joi, 21 februarie 2013

STOP! Inainte De A Adauga Acesta Noua Proprietate, Stii Care E Costul Real?

Vrei sa adaugi o noua caracteristica produsului sau serviciului tau? Te-ai gandit ce implica asta? Care sunt costurile? Stii ce decizie sa iei?
Citeste aici cum aceste decizii ne pot influenta pe termen lung, fara sa ne dam seama pe termen scurt.
Acum, esti entuziasmat. Si de ce nu ai fi? Acum ar putea fi momentul.
Acest lucru ar putea fi sansa ca acest produs sa devina vital. Acest lucru ar putea fi cel care reduce orice pierdere.
Acest lucru ar putea fi cel despre care scrie presa. Pentru acest lucru ai putea fi recunoscut pentru inteligenta ta.
Acest lucru ar putea fi caracteristica de schimbare a companiei, motivul de schimbare a vietii. Sau nu.
Exista multe motive, care se pot lua in considerare, atunci cand se adauga o proprietate noua produsului tau.
Aici sunt unele dintre cele mai comune:
Motive (si rationalizari) pentru a adauga o caracteristica noua:

1. Are logica. Tu esti surprins de faptul ca produsul exista, fara aceasta caracteristica. Nu stii sigur cine a decis sa nu fie implementat. Cum de se poate sa nu avem acest lucru din prima zi. Este evident ca produsul nostru are nevoie de acesta functie. Sa-l adaugam imediat.

2. Un client mare/important a cerut-o. Bazat pe cati clienti ai, si cat de mult acest client te plateste (sau promite sa te plateasca) exista un impuls puternic de a face asta. Vei veni cu mai multe rationamente: "Hei, daca acest client il doreste, probabil si altii il vor." Si, in plus, nu e asa de greu. Cred ca echipa noastra tehnica il poate termina intr-un week-end, si tot ne mai ramane timp si pentru un suc. Si pe langa asta, trebuie sa ne ascultam cu atentie clientii. Corect?

3. Un competitor doar ce l-a adaugat. Echipa de vanzari incepe sa bata in masa pentru aceasta functie. Aceasta functie este absolut necesara. S-ar putea scrie in ziare despre ea. Doar sa dovedesti ca poti sa o implementezi.

4. Acesta va aduce venituri! Intuitia iti spune ca mai multe persoane il vor cumpara, mai multi oameni vei atrage, sau clientii existenti vor cheltui mai multi bani daca aveti aceasta facilitate. Este o cale spre profit clara. Ne petrecem un weekend sau doua in curs de implementare pentru acesta caracteristica, si daca numai [x] clienti cumpara, suntem pe plus. Aceasta caracteristica, practic se plateste singura.

Acum in realitate este posibil ca unul dintre motivele tale sa fie complet legitim. Daca il alegem pe ultimul, spre exemplu (generarea de venituri) pentru ca este cel mai usor de vorbit. Vom presupune ca teza este corecta si ca adaugarea acestei facilitati va produce mai multe venituri. Pana aici totul este corect.

Problema este ca doar a fi corect pe partea de venituri a ecuatiei nu este de ajuns.
Ce zici de partea cu costuri a ecuatiei?
Exista unele costuri care ar trebui sa fie luate in considerare pe masura ce adaugati aceasta caracteristica noua.

Costuri de adaugare ale acestui beneficiu nou.

1.Cresterea timpului de implementare: aceasta noua caracteristica necesita o anumita configurare - sau chiar unele traing-uri pentru a fi inteles, odata cu acestea costurile cresc. Ele cresc deoarece este nevoie de mai mult timp pentru a intelege produsul sau serviciul. Ele cresc din pricina ciclului de vanzare care ar putea fi mult mai mare.

2.Costuri pentru suport: aceasta caracteristica ar putea fi putin complicata. Sau, ar putea sa nu fie la fel de intuitiva pentru utilizatorii tai, cum crezi tu. Sprijinul oferit de tine pentru apelurile telefonice si email va creste. Ultima data cand am verificat, acest lucru costa bani. Bani reali.

3. Costurile de infrastructura: poate aceasta carecteristica este una dintre cele care necesita sa lucrezi mai mult pe partea de pre-procesare, pentru a obtine datele gata de a fi consumate de catre utilizator (doar o mica parte dintre acestia vor avea nevoie intr-o periodata de timp). Un mic exemplu: raportul analizei unei singure zi pentru care utilizatorii tai nu mai trebuie sa astepte atat de mult timp. Acum, va trebui sa consumi resursele pentru a construi acest raport pentru toti clientii. Acesta este doar un exemplu, dar exista multe cazuri in care unele caracteristici implica mai multa manipulare a datelor, indexarea, recuperarea datelor de pe web, etc. Nota pe acest gen de crestere a costurilor: Vei suporta costul pentru aproape toti clientii tai, chiar daca aproape nimeni nu-l foloseste in primele zile. In mod ideal, ar trebui sa cauti acele caracteristici pentru care costurile sa se potriveasca utilizarii efective (adica sa nu platesti pentru ne-utilizare).

4. Cresterea costurilor de intretinere: trebuie sa te asiguri ca aceasta caracteristica este independenta. Nu se leaga de o alta pentru implementare. Astfel incat adaugarea acestei noi caracteristici[x], nu ridica complexitatea caracteristicii[y] in practica. Unele dintre acestea vor fi in mod deliberat. Adevarul este ca fiecare caracteristica nou adaugata face sistemul general mai greu de intretinut. Acest cost ar putea fi cel mai mic, dar niciodata nu e zero.

Si, cel mai important, costul trecut cu vederea de toti:

5.Costul de complexitate: Startup-urile sunt o lupta constanta impotriva cresterii complexitatii. Cand cauti sa ai mai multe optiuni de pret pentru produsul tau, complexitatea ta creste. Atunci cand adaugi o caracteristica importanta, complexitatea creste. Este inca un lucru in plus de urmarit adaptarea. Este inca un lucru in plus pe care va trebui sa-l promovezi clientilor tai (ca acestia sa stie de el). E inca o decizie in plus pe care trebuie sa o iei (ar trebui sa fie inclusa aceasta caracteristica in produsul gratuit, sau sa-l utilizati pentru a conduce upgrade-uri?). Este un rand in plus atunci cand stabiliti preturile. Fiecare dintre aceste lucruri costa bani. S-ar putea sa nu le vezi din prima zi. Sunt subtile si oarecum ascunse, dar sunt foarte, foarte reale. Asa ca STOP! Inainte sa adaugi aceste noi proprietati produsului sau serviciului tau. Petrece un pic de timp si gandeste-te care vor fii costurile reale ale acestei noi functii pe parcursul implementarii, si care va fi durata de viata a ei. Nu trebuie sa-l analizezi pana la moarte, dar este demn de ceva timp petrecut, care este proportional cu cat de mare este caracteristica.

Ce parere ai? Orice alte costuri ascunse pe care le-ai invatat in experienta ta de construire si livrarea a produsului? Mi-ar face placere sa imi spui gandurile tale intr-un comentariu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu