duminică, 5 aprilie 2015

Urmarirea Cheltuielilor Si A Consumului.

Pentru a construi un buget financiar realist, incepe prin a vedea unde se duc banii tai in prezent. Exista trei pasi pentru a crea un buget:
1. primul pas este sa identifici cum sunt cheltuiti banii in prezent.
2. evalueaza cheltuielile pentru a vedea daca acestea corespund prioritatilor tale financiare.
3. urmariti cheltuielile in curs de desfasurare pentru a te asigura ca acestea raman in limitele nevoilor tale.

Daca folosesti unele aplicatii, esti norocos. Aceste programe, fac mai usoara inregistrarea si urmarirea cheltuielilor. Dar poti sa iti urmaresti cheltuielile si in varianta clasica, de multe ori fiind mult mai simplu.

Spre exemplu, de fiecare data cand faci un depozit, platesti o factura sau efectuezi o plata electronica, trebuie sa le atribui o anumita categorie, cum ar fi "salariu", "haine", "alimente", "ingrijirea copilului" sau "sanatate". Poti crea de asemenea subcategorii, care separa cheltuielile "auto" in "combustibil", "asigurare" si "service". La fel ca un buget scris pe hartie, aceste aplicatii vin cu un set de categorii care ocupa cele mai multe elemente de baza din viata reala. Poti edita lista sau crea noi categorii care se potrivesc mai bine nevoilor tale.

Citeste si Cum Sa Iti Stabilesti Un Buget Financiar Realist?
Citeste si Cum Sa Iti Faci Un Buget Financiar Eficient.

"Inconvenientul" intre ghilimele, este ca aceasta clasificare a veniturilor si cheltuielilor pe categorii prea stufoase, poate devenii o corvoada plictisitoare. Poti reduce acesta plictiseala, prin selectarea rationala a categoriilor. Sa spunem ca esti ingrijorat doar despre urmarirea cheltuielilor pentru recreere si agrement. Poti sa creezi categorii care acopera aceste tipuri de cheltuieli, si sa lasi celelalte lucruri in "venituri diverse" sau "cheltuieli diverse".

Problema cu aceasta abordare este ca renunti la posibilitatea de a identifica problemele de consum si de a vedea cheltuielile din alte domenii, de care ai putea sa nu fii constient. Personal, recomand prima metoda, chiar daca aparent este mai plictisitoare.

O alta solutie buna de urmarire a cheltuielilor, folosita mult mai mult afara, este prin utilizarea serviciilor de electronic banking. In acest fel, puteti descarca platile si depozitele direct de la banca. Tranzactiile bancare, arata in general, fara nici o clasificare, ceea ce inseamna ca va trebui sa adaugati categoriile de mana.

In orice caz, odata ce aveti cheltuielile notate pe categorii, intocmirea unui raport necesita doar cateva clickuri de mouse. Mai mult decat atat, unele programe au adesea o functie automata de creare a unui buget pe viitor, care scaneaza cheltuielile din trecut, pentru a estima cat de mult vei cheltui in viitor.

In cazult in care, finantele tale nu sunt conectate, poti obtine un raport bun al cheltuielilor tale in varianta clasica. Incepe prin a nota cheltuielile din ultimele 12 luni, inclusiv resturile de plata, creditele, si declaratii ale cardurilor de credit. Apoi du-te prin ele si elaboreaza totalul veniturilor si cheltuielilor intr-un set de categorii care au sens pentru tine, cum am vazut in exemplul de mai sus.

La sfarsitul acestui exercitiu, este posibil sa aveti in continuare o parte considerabila a cheltuielilor care nu sunt notate, de obicei banii retrasi in numerar si apoi cheltuiti pentru nevoile de zi cu zi. In cazul in care acesta parte a bugetului nu o aveti sub control, scrie un jurnal de cheltuieli pentru urmatoarele patru saptamani si inregistreaza fiecare ban pe care il cheltui. Poti utiliza aceste rezultate pentru a vedea cum sunt cheltuiti banii pe tot parcursul anului.

Citeste si Cum Sa Rezolvi Conflictele Financiare?
Citeste si Identificarea Obiectivelor Financiare.

Acum ca ai o imagine clara asupra modului in care sunt cheltuiti banii, poti trece la evaluarea a caror parti din aceste cheltuieli ar trebui ridicate sau coborate.

Vreau sa ma asigur ca ai inteles cum sa iti urmaresti cheltuielile si te rog sa-mi spui daca e clar principiul de urmarire a cheltuielilor. Astept raspunsul tau sau de ce nu intrebarile tale intr-un mesaj mai jos.

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume.

Urmareste-ne pe Facebook, Google+ sau Instagram pentru a citi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara. Nu uita "Knowledge is Power".

12 comentarii:

  1. Toate aceste lucruri sunt legate de buget. Cum sa iti urmaresti cheltuielile si veniturile, tot ce e legat de ele are legatura stransa cu bugetul. Un articol foarte bun, cred ca de acum am sa imi urmaresc mai atent cheltuielile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Antonia. Urmarirea veniturilor si a cheltuielilor fac parte din procesul de realizare a unui buget. Doar in acest fel poti sa vezi exact pe ce iti cheltui banii in fiecare luna.

      Ștergere
  2. Mi-am facut si eu o lista pe categorii, ca sa imi urmaresc exact cheltuielile. Chiar daca e putin mai stufoasa asa cum ai spus si tu in articol, e mai buna pentru ca vad cheltuielile exact. E foarte buna ideea cu bugetul, este un fel de management al veniturilor si al cheltuielilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alice. Exact asta este un buget: managementul veniturilor si cheltuielilor. Chiar daca e mai stufoasa, este mult mai exacta pentru ca vezi si stii exact unde sunt banii, si stii ce masuri trebuie sa iei.

      Ștergere
  3. Iti ia mai mult timp s faci un buget in varianta clasica, dar esti mai sigur asa. Cel putin daca ai un jurnal zilnic de cheltuieli poti nota absolut tot in el, si la sfarsitul unei saptamani deja poti sa faci bilantul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Vlad. De aceea este recomandat sa ai un jurnal, ca sa iti notezi in el toate cheltuielile pe care le faci in fiecare zi. Iar la sfarsitul unei perioade anume, poti sa tragi linie si sa iei masuri, ca sa iti schimbi in bine situatia.

      Ștergere
  4. Am inceput si eu sa imi fac o lista cu toate lucrurile pe care cheltui cel mai mult bani. Este uimitor cand vezi pe hartie cati bani se duc undeva unde nici nu te asteptai. Am ramas uimit. Sincer este o metoda foarte buna sa iti urmaresti cheltuielile.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Bogdan. Tocmai de aceea recomand notarea cheltuielilor pe hartie. Pentru ca fara sa iti notezi undeva cheltuielile nu iti dai seama exact cati bani cheltui pe lucruri absolut neimportante.

      Ștergere
  5. Cel mai bun mod de a vedea cat cheltui este sa iti urmaresti cheltuielile, alta modalitate nu exista. Iar in timp sa anticipezi chletuielile pe baza experientei din trecut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Felix. In timp poti sa faci cateva aproximari pe baza unui buget, cu privire la cheltuielile pe care le vei face. Dar asta este putin mai tarziu, dupa ce stapanesti destul de bine un buget de venituri si cheltuieli.

      Ștergere
  6. Si eu tot pe hartie prefer sa imi notez toate cheltuielile. Exista atatea aplicatii acum, dar asa m-am obisnuit in varianta clasica si este cea mai ok pentru mine. Drumul pe care il cunosti este cel mai scurt. Interesant si folositor articolul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Andrei. Nu conteaza daca il faci in varianta clasica pe suport de hartie sau in format electonic in varianta moderna. Important este sa intelegi procesul si sa ai un buget personal lunar, pe baza caruia sa iti distribui banii in functie de prioritati.

      Ștergere