda. Daca nu va puteti abtine de la cumparaturi, ar fi mai bine sa va inchideti cardurile de credit. De fapt, nici nu este recomandat sa aveti un astfel de card. Nu uita, banca nu este prietenul tau cel mai bun.

Citeste si 7 Greseli Financiare Pe Care Oamenii Le Fac Atunci Cand Imprumuta Bani.

27. Apa.

Apa nu este gratis. Dar apa pe care o cumparati de la supermarket este uneori prea scumpa. Pentru ca o folositi zilnic, puteti sa cautati modalitati mai ieftine. Chiar daca apa de la robinet nu este indicata, puteti sa cumparati un filtru si sa iesiti mai ieftin.

28. Alcoolul.

Pe langa faptul ca nu este sanatos, acesta este si scump. Nu beti in exces. In timp ce o bautura sau doua cu prietenii nu va face rau, consumul exagerat de alcool va poate cauza probleme serioase pe termen lung. Pe langa costul de distractie, trebuie sa luati in calcul consecintele care includ costuri de sanatate de 3-4 ori mai mari decat "distractia".

29. Abonamentele extra de cablu, internet si telefon.

Costurile pentru aceste abonamente ajung in prezent la 100 de euro si sunt in continua crestere. Problema este ca de cele mai multe ori nu folosesti aceste servicii "extra". De aceea nu este indicat sa alegi aceste pachete full, pentru ca nu beneficiezi la maxim de pe urma lor, si prin urmare pierzi bani.

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume.

Urmareste-ne pe Facebook, Google+ sau Instagram pentru a citi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara. Nu uita "Knowledge is Power".



12 comentarii:

  1. Felicitari pentru articol. Succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt multe moduri prin care pierzi bani, dar cred ca acestea sunt cel mai des intalnite. Felicitari pentru efortul depus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Daniela. Asa este, dar am cautat sa le aratam pe cele mai comune.

      Ștergere
  3. Un articol foarte interesant si folositor. Sunt lucruri pe care e bine sa le stim ca sa putem sa ne ferim sa le mai facem. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Vlad. E bine ca aceste lucruri sa fie cunoscute pentru a le putea ocoli.

      Ștergere
  4. Multe dintre aceste lucruri sunt cele pe care le facem in fiecare zi, deci daca suntem atenti chiar putem sa economisim niste bani, mai ales pentru lucrurile pe care nu le folosim. Like si share :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Cristina. Este important sa nu platim pentru ce nu folosim, iar pentru lucrurile pe care le folosim sa nu platim mai mult decat ar trebui. Multumim pentru share!

      Ștergere
  5. Este foarte important sa privesti lucrurile dintr-o perspectiva diferita decat cea pe care o stii. Acest articol scoate cateva lucruri importante in evidenta si merita citit si dat mai departe pentru a afla cat mai multa lume aceste lucruri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Andrei. Suntem bucurosi sa auzim astfel de lucruri si promitem sa livram in continuare continut de calitate. Multumim pentru aprecieri!

      Ștergere
  6. Nu are rost sa platesti pentru ceva ce nu folosesti. Aici intra abonamentele tv, de internet, sala, etc. Sunt intru totul de acord.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Mihaela. Nu este inteligent din punct de vedere financiar sa platesti un lucru pe care nu-l folosesti la potential maxim.

      Ștergere