luni, 22 septembrie 2014

Actiunea Invinge Inactiunea.

Cu siguranta va este cunoscuta zicala: "O calatorie de mii de kilometri incepe cu un singur pas". Am vazut prea multi oameni care incearca sa faca "saltul cel mare", inloc sa inceapa cu pasi mici.

Am vazut cu totii persoane supraponderale, care se decid sa slabeasca brusc 10 kg pentru a-si recapata silueta. Incep sa tina un regim drastic, stau in sala de fitness cate doua ore.

Toate acestea dureaza, cel mai probabil, o saptamana. Slabesc cateva kilograme, dupa care febra musculara, plictiseala si foamea incep sa la alunge energia si determinarea. In a treia saptamana, vechiurile obiceiuri, precum mancatul peste masura, sedentarismul si statul in fata televizorului, revin si preiau din nou controlul.

Citeste si Cum Sa Scapi De Datorii?
Citeste si Cine Cui Este Dator?

In loc de "saltul cel mare" e recomandat sa incepeti cu pasi marunti. Succesul financiar pe termen lung nu se masoara in amploarea pasilor pe care ii faceti, ci in numarul de pasi, directia in care va deplasati si anii necesari ajungerii acolo unde va doriti. Aceasta este adevarata formula pentru succes sau esec in orice actiune intreprinsa.

S-ar putea ca obiectivele prevazute sa vi se para coplesitoare si chiar asa vor fi daca veti incerca sa faceti totul intr-o singura saptamana. "Roma n-a fost construita intr-o singura zi." Asa ca , va rog, incepeti cu pasi marunti.

Principalul motiv pentru care oamenii intampina dificultati in atingerea succesului financiar, este acela ca le este teama sa nu faca greseli. Deseori ii auzi spunand: "Mi-e frica de esec." sau "Am nevoie de mai multe informatii". Teama si lipsa de incredere sunt lucrurile care ii tin captivi in locul in care se afla. Acestia nu mai actioneaza deloc.

Cum mananci un elefant?
Bucata cu bucata. Tot acest proces de schimbare implica o invatare mentala si emotionala. Totul trebuie facut treptat. "Trebuie sa stii sa mergi, inainte de a putea alerga." Cu alte cuvinte, treceti de la pasii marunti, la mers si apoi la alergat.

Din nefericire oamenii au invatat in scoala ca nu trebuie sa faca greseli. Scolile noastre ii invata astfel pe tineri: "Nu faceti greseli". Milioane de persoane cu studii superioare care ar vrea sa treaca la actiune sunt paralizate de teama emotionala de a nu face greseli. Una dintre cele mai importante lectii pe care le-am invatat a fost ca adevaratul proces de asimilare a informatiilor necesita invatare mentala, emotionala si fizica. De aceea actiune va surclasa intotdeauna inactiunea. Nu poti invata sa mergi pe bicicleta doar citind intr-o carte despre acest lucru.

Daca intreprindeti un lucru nou si faceti o greseala, cel putin stiti ca ati invatat ceva pe plan mental, emotional si fizic. Cei care se afla intr-o continua cautare a solutiei "sigure" sunt, adeseori, atinsi de o afectiune cunoscuta sub numele de "paralizia analizei" - boala ce pare sa afecteze din ce in ce mai multi oameni cu studii superioare. Pana la urma , nu invatam decat din greseli. Invatam sa pasim sau sa mergem pe bicicleta facand greseli. Persoanele care ezita mereu sa treaca la actiune din teama da a nu gresi s-ar putea sa fie inteligente, dar si neputincioase, din punct de vedere fizic si emotional.

Exista o teorie conform careia cei care isi noteaza obiectivele au mai multe sanse sa si le indeplineasca decat cei care nu o fac. Un mare procesor recomanda principiul pasilor marunti. Daca o persoana vrea , de pilda, sa aiba un corp armonios, in loc sa incerce sa atinga acest obiectiv facand salturi uriase, este recomandat sa faca mai putin decat isi doreste. Prin urmare, in loc sa plece la sala de fitness pentru un antrenament de o ora, acea persoana ar trebui sa se hotarasca sa ramana doar 20 de minute. Altfel spus, stabiliti-va un obiectiv mic si straduiti-va sa-l duceti pana la capat. Rezultatul va fi acela ca in loc sa va simtiti coplesit, va veti simti mai putin presat, mai relaxat.

Citeste si Teama De A Nu Pierde Bani.

Incepeti sa visati visuri mari si indraznete, iar apoi indreptati-va putin cate putin, cu pasi marunti, spre indeplinirea lor. Faceti pasi mici, nu salturi uriase peste munti. Stabiliti-va teluri zilnice accesibile, care, odata indeplinite, va ofera motivatia si gandirea pozitiva de care aveti nevoie pentru a continua drumul spre marele obiectiv.

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume.
Aboneaza-te acum gratuit la newsletter pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail.

Nu uita "Knowledge is Power". Ai nevoie de educatie financiara pentru a atinge libertatea financiara.

6 comentarii:

  1. Pentru a actiona, trebuie sa nu iti fie teama, sa nu te tina nimic pe loc. Daca nu esti convins 110% de un anumit lucru, nu il vei incepe. Trebuie sa te convingi pe tine mai intai. Este bine sa incerci cu pasi mici, asa cum ai spus in articol, pentru ca ai mai multe sanse. Fiecare pas pe care il faci te duce mai aproape de visul tau. Un articol educativ, cu multe informatii utile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Geroge. Teama este un mare impediment atunci cand vine vorba de actiune. Dar acest lucru nu este ceva imposibil peste care nu se poate trece. Din contra trebuie sa reprezinte o provocare. Voi reveni cu articole in acest sens. Multumesc pentru aprecieri.

      Ștergere
  2. Decat sa stai sa te gandesti cum ar fi daca... mai bine te apuci de treaba. Vezi ce se intampla pe parcurs, si rezolvi lucrurile asa cum vin. Poti sa ai planuri si analize, si tot sa omiti ceva sau sa nu iei totul in calcul. Asa cel mai bine te apuci si vezi ce si cum. Macar inveti ceva din propria experienta, asa cum ai punctat si tu, si pe viitor iti vei folosi intuitia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact Felix. Mai bine incepi ACUM, si vezi CE se intampla. Prea multe analize te pot descuraja si incurca. Iti poti face probleme acolo unde nu sunt, si sa nu vezi lucrurile care ar trebui. Experienta este foarte importanta atunci cand vine vorba de decizii.

      Ștergere
  3. Step by step you can achive success. Doar asa te poti apropia de visul pe care il ai. Fiecare pas pe care il faci te duce mai aproape de succes.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Dan. Asa este. Cu fiecare pas pe care il faci, esti mai aproape de atingerea obiectivului propus. Important este sa faci acesti pasi constant, indiferent cat de mici ii vezi tu. Acesti pasi cumulati, vor da rezultate in timp, nu trebuie sa-ti faci griji in acest sens.

      Ștergere