marți, 21 mai 2013

Sinteza Zilei - Un Roman Castiga Cel Mai Mare Concurs De Cercetare Din Lume

Este absolut uimitor. Ionut Budisteanu, elev in clasa a 12-a in Ramnicu Valcea, a castigat cel mai mare premiu la un concurs mondial de informatica. Este absolut incredibil ce a reusit sa faca acest baiat.

Intel International Science and Engineering Fair 2013 (ISEF) este cea mai mare competitie preuniversitara de stiinta si inginerie din SUA la care au participat peste 1600 de concurenti din lumea intreaga. Inventia cu care a castigat este o "masina fara sofer".
Ionut Budisteanu a lucrat la “masina inteligenta” mai bine de un an, in laboratorul amenajat din camera sa.

Citeste aici de ce sa nu renunti la visele tale.

“Un astfel de automobil poate fi condus 100% regulamentar pe strada chiar de oricine, fara sa provoace accidente. Unicitatea solusiei propuse de mine consta in utilizarea unui radar minimalist si a unor camere video, montate pentru a recunoaste din imagini, marcajele, semnele de circulatie si posibilele obstacole. Au inventat si americanii una, insa a lor este foarte scumpa”, a declarat Ionut. Inventia lui este comparabila cu masina celor de la Google, insa diferenta majora este de pret.

Cea mai mare satisfactie a avut-o in 2010 câand geniul i-a fost recunoscut de cei mai renumiti cercetatori IT din lume la gala de la San Francisco cand a primit unul din cele 12 premii Turing, echivalentul Premiilor Nobel dar in domeniul calculatoarelor.
Adolescentul este pasionat de inteligenta artificiala de la trei ani, iar la numai 18 ani detine peste 90 de premii nationale si internationale. Munceste si 14 ore pe zi, nu se uita la televizor, nu are telefon mobil si niciodata nu a citit un roman de dragoste.

Eu trebuie sa marturisesc ca am ramas impresionat. Pentru cei care au idei preconcepute despre Romania, acest tanar dovedeste ca se poate si la noi. Si nu este singurul de altfel. Atunci cand pasiunea nu cunoaste limite, indiferent de conditiile de lucru, ceva extraordinar urmeaza sa se intample. Declaratiile pe care le-a facut Ionut sunt absolut incredibile. Lasand la o parte patriotismul de care da dovada acest baiat (nu ca n-ar fi de laudat), ceea ce vreau sa punctez este pasiunea lui nemarginita pentru inteligenta artificiala. Asa cum spune Ionut in interviu, urmatorul Facebook sau Google poate aparea oricand din Romania. Calculatoare avem peste tot. Si la noi si in SUA. Importante sunt ideile din spatele lor.

Citeste aici Steve Jobs - 7 principii pentru succes.

Va las sa urmariti materialul urmator, si astept parerea dvs. intr-un comentariu. PS. daca iti place materialul te rog sa-l distribui mai departe.

Emisiunea este din data de 19 Mai 2013. (trebuie sa selectezi in dreapta ziua pentru a vedea emisiunea) http://www.antena3.ro/inregistrari/sinteza-zilei-cu-mihai-gadea-45-19-05-2013.html

Momentul anuntarii premiului:



Un alt interviu interesant:



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu