duminică, 6 septembrie 2015

Cum Sa Gasesti Oameni Care Cred In Ceea Ce Crezi Si Tu!

Marile companii nu angajeaza oameni priceputi si-i motiveaza, ci angajeaza oameni deja motivati, inspirandu-i. Oamenii fie sunt motivati, fie nu. Daca nu le oferi indivizilor entuziasti un lucru in care sa creada, atunci ei se vor automotiva, gasindu-si alt loc de munca. Si atunci tu va trebui sa te multumesti cu resturile. Nu poti sa motivezi un om financiar, daca nu crede in ceea ce crezi si tu, decat pentru o scurta perioada de timp. In timp entuziasmul dispare, si ramane doar un loc de munca.

Deci cum faci sa gasesti oameni care cred in ceea ce crezi si tu?

Ofera-le un lucru maret in care sa creada.

Sa luam aminte la povestea a doi mesteri zidari. Mergi la primul dintre ei si il intrebi: "Tie iti place munca ta?". Acesta isi ridica privirea catre tine si raspunde: "Nici nu mai tin minte cand am inceput sa ridic acest zid. Este o treaba foarte plictisitoare. Imi bate soarele in cap cat e ziua de lunga. Pietrele sunt grele si simt ca mi se frange spatele, tot ridicand la ele zi de zi. Nici macar nu sunt sigur ca o sa se incheie constructia asta cat oi trai eu. Dar e un loc de munca, pana la urma. Imi asigura traiul, platesc facturile..." In acest punct, ii multumesti omului si mergi mai departe.

Citeste si Cat De Importanta Este Educatia Financiara?
Citeste si Cele 5 Obiceiuri Pe Care Le Au Cei Mai Bogati Oameni.

La vreo zece metri departare, dai peste un alt mester zidar. Ii pui aceeasi intrebare: "Iti place munca ta?". El isi ridica ochii la tine si-ti raspunde: "Imi place la nebunie ceea ce fac. Construiesc o catedrala. E adevarat, lucrez la ea de cand ma stiu si este la fel de adevarat ca, uneori, munca asta poate fi plictisitoare. Ma bate soarele in cap cat e ziua de lunga. Pietrele sunt grele si simt ca mi se frange spatele, tot ridicand la ele zi de zi. Nici macar nu sunt sigur ca o sa se incheie constructia asta cat oi trai eu. Dar construiesc o catedrala."

Ce fac acesti doi zidari este exact acelasi lucru. Diferenta consta in faptul ca unul dintre ei este constient care este menirea sa. Simte ca acolo ii este locul. Vine la munca pentru a lua parte la ceva mai mare decat slujba propriu-zisa. Doar pentru ca stie clar sa raspunda la propria intrebare DE CE i se schimba intreaga perceptie asupra slujbei. Il face cu atat mai productiv si cu siguranta mai loial. In vreme ce primul zidar probabil ca ar accepta o alta slujba in schimbul unui salariu mai bun, zidarul inspirat lucreaza mai mult si probabil ca ar refuza o oferta de slujba mai lejera si mai bine platita, doar pentru a participa la cauza mareata.

Cel de-al doilea zidar nu se vede pe sine ca fiind mai putin important decat tipul care se ocupa cu vitralii sau chiar si decat arhitectul proiectant al cladirii. Pana la urma, toti lucreaza la construirea unei catedrale. Aceasta legatura este cea care naste prietenia. Iar prietenia respectiva, in combinatie cu increderea, naste succesul. Oamenii care lucreaza impreuna pentru o cauza comuna.

Companiile sunt perfect constiente de acel DE CE care le motiveaza si le ajuta sa isi inspire angajatii. Respectivii angajati sunt mai productivi si mai inovatori, iar sentimentul pe care ei il au cand se duc la munca atrage si alti oameni dornici sa lucreze acolo. Nici nu e greu sa-ti dai seama de ce companiile cu care ne place sa facem afaceri sunt totodata si cele mai bune firme angajatoare. Cand oamenii din interiorul companiei stiu DE CE vin la munca, oamenii din afara ei sunt predispusi sa inteleaga de ce este speciala compania respectiva. In aceste organizatii, de la management in jos, nimeni nu se considera mai presus decat oricare alt angajat. Toti acesti oameni au nevoie unii de altii.

Toti liderii au in comun aceasta abilitate de a identifica oamenii potriviti care sa se alature organizatiei lor - cei care cred in ce cred si ei. Capacitatea de a gasi oameni care sa deserveasca perfect cauza firmei, ii face sa ofere servicii ireprosabile. Dupa vorbele antologice ale lui Herb Kelleher: "Nu angajati in functie de aptitudini, ci de atitudini. Pentru ca aptitudinile se pot invata intotdeauna."

Citeste si 29 De Moduri Prin Care Pierzi Bani.
Citeste si 7 Greseli Financiare Pe Care Oamenii Le Fac Atunci Cand Imprumuta Bani.

Daca atunci cand faci angajari, pornesti de la DE CE, cresc sansele sa atragi de partea ta oameni pasionati de lucrurile in care crezi si tu. Iar daca nu faci decat sa angajezi oameni care au un CV impresionant si o etica de lucru de zile mari, acest lucru nu-ti va garanta succesul. Cel mai bun inginer de la Apple s-ar putea sa fie mahnit nevoie mare daca, de exemplu, ar lucru la Microsoft. La fel, cel mai bun inginer din cadrul Microsoft s-ar putea sa nu fie deloc incantat sa lucreze la Apple. Ambii au experienta cu carul si muncesc din greu. Se poate ca amandoi sa aiba numeroase recomandari. Oricum, cert este ca nici unul dintre cei doi ingineri nu ar face "casa buna" cu cealalta companie. (Acelasi lucru este valabil si pentru Samsung si Apple, si pentru cei care folosesc produsele lor.)

Ideea este sa angajezi oameni pasionati de acel DE CE al tau, de scopul, cauza sau convingerea care te insufleteste pe tine, acei oameni a caror atitudine este compatibila cu propria ta cultura. De indata ce se stabileste acest raport, abia atunci poti trece la evaluarea aptitudinilor si experientei respectivului candidat.

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume.

Urmareste-ne pe Facebook, Google+ sau Instagram pentru a citi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara. Nu uita "Knowledge is Power".



14 comentarii:

  1. E foarte greu sa gasesti oameni care sa creada la fel ca tine si in aceleasi lucruri cu tine. Insa odata ce-i gasesti, poti sa construiesti o echipa bazata pe incredere din partea fiecaruia, care la urma urmei este cheia oricarui parteneriat. Interesant articolul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Andrei. Increderea se bazeaza pe loialitate si se construieste in timp. Este minunat sa ai alaturi de tine oameni in care poti avea incredere si pe care te poti baza oricand ai nevoie.

      Ștergere
  2. Mi-a placut exemplul pe care l-ai dat cu cei doi zidari. Exact asa este si in realitate. Adevarul este ca trebuie sa fie o pasiune pentru ceea ce faci ca sa nu iti pierzi din entuziasm si din energie odata cu trecerea timpului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Vlad. Asa este, trebuie sa fie o pasiune, sa vina din interior, si sa ai un motiv pentru care sa lupti, "o catedrala" in care sa crezi.

      Ștergere
  3. Nicoleta Marinescu6 septembrie 2015 la 15:02

    E bine sa ai alaturi de tine oameni care cred in aceleasi lucruri ca si tine si in aceleasi valori. Felicitari pentru articol.

    RăspundețiȘtergere
  4. Adevarata motivatie vine din valori si din principii. Financiar poti sa motivezi o persoana doar pentru o perioada de timp asa cum ai spus si in articol, dar cu timpul se pierde din inertie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Raluca. Asa este. Poti sa motivezi financiar o persoana doar pentru o perioada de timp ca si in exemplul de mai sus. Dar daca il faci sa creada in ceva maret, ii dai un motiv pentru care sa merita sa lucreze.

      Ștergere
  5. Trebuie gasiti oameni care sunt pe aceeasi lungime de unda cu cererile, cu firma si cu plata! Doar atunci va fi o armonie colectiva. Fiecare persoana trebuie sa faca din ceea ce stie si ceea ce il face sa se simta bine. Intelegi ce vreau sa zic. Daca cineva se angajeaza la o firma, stie meserie, dar nu-i place, nu este ceea ce si-ar dori sa faca!
    Mi-a placut articolul. iti doresc o duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru asta trebuie sa gasesti oameni care inteleg DE CE faci CEEA ce faci si sa-i faci si pe ei sa creada in aceleasi lucruri ca tine. Multumim pentru aprecieri.

      Ștergere
  6. Atunci cand cred toti in ceva, au mai multe sanse de reusita. In plus este armonie asa cum a spus si Gabriela si toata lumea fiind mai fericita este in mod automat si mai productiva. Daca te simti bine in mediul in care lucrezi, lucrezi mai cu spor si ai rezultate mai bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Diana. Cand toti merg in aceeasi directie, drumul devine mai usor.

      Ștergere
  7. Atitudinea omului cu care vrei sa lucrezi este cea mai importanta. Daca intelege business-ul, si depune tot efortul pentru a face tot ce tine de el pentru a oferi cele mai bune servicii. Atitudinea conteaza foarte mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Atitudinea este foarte importanta pentru ca nu se invata. Aptitudinile le poti invata pe parcurs daca ai atitudinea potrivita si esti deschis sa inveti lucruri noi. Dar atitudinea nu o poti schimba, cel putin nu intr-o perioada de timp scurta.

      Ștergere