luni, 30 septembrie 2013

Maximizeaza-ti Productivitatea.

Intr-o zi un profesor in timp ce vorbea in fata unor studenti despre afaceri, pentru a ilustra un argument a decis sa faca o demonstratie.

Acesta a scos un borcan mare si l-a asezat pe catedra. Apoi a scos 10 pietre mari de marimea pumnului, si le-a pus cu atentie in borcan una cate una. Atunci cand borcanul s-a umplut si nu mai era loc si nu mai incapea nicio piatra, a intrebat: "Este plin acest borcan?"

Toata lumea din clasa a raspuns ca da.

Citeste aici Cum Sa Treci Peste Teama Ca Nu Esti Suficient De Bun.

El a spus: "Serios?". Apoi a scos o galeata de pietris si a inceput sa-l toarne in borcan. A turnat ceva pietris, pana cand a umplut spatiile dintre pietrele mari. A zambit si a intrebat din nou grupul: "Este plin borcanul?" De data aceasta cei din sala s-au prins si au raspuns: "Probabil ca nu."

Apoi a mai scos o galeata de nisip si a inceput sa toarne printre spatiile ramase intre pietre si pietris. Din nou a intrebat: "Este plin borcanul?" "Nu!" au strigat cei din clasa.

El a spus "Bine!" si a continuat. A luat un ulcior cu apa si a inceput sa toarne in borcan, pana cand acesta a fost umplut pana la refuz. Din nou a intrebat grupul: "Este plin borcanul?"

Multi din clasa au spus ca "Da." Intre timp el a scos o solnita de sare si a golit-o pe toata in borcan. Apoi s-a uitat spre clasa si a intrebat: "Care este morala acestei demonstratii?"

Cei din clasa nu au stiut sa raspunda si atunci le-a spus el. "Adevarul care reiese din aceasta demonstratie este ca, daca nu pui mai intai pietrele mari, nu le vei mai putea pune deloc."

Care sunt "pietrele mari" din viata ta? Educatia? Credinta ta, forma fizica, finantele tale, o cauza pentru care sa lupti? Oricare ar fi acesti "bolovani" e bine sa-i identifici si sa nu uiti ca trebuie sa-i pui primii in borcan, altfel nu-i vei mai putea pune deloc.

Citeste aici Cum Sa-ti Stabilesti Obiectivele.

Eu consider ca educatia financiara este una dintre pietrele de baza. Imi aduc aminte acum ceva timp cand incepusem un business cu un prieten, dar nici unul dintre noi nu era pregatit pentru asa ceva. Binenteles nu a durat prea mult, si afacerea noastra s-a inchis. E simplu sa ai curaj sa pleci la drum. Insa fara pietrele de baza nu ai cum sa ajungi prea departe. Daca ai inceput sa pui nisip intai, ai pierdut din start.

Experienta noastra si educatia financiara este realmente suma tuturor comportamentelor noatre anterioare, tuturor deciziilor pe care le-am luat. Asadar, acum ai oportunitatea, incepand chiar de azi, sa-ti construiesti cadrul pentru o fericire viitoare si de durata.

Daca ti-a placut articolul te rog sa-mi lasi un comentariu si sa-mi spui parerea ta. Sau daca pur si simplu crezi ca poate ajuta pe cineva acest articol, te rog sa-l dai mai departe. Nu uita "knowledge is power".

5 comentarii:

  1. O poveste frumoasa si educationala. Asa este. fara educatie financiara nu putem inainta spre obiectivele pe care le dorim.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Gabriela Bogdan
    Multumesc Gabriela. Educatia financiara este una dintre "pietre".

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte la obiect articolul. Din cauza asta suntem unde suntem. Fara o fundatie solida, nu ai cum sa ridici peretii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-a placut articolul. Multumim pentru poveste.

    RăspundețiȘtergere
  5. Urmaresc cu atentie articolele tale si imi plac foarte mult. Sunt clare si la obiect pe intelesul tuturor. Felicitari pentru munca depusa.

    RăspundețiȘtergere