miercuri, 29 aprilie 2015

Ce Este Smart Banking?

Smart Bankingul din punctul de vedere al utilizatorului, se refera la economisirea banilor castigati si utilizarea serviciilor bancare pentru crestere financiara. In acest sens, vom vedea cum gasim cele mai bune oferte si servicii bancare pentru a eficientiza costurile si a economisi smart.

Am sa-ti spun cateva lucruri interesante legate de smart banking care au legatura cu propriul tau buget financiar.

Ce este Smart Banking-ul? 10 lucruri de baza pentru a face corect smart banking:

1. Banii depozitati intr-un cont bancar sunt in siguranta.

O banca este unul dintre cele mai sigure locuri in care sa-ti ascunzi banii. In urma crizei financiare din 2008, majoritatea statelor au crescut nivelul de asigurare privind conturile bancare, in unele state aceasta suma ajunge chiar si la 250.000 de euro.

Citeste si Cum Sa Iti Reduci Cheltuielile?
Citeste si Cum Sa Iti Analizezi Cheltuielile In Functie De Obiceiurile Tale.

2. Vei plati pentru confortul unui cont bancar.

Bancile platesc in general dobanzi mici pentru conturile purtatoare de dobanda. Mai mult, comisioanele bancare pot fi destul de mari, costurile contului pot urca cu usurinta la 100 de euro pe an sau mai mult, daca nu pastrati un echilibru minim necesar pe depozit.

3. Inflatia iti poate manca tot ce castigi de la banca.

Chiar si o rata scazuta a inflatiei, un fluctuaj anual in costul bunurilor si serviciilor, pot depasi usor dobanda bancilor pentru conturile purtatoare de dobanzi. In general dobanzile pentru depozite sunt mici.

4. Nu toate ratele dobanzilor sunt create egal.

Bancile utilizeaza frecvent metode diferite pentru a calcula dobanzile. Pentru a calcula cat de multi bani vei castiga de la diverse conturi intr-un an, intreaba pentru fiecare cont care este procentul anual. Doar procentul anual este calculat in acelasi mod peste tot.

5. Poti obtine dobanzi mai bune.

Certificatele de depozit ofera unele dintre cele mai bune dobanzi pentru depozitele de bani. Pentru acest lucru trebuie sa blochezi banii de la trei luni pana la cinci ani sau chiar mai mult.

6. Taxele bancomatelor pot lua o parte semnificativa din buget.

Comoditatea de a folosi bancomatul este una dintre cele mai scumpe. In medie, taxa de banca pentru a folosi bancomatul altei banci este de 2 euro.

7. Obtinerea celei mai bune oferte necesita munca.

Nu vei primi cea mai buna oferta pentru o masina daca te duci la primul dealer si ii pui banii in brate. De asemenea nu vei obtine cea mai buna oferta bancara daca nu faci comparatie intre banci si nu intrebati de ofertele pe care le au. De exemplu, o banca ar putea oferi verificare gratuita daca depui bani direct din salariu.

8. Folositi internetul pentru a cauta cele mai bune servicii bancare.

Puteti utiliza internetul pentru a compara taxele, dobanzile si cerintele minime pentru depozit. Puteti sa cautati si sa comparati cele mai mari dobanzi si cele mai mici costuri bancare, pentru imprumuturi, economii si ratele depozitelor.

Citeste si Urmarirea Cheltuielilor Si A Consumului.
Citeste si Cum Sa Iti Stabilesti Un Buget Financiar Realist?

9. Prin online banking puteti face plati mult mai usor.

Puteti salva timp lunar prin plata facturilor electronice. Iar daca cuplati online bankingul cu un program de management personal de finante, vei putea lega banca cu bugetul personal si planificarea financiara. Dar trebuie sa fii precaut. Unii furnizori avertizeaza consumatorul de marirea preturilor doar printr-un proiect de lege.

10. Poti face banking fara o banca.

Un numar de institutii financiare ofera conturi care seamana serviciilor bancare. Spre exepmlu conturile de brokeraj si cash-management.

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume.

Urmareste-ne pe Facebook, Google+ sau Instagram pentru a citi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara. Nu uita "Knowledge is Power".



12 comentarii:

  1. Pana acum nu stiam decat de online banking si de mobile banking. Nu am auzit de termenul de smart banking inainte si nu aveam idee ce inseamna. Acum am inteles si eu diferentele si pot sa spun ca nu mai am dubii. Multumim pentru articol, foarte folositor si interesant.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alice. Termenul este relativ nou, si sunt multi cei care nu-l cunosc, tocmai de aceea am ales sa scriu un articol pe acesta tema. Multumesc pentru aprecieri.

      Ștergere
  2. Smart banking este modul in care poti sa te folosesti de banca si de banii ei ca sa faci si mai multi bani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Andreea. Trebuie sa gasesti cele mai bune oferte si sa lucrezi smart.

      Ștergere
  3. Nu e bine sa tii bani in banca. Banii sunt facuti ca sa fie investiti si sa aduca mai multi bani, nu ca sa ii parchezi intr-un depozit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Andrei. Sunt de acord cu tine, doar investiti banii produc mai multi bani.

      Ștergere
  4. Si eu sunt de aceeasi parere. Ca nu e bine sa tii bani in banca ca sa iei dobanda. Asta e ca si cum n-ai face nimic cu ei, pentru ca dobanda e atat de mica incat nu poti sa faci ceva cu ea, si daca mai vorbim si de inflatie, nici atat. Mai bine investesti intr-un business, decat sa ii tii blocati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Vlad. Nu spune nimeni sa tii banii in banca pentru dobanda. Banii se tin in banca daca vrei sa-i tii intr-un loc sigur.

      Ștergere
  5. Bogdan Andrei1 mai 2015 la 11:58

    Trebuie sa cauti mult pana gasesti cea mai buna oferta care sa iti convina si sa iti ofere un avantaj real. Bani in banca ii tii doar daca nu stii ce sa faci cu ei si vrei sa-i ai intrun loc sigur. All the best.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Bogdan. Nimic nu vine usor. Trebuie facut un research si studiat putin ofertele pentru a obtine cea mai avantajoasa oferta.

      Ștergere
  6. E bine daca poti sa eviti pe cat de mult posibil contactul cu banca. Din pacate, traim intr-o societate dezvoltata puternic informatic, iar sistemul bancar este cel care ne ofera posibilitatea tehnica sa "lucram". De aceea trebuie sa invatam cum sa lucram cu banca sa obtinem cele mai bune oferte la cele mai mici costuri, ca in final sa beneficiem cu succes de produsele smart banking.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Antonia. Nu mai ai nevoie de nicio completare. Trebuie sa ne adaptam constant si sa tinem pasul cu tehnologia.

    RăspundețiȘtergere