luni, 13 aprilie 2015

Cum Sa Iti Analizezi Cheltuielile In Functie De Obiceiurile Tale.

In articolul trecut iti spuneam cum sa iti urmaresti cheltuielile pe care le faci, si cum sa le incadrezi pe categorii. Aceste cheltuieli pe care le faci, nu sunt deloc intamplatoare, ele sunt in functie de obiceiurile tale. Te-ai obisnuit cu un anumit stil de viata. Astazi am sa-ti spun cum sa-ti analizezi cheltuielile in functie de obiceiurile pe care le ai. Dupa ce ti-ai facut un buget si ai notat toate veniturile si cheltuielile in el, e timpul sa vezi unde poti sa reduci din cheltuieli.

Analizeaza obiceiurile pe care le ai in legatura cu cheltuielile pe care la faci si vezi unde este cazul sa faci modificari.

Citeste si Urmarirea Cheltuielilor Si A Consumului.
Citeste si Cum Sa Iti Stabilesti Un Buget Financiar Realist?

Odata ce ai stabilit un buget, e timpul sa verifici cheltuielile si sa iti dai seama unde trebuie sa reduci din ele. Acest lucru este evident, deosebit de urgent, daca ai obiceiul sa cheltui mai mult decat produci, o situatie infricosatoare, dar deosebit de frecvent intalnita. De fapt un studiu recent, arata ca mai mult de 60% din oameni cheltuie mai multi bani, decat produc in fiecare an.

Asta nu inseamna, neaparat ca se indreapta catre faliment. Acest lucru arata ca oamenii au obiceiul sa imprumute pentru acoperirea cheltuielilor pe termen scurt, cum ar fi cardurile de credit, cat si cele pe termen lung, cum ar fi cumpararea de masini si locuinte. Cu alte cuvinte cumpara mai mult decat isi permit.

In cazul in care cheltuielile tale depasesc venitul pe care il ai, atunci prioritatea ta de top in construirea unui buget este sa reduci urgent cheltuielile.

Daca o parte din veniturile tale se duc in casa, pentru familie, poti sa realoci o parte din cheltuieli. Identifica zonele cu probleme si subliniaza categoriile unde cheltuielile anuale sunt prea mari.

Spre exemplu, o familie medie consuma doar cateva procente din veniturile sale pentru educatie. Dar daca ai un copil la o scoala privata, cheltuielile pentru educatie vor fi mult mai mari. Dar acest lucru nu este neaparat rau, daca iti permiti. In schimb, daca nu iti permiti, ar trebui sa te gandesti serios la acest lucru.

Pe de alta parte, daca cheltuiti de doua ori mai mult decat ceilalti oameni pe mese in oras cu prietenii sau cu familia, si nu exista nici un motiv evident pentru care ar trebui sa fie asa, ar trebui sa luati in considerare acest lucru si sa va ganditi mai bine.

Cand va analizati veniturile, nu includeti banii pe care nu sunteti sigur ca ii veti primi, cum ar fi primele de sfarsit de an, rambursari de taxe sau castiguri neasteptate. In schimb, asteptati pana cand banii in plus ajung la dvs. si atunci ori ii economisiti, ori ii investiti pentru a produce mai multe venituri pe viitor.

Scopul tau ar trebui sa fie, sa iti reduci cheltuielile cu pana la 90% din venituri, cu scopul de a investi restul de bani in obiective financiare pe care le consideri cele mai importante.

Citeste si Cum Sa Iti Faci Un Buget Financiar Eficient.
Citeste si Cum Sa Rezolvi Conflictele Financiare?

Dupa ce ai stabilit care sunt obiectivele financiare ale bugetului, trebuie sa iti dezvolti obiceiul de urmarire continuu al cheltuielilor. Acest lucru il poti face mai usor cu ajutorul unei aplicatii de urmarire a finantelor personale. Scopul aici, este sa te asiguri ca ramai cu cheltuielile in limitele pe care le-ai stabilit.

Dar exista un al doilea obiectiv: foarte probabil vei descoperi ca unele dintre obiectivele pe care le-ai stabilit au fost nerealiste. In cazul aceste le poti modifica putin. Nu ar trebui s fie de neatins, dar nici prea usor de atins.

Adesea, este nevoie de doua sau trei revizuiri inainte de a obtine un buget potrivit cu adevarat.

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume.

Urmareste-ne pe Facebook, Google+ sau Instagram pentru a citi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara. Nu uita "Knowledge is Power".

10 comentarii:

  1. Cheltuielile pe care le faci spun foarte multe despre tine. Asa cum ai spus si tu nu sunt la intamplare. Ele arata ce iti place sa faci si cum iti petreci timpul. Un articol foarte bun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Vlad. Asa este, lucrurile care iti plac sunt si lucrurile pe care la faci zi de zi si sunt stilul tau de viata. De aceea este foarte important sa-ti analizezi obiceiurile pentru a vedea cum iti cheltui cea mai mare parte din bani.

      Ștergere
  2. Este si un proverb. Prea multi oameni cheltuie bani pe care nu-i au, ca sa isi cumpere lucruri de care n-au nevoie ca sa ii impresioneze pe ceilalti. Adevarul este ca nu multi stiu ce le trebuie exact si ce e mai important. Si asa cheltuie fara sa-si dea seama mai mult decat au, pe lucruri de care n-au nevoie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Razvan. Ai dreptate. Sunt multe lucruri de care esti ferm convins ca nu poti trai fara, dar de fapt nu este exact asa. De aceea e bine sa fii atent la modul in care iti cheltui banii in fiecare zi.

      Ștergere
  3. Este foarte important sa iti cunosti obiceiurile si sa le constientizezi in timp real pentru a putea schimba ceva in bine. Doar in acest fel si cu ajutorul bugetului personal, poti vedea unde cheltui mai mult si daca sunt cu adevarat folositoare acele obiceiuri sau doar te tin pe loc. Imi aduc aminte ca ai scris un articol despre obiceurile proaste, care nu fac nimic altceva decat sa distraga atentia de la lucrurile cu adevarat importante. Imi place cum ai abordat acest subiect. Te urmaresc constant, mult succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Antonia. Obiceiurile pe care le ai, pot fi unele sanatoase, sau mai putin sanatoase. De aceea e bine sa iti analizezi cum iti petreci zilnic timpul si in compania cui. Vei vedea de ce esti acolo unde esti. Multumesc pentru aprecieri.

      Ștergere
  4. Sunt multe cheltuieli pe care le facem datorita obiceiurilor pe care le avem. Spre exemplu iesirile in oras cu prietenii, mesele la restaurant s.a.m.d. E bine sa reflectam putin asupra lor si sa ne gandim daca chiar avem neaparata nevoie de aceste lucruri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alice. Exact despre asta este vorba. Sa fim mai atenti la obiceiurile noastre de zi cu zi. Doar asa putem sa intervenim si sa schimbam ceva.

      Ștergere
  5. Obiceiurile pe care le avem spun foarte multe despre stilul nostru de viata si despre lucrurile legate de finante. Daca iti place moda spre exemplu mereu vei cheltui o parte din venituri pe imbracaminte, indiferent daca ai garderoba plina, vei spune ca nu ai destule :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Andreea. :)) Asa este, esti ferm convins ca mai este loc in dulap... Trebuie sa te opresti putin, sa respiri adanc, si sa analizezi. Trebuie sa depui un efort si sa fii deschis la schimbari pentru a putea lua o decizie legata de consum. Dar daca ai un vis mult mai mare, vei intelege ca este absolut esential pentru atingerea lui sa iti schimbi modul de viata.

      Ștergere