duminică, 21 iunie 2015

10 Motive Pentru Care Ar Trebui Sa Economisesti Bani.

In articolul trecut iti spuneam cum sa-ti dai seama daca esti dependent de cumparaturi. In articolul de astazi vreau sa-ti spun de ce e bine si ar trebui sa economisesti.

Cu credite atat de usor de obtinut de ce ar mai vrea cineva sa economiseasca bani ca sa cumpere un produs? Daca vrei un produs, scoti cardul, achiti cu el si apoi platesti imprumutul pe cine stie ce perioada - 3, 6, 9, 12 rate fara dobanda.

Daca iti permiti platile lunare, nu e mare lucru. Toata lumea face acest lucru. Din nefericire, acest tip de gandire are sens pentru prea multi oameni in zilele noastre. Prea multe persoane se ghideaza zilnic dupa acest tipar de gandire, care din pacate nu este constructiv si fiabil din punct de vedere al educatiei financiare pe termen lung.

Citeste si 5 Motive Pentru Care Sa Folosesti Online Banking.
Citeste si Online Banking vs. Bancile Traditionale.

Chiar daca imprumuturile sunt ieftine si usor de obtinut, aici sunt 10 motive pentru care ar trebui sa economisesti.

1. Sa ajungi independent financiar.

Modul de masurare al bogatiei difera in functie de cine vorbesti. Cu toate acestea, singurul lucru pentru care notiunea de "a fi bogat" reprezinta pentru majoritatea oamenilor este independenta financiara. Din punct de vedere financiar, a avea libertate inseamna sa poti face alegeri in viata fara sa depinzi de un venit lunar fix.

Acest lucru poate insemna sa fii in masura sa iti iei vacanta ori de cate ori iti doresti, sa parasesti locul de munca pentru a incepe propria afacere sau sa investesti in startup-ul altcuiva, sa iti ajuti membri familiei, sau cel mai popular in zilele noastre sa te retragi atunci cand doresti. Independenta financiara nu este acelasi lucru cu a fi bogat, dar faptul ca nu depinzi de un venit lunar fix te poate face sa te simti bogat. Avand economii pe care te poti baza daca este nevoie, este parte din procesul de a ajunge "bogat" indiferent de modul in care definim acest lucru.

2. Economisesti 50% din tot ce cumperi.
Citeste Cum Sa Economisesti Bani Responsabil.

Daca in mod normal, achiti toate cumparaturile cu cardul de credit, si nu achiti in intregime cardurile in fiecare luna, din cauza dobanzilor adaugate, platesti probabil cu cel putin 50% mai mult pentru tot ceea ce cumperi. Daca te bazezi pe cardurile de credit pentru a iti permite stilul tau de viata, trebuie sa opresti acest obicei scump de a cumpara cu cardul de credit si sa incepi sa economisesti. Avand economii, puteti cumpara lucruri cand acestea sunt la reduceri, si aveti mai mult timp pentru a face alegeri mai bune.

3. Sa cumperi o casa.

Banca nu va imprumuta bani pentru a cumpara o casa, daca nu aveti un avans, si nu vi se permite sa faceti imprumut pentru acel avans. Trebuie sa aveti bani economisiti. Avansul trebuie sa fie de cel putin 5% din pretul de achizitie al casei, iar apoi banca va lua in considerare creditarea pentru restul de 95%. Exista tot felul de alte cheltuieli si taxe pe care trebuie sa le platiti atunci cand cumparati o casa, asa ca aveti nevoie de un supliment de 5% doar pentru costurile actelor. Economiile sunt motivul care va deschid usa catre o casa noua.

4. Sa cumperi o masina.
Citeste De Ce Masina Pe Care O Ai, Nu Este O Investitie?

Daca doriti sau este necesar sa cumparati o masina noua, la fel ca si in cazul unei case va trebui sa aveti un avans, pentru a obtine un imprumut cu o rata a dobanzii rezonabila. Ai putea, desigur, "imprumuta" bani de pe cardul de credit , dar acest lucru s-ar putea sa te coste ceva. Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa economisiti cat de mult va puteti permite pentru un avans, si apoi sa luati in considerare optiunile. Poate achizitionarea unei masini la mana a doua, dar putin folosita si in stare buna, este ceea ce aveti nevoie.

Citeste si Ce Este Online Banking?
Citeste si Cum Sa Evitati Taxele Bancare Si Descoperirile De Cont (Overdraft)?

5. Iesirea din datorii.

Daca doriti vreodata sa scapati de datorii, trebuie sa aveti bani economisiti. Suna ironic, nu-i asa? Cu toate acestea, cardurile de credit nu vor fi niciodata achitate, daca continuati sa le utilizati pentru fiecare "urgenta" care apare. Chiar daca sunteti un planificator exceptional, statisticile arata ca pentru jumatate dintre noi apare cel putin o cheltuiala cu totul neasteptata in fiecare an (jumatate dintre aceste probleme neasteptate sunt legate de masina).

Deci, inainte de a incepe sa achitati agresiv cu cardul de credit, trebuie sa economisiti un fond de rezerva, de cel putin 1000 de euro. Apoi, cand lucrurile "neasteptate" apar, le puteti plati din fondul de rezerva, decat sa le achitati cu cardul de credit, pentru care sunteti taxati. Mentinerea unui fond de rezerva va ajuta, de asemenea, sa observati daca cheltuielile va sunt peste limitele pe care vi le permiteti.

In urmatorul articol voi continua sa-ti spun inca 5 motive pentru care ar trebui sa economisesti bani si de ce acest lucru este unul inteligent din punct de vedere financiar. Citeste AICI partea a II-a.

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume.

Urmareste-ne pe Facebook, Google+ sau Instagram pentru a citi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara. Nu uita "Knowledge is Power".



15 comentarii:

  1. Este foarte bine sa economisesti bani, sa ai o rezerva pentru orice situatie. De la cumpararea unei masini pana la cumparaturile zilnice, unde poti economisi importante sume de bani este ok sa iti formezi instinctul sa strangi bani, nu doar sa cheltui.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Daniela. Este important sa deprinzi acest obicei si sa il practici. Asa cum ai punctat si tu e bine sa strangi bani nu doar sa cheltui. Sa cheltui e foarte usor.

      Ștergere
  2. Sunt persoane care nu tin cont si cheltuie asa cum ai spus in articolul trecut, din instinct pe moment, fara sa tina seama seama de nimic. Este bine sa ai masura in ceea ce faci, si mai ales in cumparaturi. Economia este unul dintre lucrurile care sta la baza bogatiei, si trebuie sa deprinzi acest obicei din timp. Daca esti atent cei mai bogati oameni sunt si cei care economisesc cel mai mult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alice. Cei mai bogati oameni sunt modesti atunci cand vine vorba de cheltuieli. Ei stiu puterea banului si il apreciaza corect. Nu are sens si nu este inteligent sa arunci cu banii doar pentru ca ai.

      Ștergere
  3. Este foarte bine sa ai acest obicei de a economisi. Sunt lucruri de care nu poti sa te lipsesti, si care sunt o reala nevoie. Dar sunt multe alte lucruri, distractii care sunt absolut inutile si de la care poti sa economisesti niste bani frumosi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Vlad. Este un obicei bun si foarte practic. Daca te obisnuiesti sa economisesti, vei vedea ca nu vei mai avea nevoie de multe lucruri pe care pana atunci le credeai "necesare".

      Ștergere
  4. Cristina Tabacu21 iunie 2015 la 15:42

    Cel mai important lucru este sa nu ai datorii. Sa faci in asa fel incat sa te incadrezi cu banii intr-o suma asa cum ai spus si tu in care sa iti permiti sa faci unele lucruri fara sa faci datorii. Foarte bun articolul!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Cristina. Ca sa nu ai datorii trebuie sa nu te imprumuti. De aceea e bine sa economisesti ca sa nu te imprumuti si sa nu depinzi de nimeni. Multumim pentru aprecieri.

      Ștergere
  5. Un articol esential in educatia noastra financiara. Pe mine m-ai convins si cred ca si pe ceilalti cititori IQFinanciar la fel. Abia astept partea a 2-a a articolului sa aflu mai multe lucruri interesante. Felicitari pentru acest articol educativ.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Antonia. Sper sa ajute si sa inspire cat mai multa lume si sa fie de folos. Urmeaza si partea a 2-a cu idei si motive pentru care ar trebui sa economisim la fel de interesante si utile.

      Ștergere
  6. Este un subiect foarte bun. Sa economisesti este un lucru necesar. In primul rand pentru tine ca persoana te face sa te simti liber. Iar atunci cand nu esti stresat, si simti ca esti liber, gandesti altfel. Faci lucrurile diferit si esti mai fericit. Este foarte important sa nu ai acest stres si sa stii ca esti bine din acest punct de vedere. De aici pleaca multe alte lucruri. Felicitari pentru articol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Andrei. Ai atins un aspect foarte important. Atunci cand esti dator, nu mai esti liber si nu mai gandesti decat cum sa faci sa achiti mai repede datoria. In schimb atunci cand esti liber si nu esti presat, poti sa faci ce vrei, esti mai relaxat si mintea iti functioneaza altfel. Ai timp sa te gandesti la lucruri la care nu te-ai gandi in mod normal. Poti sa te gandesti si la inceperea unui business si de aici tot felul de alte lucruri. Multumesc pentru ca ai punctat acest aspect destul de important. Multumim pentru aprecieri.

      Ștergere
  7. E putin mai greu la inceput, mai ales daca nu esti obisnuit sa pui bani deoparte. Dar toate lucrurile se invata si odata ce incepi sa faci acest lucru, te obisnuiesti si devine din ce in ce mai usor. Toate lucrurile au un inceput.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Andrei. Toate lucrurile se invata, nimeni nu s-a nascut invatat, si nu exista nici un munte peste care sa nu se poata trece cat timp exista vointa. Aveam un prieten care de fiecare data cand cineva spunea ca nu se poate acest lucru, spunea totul este posibil, vointa sa fie. Asa cum ai spus si tu, toate lucrurile au un inceput, important este sa incepi, sa faci pasi mici si sa fii constant. Restul vine de la sine.

      Ștergere
  8. Absolon Casimir Creditul Falm, oferă antreprenorilor posibilitatea de a accesa cu ușurință credite într-un mediu rapid, transparent și eficient. Expertiza noastră și standardele internaționale pentru a asigura calitatea noastră de servicii pentru clienți și de servicii de livrare oferta este principalul nostru de proiecte internaționale de finanțare companii, întreprinderi și organizații pentru proiecte importante de dezvoltare de teren în petrecere a timpului liber, turism, divertisment și industria de construcții Suntem, de asemenea, împrumut individual, împrumut privat, împrumut de rambursare a datoriei; E-mail de contact: absoloncasimir200@gmail.com

    RăspundețiȘtergere