joi, 16 ianuarie 2014

Viziunea Si Valorile Intr-o Companie.

Fiecare business are doua parti: partea de soft si aria materiala sau hard-ul. Oamenii au tendinta sa se concentreze asupra ariei materiale din companie. Aceste abordari au tendinta sa administreze strategiile, procesele, produsele si serviciile, despre care se crede ca au cel mai mare impact asupra rezultatului final. Aria nemateriala contine viziunea, valorile, etica si cultura unei afaceri.

Bunurile si serviciile unei firme vor reflecta aspectele nemateriale ale companiei. Cum v-ati simtit cand ati fost ultima data la cumparaturi, iar un angajat indiferent, v-a ignorat complet? Elementele care influenteaza o afacere si de care depinde succesul acesteia sunt inclusiv segmentele nevazute. Acestea au probabil cel mai mare impact asupra reusitei unei afaceri, pentru ca pe asta se bazeaza conceptul fiecarei firme. Cel mai bun exemplu pentru o viziune de succes este compania Apple (Steve Jobs - 7 Principii Catre Succes).

Citeste si Cele mai bune articole din 2013.

Cei implicati trebuie sa cerceteze atat "sufletul" companiei, cat si produsele sale materiale. Spiritul afacerii este motivul primordial al succesului pe piata. Asta nu inseamna ca o companie este acceptata sa aplice strategii si procese deplorabile sau sa furnizeze bunuri si servicii inutile. Mai degraba produsele si serviciile firmei vor reflecta aspectele nemateriale ale ei. Daca lucurile vizibile nu functioneaza prea bine, puteti intelege ca acest fapt se datoreaza aspectelor nevazute ale afacerii.

In etapa de conceptie, cei aflati in pozitii inalte de conducere stabilesc obiectivele, care implica atat soft-ul cat si hard-ul companiei. Sufletul, viziunea companiei ne ajuta sa stabilim un anumit nivel de siguranta interioara si sa obtinem fundamentele standardelor noastre etice. Aceste calitati nemateriale sunt cele care ne permit sa manevram energiile existente in companie pentru a realiza proiectele concepute. Aceste energii ii motiveaza pe oameni si ii ajuta sa se concentreze si sa actioneze intr-o directie. Planul imaterial se manifesta prin starea de spirit a companiei. Cand starea de spirit este buna, pozitiva, oamenii sunt productivi, creativi si rezolva cu usurinta problemele. Cand starea de spirit este proasta sau negativa, oamenii si agita, nu se pot concentra si duc la rezultate mult mai slabe.

Aceasta energie exista in acelasi mod in care exista si spiritul omului. Chiar daca suntem constienti sau nu de prezenta si de influenta ei, ea este reala si ne modeleaza actiunile. Impunerea propriei vointe asupra altora si dorinta de a domina oamenii si evenimentele sunt energii negative, care descurajeaza munca in echipa si provoaca resentimente. Dorinta de putere poate sa ruineze planul strategic al unei firme. Aceste forme de energie - viziunea, valorile, etica si cultura, determina calitatea strategiilor si proceselor, iar in cele din urma calitatea produselor si serviciilor. Valoarea si potentialul unei companii in afaceri este definita de aceste trasaturi nemateriale si se manifesta prin intermediul strategiilor si proceselor desfasurate. Elementele nemateriale ale unei firme sunt detectate de consumatorii care cumpara produsele si serviciile.

Citeste si Tipuri de Personalitate. Curs +Test.

Formarea si exprimarea viziunii si a valorilor unei companii reprezinta una din functiile de baza ale conducerii. Unii oameni se indoiesc de importanta acestor concepte si nu vor sa iroseasca timpul cu o descriere inutila a viitorului. Viziunile nu trebuie sa fie artificiale, companiile trebuie sa actioneze in permanenta in concordanta cu viziunea lor, nu sa trateze acest aspect ca pe un exercitiu de antrenament. Viziunea nu este acelasi lucru cu obiectivul. Ca sa patrunda in companie, viziunea insasi trebuie sa devina o forma de energie care sa influenteze energiile umane care conduc compania.

Declaratiile care vorbesc despre despre atingerea unui obiectiv nu au putere de convingere. Companiile nu au principii etice, oamenii din firma au astfel de principii. Liderii ilustreaza standardele lor morale prin intermediul faptelor proprii, iar ceilalti se ridica sau nu la inaltimea acestor standarde. Atunci cand un lider ia o decizie administrativa, sau hotaraste saindrepte destinul unei firme intr-o anumita directie, toti membri companiei sunt afectati. Companiile, asemenea echipelor, opereaza cel mai bine atunci cand toata lumea contribuie la obiectivele organizationale. Toti trebuie sa lucreze pentru o imagine finala a rezultatului dorit.

In final vreau sa te intreb ce parere ai tu despre viziune, si in ce masura crezi ca aceasta contribuie la succesul unei afaceri?

4 comentarii:

  1. Valorile unei persoane sunt foarte importante pentru ca pe baza lor se determina actiunile sale. Viziunea unei firme determina misiunea si activitatile intregii echipe. Personal am intalnit destule firme in care angajatii te trateaza nu tocmai cum ar trebui, exact cum ai spus si tu din cauza ca ei nu cred sau nu se identifica cu valorile firmei. Aceasta parte nevazuta cred intradevar ca influenteaza produsele si serviciile unei afaceri. Mi-a placut articolul si foarte bine este punctat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Gabriel !
    Un articol foarte bun. Din punctul meu de vedere energiile existente in companie sunt importante pentru a-i motiva pe oameni ca sa se poata concentra si actiona.Dar aceste energii ale companiei sa fie pozitive ca sa emane incredere oamenilor, satisfactii profesionale si materiale.
    Intr-o companie, atat angajatii cat si sefii, trebuie sa existe o relatie de armonie si intelegere ca lucrurile sa mearga bine , cu profit si succes.
    Mi-a placut acest articol si sper ca am raspuns la subiect.
    Seara placuta.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Gabriela Bogdan
    Buna Gabriela. M-am gandit ca este un subiect important ce merita discutat. Asa cum ai spus si tu cand lucrurile merg bine si este armonie, toata lumea lucreaza mai bine si se concentreaza mai bine iar rezultatele sunt mai bune. Acesta este rolul liderului sa-i inspire pe angajati si sa le prezinte viziunea lui proprie in care el crede. Daca toti cred in acelasi lucru, deja situatia se schimba si lucrurile decurg altfel. Ma bucur ca ti-a placut, si iti multumesc pentru comment. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @alla sally
    Buna Alla. Asa este viziunea determina actiunile pe care le vom face si implicit influenteaza produsele si serviciile pe care le oferim clientilor. Multumesc pentru parere.

    RăspundețiȘtergere