marți, 28 mai 2013

De Ce Procesul De Invatare Este Unul Continuu Si Fiecare Zi Este Un Examen.

"There is no desire more natural than the desire of knowledge." - Michel de Montaigne.
Realitatea de zi cu zi ne arata ca traim vremuri grele, schimbatoare si tot mai tehnologizate. Cu alte cuvinte lumea este in continua miscare.

Cei care nu tin pasul, nu au prea multe optiuni. Asistam la multe schimbari, afacerile avanseaza tot mai mult, trebuie gasite noi moduri de a face afaceri si instrumente noi de rezolvare a problemelor pana la identificarea oportunitatilor potrivite.

Tot realitatea este cea care ne arata ca, din pacate, un proaspat antreprenor este rareori pregatit cu adevarat pentru realitatile din piata afacerilor. De aici si faptul ca doar 1 din 10 afaceri noi reusesc.

"Knowledge is the life of the mind." - Abu Bakr.

Problema poate cea mai mare este ca aceste lucruri nu se invata din scoala. Desi scoala ar trebui sa faca prioritar acest lucru, sistemul educational la noi este blocat. De aceea cred cu tarie ca nu ar trebui sa ne oprim din invatat dupa ce terminam o facultate sau un master. Tot timpul apar lucruri noi prin care ne putem promova afacerea.

Citeste aici cum poate esua o afacere daca nu este in pas cu tehnologia.

Un aspect foarte important de care un profesionist de succes trebuie sa tina cont pe parcursul carierei sale (la orice nivel) este competitia. Indiferent de domeniul vizat, in afaceri, vorbim despre o piata competitiva iar pentru a avea succes trebuie sa avem in vedere dezvoltarea unui avantaj competitiv.

"Those who have knowledge don’t predict. Those who predict, don’t have knowledge" - Lao Tzu

Cea mai buna metoda este aceea in care iti focalizezi toate eforturile pentru a-ti urmari target-ul, folosindu-te de calitatile si cunostiintele tale in timp ce esti ancorat in realitatile pietei.

"A man of knowledge lives by acting, not by thinking about acting." - Carlos Castaneda

In scoala erai pedepsit atunci cand greseai. In afaceri lucrurile sunt asemanatoare. Iar greselile fac parte din procesul de invatare. Actiunile, nu planurile sunt cele care iti aduc cele mai folositoare lectii de viata si te ajuta sa descoperi unde vrei si cum poti sa ajungi acolo unde iti doresti. De aceea, este necesar sa ai curajul sa iti asumi riscuri inteligente care sa iti aduca un avantaj competitiv fata de ceilalti investitori.

"I think it is totally wrong and terribly harmful if education is defined as acquiring knowledge." - William Glasser

Faptul ca ai absolvit o facultate, masterat sau orice alta forma de invatamant nu inseamna automat ca procesul de invatare se termina, deoarece zi de zi se poate ivi o oportunitate de a invata sau a face mai multe, dar si de a fi mai bun in plan profesional.

"Without knowledge action is useless and knowledge without action is futile." - Abu Bakr.

Lumea se schimba. Afacerile stabile sunt tot mai rare. Competitia poate aparea de oriunde. Intr-o lume in continua schimbare, sa fii antreprenor este un proces pe tot parcursul vietii. Acest lucru nu ar trebui privit ca fiind rau. Din contra. Ce vreau sa zic cu acest lucru? Vrei sa incepi o afacere in domeniul auto si nu esti sigur daca e pentru tine? Documenteaza-te. Informeaza-te. Acest lucru face parte din procesul de invatare. Sau dezvolti un nou produs? Nici nu ai cum sa faci acest lucru daca nu esti la curent cu piata si cu tehnologia. Citeste constant ce te intereseaza, ce te poate ajuta pe viitor. Mergi la cursuri de specializare. Adopta o atitudine open mind. Fii deschis.

"Knowledge has to be improved, challenged, and increased constantly, or it vanishes." - Peter Drucker

In mod ironic, intr-o lume in continua schimbare sa-ti faci un plan de siguranta este cel mai riscant lucru pe care poti sa il faci. In loc sa eviti riscurile, invata sa reduci riscurile la minim. Fii inteligent (nu te opri din invatat). Asuma-ti riscuri inteligente.

"A good decision is based on knowledge and not on numbers." - Plato.

Intotdeauna va fi nesiguranta intre oportunitati si riscuri. Cele mai bune oportunitati apar acolo unde oamenii fug. Cand ceva e nesigur, multi oameni vor fugi. Profita de acest lucru. E cel mai inteligent lucru pe care poti sa il faci. Asumandu-ti riscuri inteligente vei gasi oportunitati pe care multi le pierd din simplul motiv ca se feresc.

"Knowledge is power." - Sir Francis Bacon.

Iti spuneam in articolul trecut despre un roman care a reusit sa castige cel mai important concurs de informatica si cercetare din lume. Cum crezi ca a facut acest baiat?

Citeste aici cum a castigat un roman cel mai important concurs de cercetare din lume.

Ti-am pregatit si cateva citate celebre pentru a te convinge inca o data ca nu pierzi nimic daca stii, si nu ai idee cat pierzi daca nu stii.
Felicitari pentru munca pe care ai depus-o in educatia ta pana acum, dar procesul de invatare abia incepe. Pregateste-te.
Toti suntem in procesul de formare. Fiecare zi este o noua oportunitate de a invata un lucru nou. In lumea reala fiecare zi este un examen. Daca nu faci un pas in fata, atunci faci unul inapoi.
Tu cum te pregatesti?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu