duminică, 30 noiembrie 2014

Reducerea Cheltuielilor.

In articolul trecut iti spuneam cum sa economisesti bani, cu ajutorul unor sfaturi practice si accesibile.

In articolul de astazi o sa-ti spun cateva lucruri care te vor ajuta sa iti reduci cheltuielile si sa economisesti bani mai usor.

Chiar daca la inceput poate parea mai greu, vei vedea ca sunt cateva lucruri cu care poti incepe si care pe termen lung vor avea rezultate.

1. Eliminati luxul din cheltuielile dvs.
Daca intampinati probleme in economisirea banilor, este inteligent sa incepeti de aici. Multe din cheltuielile pe care le facem, sunt departe de a fi esentiale. Eliminarea cheltuielilor de lux este un mare pas pentru a va imbunatati situatia financiara, deoarece acest lucru nu va avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii dvs. Desi poate fi dificil sa ne imaginam viata fara o masina scumpa sau fara un abonament la sala, vei fi surprins cat de usor este sa traiesti fara aceste lucruri, odata ce le elimini din viata ta. Mai jos sunt doar cateva metode simple de a reduce cheltuielile:

Citeste si Cum Sa Economisesti Bani Responsabil.

- dezobonarea de la pachetele de televiziune sau internet optionale.
- treceti la un abonament mai ieftin pentru telefon.
- renuntati la un automobil scump, pentru unul care este mai eficient din punct de vedere al consumului si mai ieftin de intretinut.
- vinde orice gadget electronic pe care nu-l mai folosesti.
- cumpara imbracaminte si mobilier din magazine mai putin luxoase.

2. Gasiti locuinte mai ieftine.
Pentru majoritatea oamenilor, costurile legate de locuinta reprezinta singura cheltuiala din bugetul lor. Banii economisiti pentru o locuinta scumpa pot reprezenta o cantitate substantiala de venit pentru alte activitati importante, cum ar fi economisirea pentru a face investitii. Desi nu este intotdeauna usor sa va schimbati locuinta, puteti sa va reexaminati situatia actuala, pentru a va echilibra bugetul. Spre exemplu, daca locuiti cu chirie, este posibil sa incercati sa negociati cu proprietarul pentru o chirie mai ieftina. Din moment ce majoritatea proprietarilor vor sa evite riscul de a cauta noi chiriasi, puteti sa obtineti o oferta mai buna, mai ales daca va intelegeti bine cu proprietarul. Daca platiti un credit ipotecar, puteti sa discutati cu creditorul dvs. pentru o refinantare asupra imprumutului dvs. Ati putea sa negociati un credit mai bun. Atunci cand faceti o refinantare, incercati sa pastrati timpul de rambursare cat mai scurt posibil. Sau puteti sa luati in considerare mutarea temporara intr-o locuinta mult mai ieftina.

3. Mancati mai ieftin.
Multi oameni cheltuiesc mai mult pe produse alimentare decat este necesar. Chiar daca nu este usor sa va abtineti sa luati masa in restaurantul preferat, cheltuielile legate de mancare pot creste destul de mult, daca lasati sa va scape situatia de sub control. In general cumpararea produselor in cantitati mai mari - (la oferta 2+1 Gratis,sau la bax) este mai ieftin pe termen lung, decat atunci cand cumparati in cantitati mai mici. Mesele la restaurant sunt cea mai scumpa optiune dintre toate, deci faceti un efort si incercati sa nu mai mancati in oras, salvand in acest fel o multime de bani.

- evitati sa cumparati mancarurile gata preparate, acestea sunt de asemenea mai scumpe.
- profitati de reduceri sau de oferte (2+1, 3+1). Multe magazine alimentare, in special lanturile mari de hypermarket-uri, ofera cupoane sau reduceri. Nu lasati sa fie irosite aceste oferte.
- daca mancati frecvent in oras, opriti-va. In general, este mult mai ieftin, sa luati masa gatita acasa, decat este echivalentul unei comenzi la restaurant. In plus mesele gatite acasa ofera un plus de romantism.

Citeste si BUSINESS Life: Joc De Educatie Financiara.

4. Reduceti consumul de energie.
Cei mai multi oameni accepta pur si simplu pretul de pe factura lor de utilitati fara indoiala. De fapt este posibil sa reduceti consumul de energie, si prin urmare factura lunara, cu doar cativa pasi simpli. Aceste trucuri sunt atat de usor de aplicat, incat nu exista practic nici un motiv sa le evitati, daca doriti sa economisiti bani. Si in plus reducand cantitatea de energie utilizata, reduceti de asemenea si nivelul de poluare pe care o produceti in mod indirect, minimizand impactul asupra mediului la nivel global.

- opriti luminile, in camerel in care nu stati. Nu exista nici un motiv sa lasati lumina aprinsa atunci cand nu sunteti intr-o camera.
- utilizati becuri economice, care produc aceeasi cantitate de lumina dar consuma mai putin.
- utilizati aparatura electronica care au clasa de energie foarte buna.
- evitati utilizarea AC atunci cand nu este o necesitate.
- evitati sa lasati TV sa mearga ca zgomot de fundal, daca nu il urmariti.
- investiti in izolarea termica a casei. Pe termen lung aveti doar de castigat.

5. Folositi mijloace de transport mai ieftine.
Posesia unei masini va poate manca o buna parte din venit. In functie de cat de mult conduceti, combustibilul va poate costa destul de mult. In plus de adauga si cheltuielile de intretinere ale ei. In loc de condus, folositi in schimb o optiune mai ieftina sau gratis. Citeste De Ce Masina Pe Care O Ai, Nu Este O Investitie?

- cautati optiuni de transport public. In functie de zona in care locuiti, este posibil sa aveti o varietate de optiuni ieftine pentru transport public.
- luati in considerare mersul pe jos sau cu bicicleta atunci cand mergeti la servici.

6. Distrati-va ieftin.
In timp ce reducerea cheltuielilor personale poate insemna reducerea cheltuielilor pe articolele de lux, nu este neaparat necesar nici sa nu va mai distrati daca incercati sa economisiti bani. Schimbarea obiceiurilor si activitatilor recreative catre unele mai accesibile, va permite sa gasiti echilibrul perfect intre cheltuieli si distractie.

- mergeti la evenimente locale mai ieftine sau chiar gratis.
- vizitati galerii de arta gratis.
- faceti sport. Plimbati-va cu bicicleta.
- plimbati-va prin parcuri.
- cititi. Cartile bune pot fi absolut captivante, permitandu-va sa experimentati viata prin ochii personajelor sau sa invatati lucruri noi.

Citeste si Ce Este Self Mentoring-ul? Cum Sa Te Autoeduci?
Citeste si Negocierea In Afaceri: De Ce Negociem?

7. Evitati dependentele scumpe.
Anumite obiceiuri proaste va pot oprii sa economisiti bani, in ciuda eforturilor dvs. Mai rau, multe din aceste dependente pot fi extrem de periculoase pentru sanatatea dvs. pe termen lung. Economisiti bani, evitand inca de la inceput aceste obiceiuri proaste.

- nu fumati. Tigarile sunt foarte scumpe.
- nu beti in exces. In timp ce o bautura sau doua cu prietenii nu va face rau, consumul exagerat de alcool va poate cauza probleme serioase pe termen lung.

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume. Aboneaza-te acum gratuit la newsletter pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail.
Nu uita "Knowledge is Power".

6 comentarii:

  1. Sunt total de acord cu tine. Viciile sau dependentele scumpe asa cum le spui tu, nu fac decat sa te lase de niste bani, pe care i-ai putea folosi intr-un scop mai constructiv... Efectiv arunci banii pe nimic, si pe deasupra iti faci singur rau. Felicitari pentru articol, contine foarte multe informatii bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Vlad. Viciile sunt rele din 2 puncte. Aici se pot impusca 2 iepuri dintr-o lovitura. Trebuie sa tinem cont si sa facem tot ce sta in puterea nostra pentru a renunta la ele.

      Ștergere
  2. Luxul cred ca este cel mai important si cel mai costisitor. Daca renunti la articolele exagerat de scumpe si iti cumperi strict ce ai nevoie fara a te limita, poti economisi destul de multi bani. Multe produse au pretul crescut artificial, dar valoarea nu este pe masura pretului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Mihai. Asa este, luxul este unul dintre cele mai importante lucruri de care trebuie sa tinem cont, si in plus este o pofta, o dorinta, nu o nevoie.

      Ștergere
  3. Pentru a putea sa iti reduci cheltuielile, trebuie sa ai un plan si niste pasi pe care sa ii urmezi, in baza planului. Si eu sunt de parere ca luxul este cel mai important si totodata cel asupra caruia trebuie sa ii acordam mai multa atentie. Nu trebuie insa uitate nici celelalte lucruri din care putem sa economisim sau cel putin sa consumam mai putin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa avem un plan, iar pentru asta trebuie sa trecem pe foaie, un buget, cu lucrurile pe care cheltuim bani, pentru a putea vedea unde putem sa mai "ajustam" si sa mai restrangem cheltuielile. Reducerea cheltuielilor pe obiecte de lux, cat si cautarea unor solutii de reducere a consumului sunt acele lucruri de care trebuie sa tinem cont atunci cand facem planul.

      Ștergere