vineri, 18 octombrie 2013

Inlatura Obstacolele. Pastreaza Lucrurile Simple.

Te-ai gandit vreodata sa inlaturi obstacolele in loc sa te opresti si sa te concentrezi asupra lor? Am sa-ti spun o intamplare care m-a facut sa-mi schimb modul de gandire cu privire la eliminarea problemelor care pot aparea pe parcurs.

Intr-o zi am mers cu prietenii in parc, si ne-am oprit la un loc de joaca pentru copii. Noi ne-am asezat pe banca si am inceput sa discutam diverse lucruri. Intamplarea care m-a facut sa-mi schimb perceptia a venit chiar de unde nu ma asteptam: de la un copil de cativa anisori.

Citeste aici De Ce Sa-ti Prioritizezi Sarcinile.

Acesta se juca cu o masinuta. Uitandu-ma atent asupra lui, am vazut ca vrea sa se deplaseze cu masinuta intr-o anumita directie pe care si-a propus-o.

Singura problema care a aparut era ca drumul nu era liber si era blocat de alte jucarii ale celorlati copii.

Insa acest lucru nu era deloc o problema pentru el. Pentru mine in mod rational, mi-a venit imediat in minte sa inlatur celelalte jucarii si sa eliberez drumul. Am ramas uimit cand am vazut cat de simplu a rezolvat problema acest copil. Nici macar nu s-a gandit sa ia pe rand fiecare jucarie care ii statea in cale si sa elibereze drumul. Acest lucru insemna abaterea, chiar si pentru o perioada scurta de timp de la drumul sau.

In schimb, el a luat masinuta cu mana si a trecut-o peste toate celelalte jucarii care ii stateau in cale si si-a continuat fericit drumul. In acel moment mi-am dat seama cat de gresit actionam noi adultii. Cu gandirea noastra rationala, ne-am fii complicat sa luam fiecare jucarie si sa o inlaturam, in loc sa le ignoram. Cand totul putea fi rezolvat atat de simplu.

Si in viata reala probabil ca procedam la fel. Ne dorim sa facem ceva, sa ajungem undeva, ne punem un target si in loc sa facem tot ce tine de atingerea lui, cand intervine o problema ne oprim asupra ei si credem ca asa este si corect ca sa o rezolvam si abia apoi sa ne continuam drumul.

Cand anumite lucruri stau in calea indeplinirii obiectivelor noastre, noi le rezolvam in loc sa le eliminam. Acest timp inseamna de multe ori distragerea atentiei de la scopul final si concentrarea asupra unui eveniment de moment.

Te concentrezi prea mult asupra obstacolelor si asupra a ceea ce crezi ca trebuie sa faci pentru a le elimina? Permiti accidentelor de pe parcurs sa-ti distraga atentia de la obiectivul final? Nu uita concentrarea pe un obstacol, chiar daca te gandesti cum sa-l depasesti, te tine legat de acel obstacol.

Cea mai buna lectie de focusare pentru un lider, a venit de la un copil. Deschide ochii. Keep it simple. Ce s-ar intampla daca la fel ca acest copil am ramane pur si simplu concentrati pe ceea ce am vrut sa realizam de la bun inceput, in ciuda piedicilor, obstacolelor si provocarilor care ne ies frecvent in cale?

Citeste aici 50 De Sfaturi Pentru A-ti Maximiza Productivitatea.

Gandeste-te ca ai avea mai mult succes, te-ai concentra pe rezultate si in cele din urma ti-ai atinge scopul mult mai repede.

In final vreau sa inchei cu un citat al unui specialist englez in gandirea creativa:

"Am putea sa fim nevoiti sa rezolvam problemele nu prin eliminarea cauzei, ci prin conceperea modului de a merge mai departe, chiar daca acea cauza actioneaza in continuare." Edward de Bono.

7 comentarii:

  1. Da incredibil. Unele lucruri vin de acolo de unde nu te astepti. Buna lectie.

    RăspundețiȘtergere
  2. As adauga si eu un citat celebru referitor la keep it simple.
    "Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler." Albert Einstein.
    E o diferenta intre simplu si simplist. E o chestie de nuanta. Oricum frumos articol.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Gabriel ! Un articol foarte bun in care sa eliminam problemele prin noi insine.
    Noi avem puterea sa ne detasam de probleme si sa ne gandim la cum am vrea sa fie, sau sa ne gandim la solutia problemei, daca aceasta necesita o rezolvare.

    RăspundețiȘtergere
  4. @Gabriela Bogdan
    Buna Gabriela. Asa este. Multumesc pentru comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Mihai
    Salut Mihai. Ai perfecta dreptate. Ceea ce am vrut sa spun este ca nu e bine sa te complici. De fapt lucrurile sunt simple, noi le complicam cu gandirea noastra. Problema e ca ne complicam involuntar, fara ca macar sa ne dam seama de acest lucru, fiind ferm convinsi ca am ales decizia corecta. Daca am sta putin sa ne gandim inainte si sa evaluam situatia poate am gasi alte solutii mult mai easy. In fond ce ne costa sa ne gandim cateva secunde?

    RăspundețiȘtergere
  6. @Andreea26
    Buna Andreea. Asa se intampla. Lucrurile se intampla exact langa noi, sau mai bine zis trec pe langa noi fara sa le bagam in seama.

    RăspundețiȘtergere
  7. Noi complicam lucrurile. Bun articol, sa stam sa ne gandim cum sa pastram lucrurile cat mai simple pe intelesul tuturor.

    RăspundețiȘtergere