sâmbătă, 28 noiembrie 2015

Educatie Financiara In Familie.

Inainte de a incepe acest articol vreau sa iti multumesc pentru sustinere si pentru incurajare. Mai avem putin, cateva zile mai exact si ne apropiem de lansarea revistei de educatie financiara pentru antreprenori: IQFinanciar.
Vestea se raspandeste rapid :) Pentru ca am primit foarte multe mesaje in doar cateva zile dar si foarte multe intrebari de la voi, vreau sa mentionez doar unul dintre ele.
Mesajul primit este de la Cristina Tabacu, o cititoare si sustinatoare puternica a acestui proiect: "Avem nevoie de IQFinanciar. Educatia este esentiala pentru a ne atinge scopurile si pentru a ne impli visele. Ati inceput sa faceti o treaba minunata si aveti mult curaj. Este o schimbare pe care o aduceti comunitatii, poate cea mai mare de pana acum. De astfel de proiecte are nevoie Romania pentru a creste. Sunt alaturi de voi!" Aceste mesaje conteaza foarte mult pentru mine, mai ales in perioada aceasta. Sunt foarte entuziasmat. Lucrurile se intampla mai repede decat ma asteptam.

Niciodata nu am mai colaborat cu atat de multi oameni pentru un proiect. Au fost implicate eforturi uriase din partea membrilor. Vreau sa le multumesc in mod special pentru sprijinul acordat lui: Gabriela Bogdan, Cristina Simion si Alexandru Clement.

Vreau sa le multumesc celor care ne-au scris, si sa imi cer scuze celor care nu am apucat sa le raspund ( am primit putin peste 390 de mail-uri in cateva zile), dar si celor care ne-au dat like pe facebook si au trimis mai departe articolele. Multumesc pentru ajutor!

Cum sa vorbesti despre bani in familie? Aceasta intrebare vine de la Iuliana Parvu care ne-a scris pe mail: "Sunt multe lucruri delicate despre bani, dar poate cel mai greu este cum sa vorbesti despre bani in cuplu." Acest subiect de care multa lume se teme nu este chiar atat complicat daca urmezi cateva idei simple. Deci, cum sa vorbesti despre bani fara sa iti fie teama sa deschizi acest subiect si sa ai un rezultat pozitiv?

Citeste si 6 Cheltuieli Pentru Care Ai Uitat Sa-ti Faci Un Buget De Sarbatori.
Citeste si 10 Lucruri Pe Care Bancile Nu Vor Sa Le Stii Niciodata.

Educatie Financiara In Familie.

Este bine sa vorbesti. Si nici un alt subiect nu este mai important decat cel despre bani. Dar cum sa vorbesti despre bani in familie? Educatia financiara incepe in familie. Uite cum trebuie sa procedati in cuplu: asigurati-va ca sunteti amandoi implicati in derularea finantelor de uz casnic si rezolvati impreuna orice problema financiara care ar putea aparea.

Ce sa vorbesti despre bani in familie:

Faceti-va timp pentru a vorbi despre bani.

1. Saptamanal, o data la doua saptamani, lunar... depinde de tine. Dar nu incerca sa vorbesti atunci cand iei micul dejun si te grabesti sa pleci spre servici. Si nici noaptea, cand sunteti amandoi obositi. Este important ca amandoi sa aveti o idee generala despre finantele din familie. Exista cheltuieli mari care vor aparea? Cati bani mai aveti in cont? Cat De Importanta Este Educatia Financiara?

2. Amintiti-va ca rar doua persoane au aceeasi parere despre un lucru, cu atat mai mult despre bani. Doar pentru ca celalalt isi mentine parerea si argumenteaza in privinta banilor, acest lucru nu inseamna neaparat ca relatia se indreapta inspre o directie gresita. Unii oameni sunt mai cheltuitori, iar altii sunt mai strangatori. Dar, doar pentru ca aveti opinii total diferite despre bani, acest lucru nu inseamna ca nu puteti gasi o cale de mijloc. Cum Sa Economisesti Bani Responsabil.

3. Priviti banii ca pe un mijloc pentru atingerea unui scop. Ce Ai Facut Azi Pentru Visul Tau? Gestionarea corecta a banilor nu este despre a cheltui cat mai putin posibil, de aface cheltuieli exagerate, sau despre construirea unui bibelou pe care nu ai voie niciodata sa-l atingi. Este vorba despre cum sa cheltuiti banii castigati din greu, pentru lucrurile care va trebuie si aveti nevoie de ele si de care sa va bucurati, si despre stabilirea si respectarea obiectivelor financiare pentru lucrurile de care amandoi aveti nevoie.

Pui valoare pe educatia copilului tau? Iti doresti pentru copii un start bun din punct de vedere financiar? Esti dispus sa faci aceste lucruri sa se intample? Educatia financiara incepe cu elementele de baza. Abilitatile financiare tin de capacitatea de a lua decizii in cunostinta de cauza si de a folosi cunostintele pentru a gestiona eficient banii. La scoala copiii invata... Citeste mai departe >>
Ce sa nu vorbesti despre bani in familie:

1. Nu evita sa vorbesti despre bani, decat atunci cand este deja prea tarziu. Daca crezi ca nu este corect ceea ce faci, de multe ori te opresti din a spune acel lucru. Dar, daca il lasi prea mult timp, s-ar putea ca acel lucru aparent mic sa se transforme intr-un munte. Trebuie sa gasiti timp pentru a vorbi despre problemele legate de bani atunci cand sunteti amandoi relaxati. Nu incepeti niciodata o discutie despre bani pentru a va lua prin surprindere partenerul.

2. Nu vorbiti despre problemele legate de bani atunci cand sunteti nervosi. Nu veti rezolva nici o problema cu banii daca strigati unul mai tare ca celalalt. In cazul in care trebuie sa vorbiti despre o problema, respirati adanc, luati o pauza pana cand puteti discuta calm si rational.

3. Nu vorbiti despre bani tot timpul. Viata ta nu este un episod dintr-un serial TV: totul despre bani. Deci, chiar daca sunteti hotarat sa discutati despre finante, nu aduceti in discutie tot timpul acest lucru. Pune familia pe primul loc in viata ta, si vorbiti despre bani doar atunci cand ati stabilit acest lucru.

Stabiliti-va unele obiective financiare. Cum Sa Iti Stabilesti Corect Un Obiectiv Eficient?

Cu totii facem lucrurile mai bine atunci cand avem ceva pentru care sa lucram. Fie ca este vorba de o echilibare a bugetului, sau de o economisire de urgenta, sau pentru o casa noua, sau pentru o vacanta, stai jos alaturi de partenerul tau si stabiliti impreuna lucrurile care sunt importante pentru tine si pentru familia ta. De asemenea, este indicat sa participati amandoi la un curs de educatie financiara, pentru a invata sa puneti corect in practica aceste lucruri.

Astept sa-mi spui care este parerea ta si cum procedezi cand vrei sa vorbesti deschis despre bani in familie. Parerea ta este importanta pentru noi. Multumesc pentru ca esti alaturi de noi si ne urmaresti.

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume.

Urmareste-ne pe Facebook, Google+ sau Instagram pentru a citi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara. Nu uita "Knowledge is Power".



17 comentarii:

  1. Un articol minunat. Abia astept sa apara revista. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Cristina. Nu mai este mult, peste cateva zile urmeaza lansarea revistei.

      Ștergere
  2. Felicitari pentru tot ceea ce faceti!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim pentru aprecieri. Conteaza foarte mult feedback-ul pe care il primim.

      Ștergere
  3. Cursuri de educatie financiara cand tineti? As vrea sa vin ei eu cand le organizati pe urmatoarele. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Radu. Ne bucuram sa aflam ca sunt persoane interesate de aceste cursuri de educatie financiara pe care le oferim. Am tinut cateva cursuri pilot care au avut un succes neasteptat. Publicul a fost multumit si entuziasmat, au primit foarte ok aceasta idee, iar feedback-ul primit a fost pozitiv. Lucram la un proiect si speram sa fie gata cat de curand.

      Ștergere
  4. Faceti o treaba minunata prin articolele pe care le scrieti. Va apreciez pentru munca si efortul depus. Bravo.

    RăspundețiȘtergere
  5. Unul dintre cele mai bune articole pe care le-am citit pana acum. Sunteti tari.

    RăspundețiȘtergere
  6. Un articol foarte interesant si constructiv. Multumim pentru aceste articole educative pe care le publicati, avem nevoie de astfel de articole pentru a ne creste iq-ul financiar :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Radu. Stim acest lucru si tocmai de aceea ne straduim sa livram continut de calitate. Multumim pentru aprecieri.

      Ștergere
  7. Sunt bune de urmat aceste idei si foarte practice. Nu este deloc indicat sa iei o decizie atunci cand esti nervos, sau de asemenea cand esti obosit. Trebuie sa rezolvi lucrurile cand esti calm si odihnit. Foarte bun acest articol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim pentru aprecieri si pentru ca esti alaturi de noi. Urmeaza articole cel putin la fel de interesante despre educatie financiara.

      Ștergere
  8. Dar ce te faci cand sotul se multumeste cu putin? ..ma dispera cand ii zic si eu cu frumosul ce sa facem sa traim mai bine iar el imi vine cu expresia,, daca am... am,daca n-am , nu am si asta e , nu am ce face..,,
    Eu cred ca daca unul trage intr-o parte iar altul in celalalt nu rezolvi nimic..sper sa gasesc tot eu, din nou o cale, de a discuta cu calm ca nu e buna gandirea lui ,, ca sunt obsedata de bani,, cand eu de fapt vreau sa ii ofer copilului meu o educatie si o viata mai buna..sa avem si noi patru pereti ai nostri sa nu mai stam cu chirie..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Important este sa cautam mereu o solutie. Chiar daca situatia actuala nu este foarte favorabila, aceasta este o situatie temporara. Pentru a ajunge undeva, trebuie sa faci ceva, sa depui efort constant intr-o directie si sa iesi din starea de confort. Daca nu faci nimic, cu siguranta nu ajungi nicaieri. Avem puterea de a schimba viitorul, prin lucrurile pe care le facem in prezent.

      Ștergere
    2. Multumesc pt mesajul dv..

      Ștergere