sâmbătă, 23 mai 2015

Ce Este Online Banking?

Iti spuneam in articolul trecut cum sa iti alegi tipul de cont potrivit necesitatilor tale si cum sa eviti descoperirile de cont.

Pentru ca am primit multe mail-uri si am observat ca sunt nelamuriri in ceea ce priveste diferenta dintre smart banking si online banking, astazi am sa iti spun cateva lucruri despre ce inseamna online banking.

Online banking-ul este un serviciu, un produs al bancilor, prin care poti sa faci plati si tranzactii mult mai usor si mai rapid cu ajutorul telefonului, tabletei sau computerului personal.

Citeste si Cum Sa Evitati Taxele Bancare Si Descoperirile De Cont (Overdraft)?
Citeste si Cum Sa Iti Alegi Contul Bancar Potrivit.

Smart banking-ul este un concept prin care tu ca utilizator si client al bancilor, folosesti si utilizezi serviciile bancare pentru a economisi mai multi bani, timp si pentru crestere financiara personala. In acest sens cauti care sunt cele mai bune oferte si servicii bancare pentru a eficientiza costurile si a economisi smart. Asadar smart banking se refera la modul in care sa faci tranzactii bancare si sa lucrezi eficient (sau smart) cu banca.

Online banking-ul este un serciviu care ne ajuta sa lucram rapid si eficient. Acesta face parte din smart banking.

Online banking-ul poate reduce timpul petrecut pentru un transfer de bani sau pentru plata facturilor. Tot mai multi oameni fac tranzactii bancare online. Online banking-ul vine in mai multe forme. Acesta poate fi o plata intr-un cont catre o firma prin banca ta traditionala.

Cele mai bune site-uri bancare depasesc plata facturilor, si va ofera verificare conturilor, a cardurilor de credit sau debit, va ajuta sa faceti tranzactii si plati, si va ofera chiar cotatii bursiere gratuite.

Bancile care ofera servicii online, au crescut securitatea tranzactiilor in ultimii ani, adaugand noi straturi de criptare. Totusi inselatorii de tip "phishing" se dezvolta in mediul online. Phishing este atunci cand un mail sau un site altul decat cel legal, este conceput pentru a atrage utilizatorii nepregatiti cu scopul de a le afla detaliile de cont si parolele. Acele informatii sunt utilizate mai tarziu pentru sustragerea banilor din contul victimelor.

Puteti face online banking si fara o banca traditionala. Deoarece in ultima perioada s-a dezvoltat foarte mult conceptul de plati online, au aparut si aceste banci dedicate "online". Daca credeti ca veti face toate sau o mare parte din tranzactii online, e bine sa luati in considerare acest tip de banca. Bancile din online, pot oferi dobanzi mai mari la conturi si rate mai mici la credite decat bancile traditionale, datorita costului redus al operatiunilor. Dar in schimb, pierdeti o parte din serviciile unei banci traditionale.

Citeste si Ce Este Smart Banking?
Citeste si Cum Sa Iti Reduci Cheltuielile?

Adesea, tranzactiile sunt mai rapide online decat in persoana, dar exista unele cazuri in care aveti nevoie sa faceti o plata fizic. Bancile dedicate "online", nu au de obicei propriile bancomate, asa ca veti plati taxe de fiecare data cand utilizati alta institutie, desi s-ar putea sa existe unele colaborari cu bancile traditionale si comisionul sa fie 0%.

In final vreau sa te intreb daca tu folosesti online banking-ul si de cat timp. Mi-ar placea sa-mi spui care sunt avantajele, sau dejavantajele folosirii acestui serviciu si unde crezi ca s-ar putea imbunatati acest serviciu?

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume.

Urmareste-ne pe Facebook, Google+ sau Instagram pentru a citi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara. Nu uita "Knowledge is Power".



16 comentarii:

  1. Eu folosesc online banking pentru ca este mult mai rapid si mai eficient. Nu mai trebuie sa merg la banca sa stau la rand pentru a face o plata. E super avantajos. Felicitari pentru articol.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un articol foarte interesant in care ai explicat diferenta pe care multi inca nu o fac intre online banking si smart banking. Acum ca lucrurile sunt clare, sa speram ca nu se vor mai confunda aceste lucruri. Eu folosesc online banking pentru ca am primit o oferta la cardul de debit si nu am plati extra pentru acest serviciu. Printre avantajele folosirii, cel mai important este rapiditatea si usurinta cu care poti sa faci plati si sa iti verifici contul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Antonia. Am primit foarte multe mail-uri de la cititori si mi-am dat seama ca trebuie sa scriu un articol in care sa prezint diferenta dintre cele doua lucruri. Rapiditatea este de departe cel mai bun avantaj.

      Ștergere
  3. Vlad Ciubotaru23 mai 2015 la 12:58

    Eu am online banking de 1 an cred si sunt foarte multumit. Imi pot verifica la orice ora starea contului fara a mai fi nevoie sa merg pana la banca. Avantajul pe care il vad este confortul. Taxele nu sunt atat de mari, chiar sunt accesibile. Mult succes in continuare si articole la fel de bune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Vlad. Observ ca rapiditatea si confortul sunt cele mai enumerate avantaje. Voi continua seria articolelor de educatie financiara. Multumesc pentru aprecieri.

      Ștergere
  4. Parerea mea este ca online banking-ul este un serviciu tot mai raspandit si tot mai folosit. Eu il folosesc inca de la inceput si sunt foarte multumit. Piata este inca la inceput in ceea ce priveste acest lucru, dar cu timpul majoritatea celor care au un cont bancar vor opta si pentru aceasta optiune. Ma bucur ca ai deschis acest subiect si ai punctat acest aspect. I appreciate your work.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Andrei. Am primit multe intrebari de la cititori pe aceasta tema si am zis ca e bine sa scriu un articol in care sa clarific nelamuririle. Multumesc pentru aprecieri si te astept in continuare cu articole la fel de interesante ca si acesta.

      Ștergere
  5. Constantin Radu23 mai 2015 la 14:48

    Si eu prefer sa fac platile pe internet decat sa merg fizic la banca pentru ca este mult mai rapid in felul acesta. Cat despre dezavantaje, eu cred ca singurul dejavantaj major al folosirii unui astfel de serviciu este insecuritatea. Pentru ca nu sunt sisteme care sa nu fie sparte, acest aspect cred eu ca este din pacate, punctul slab. Dar daca este sa punem cap la cap, avantajele sunt mult mai numeroase si deci in concluzie nu vad un impediment care sa te opreasca sa folosesti acest serviciu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Radu. Avantajele sunt net superioare decat dejavantajele. Securitatea este un domeniu la care se lucreaza constant si chiar se fac eforturi pentru reducerea fraudelor. Acum depinde si de utilizator sa fie bine informat si sa stie cum sa stea departe de probleme.

      Ștergere
  6. Si eu folosesc acest serviciu de putin timp ce-i drept, dar n-am avut pana acum probleme. Sunt foarte multumita de el pentru ca am mai mult timp pentru mine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Andreea. Timpul este cea mai importanta resursa a noastra si daca putem sa castigam timp pe care sa-l investim in activitati profitabile, inseamna ca lucram nu numai inteliget dar si eficient.

      Ștergere
  7. Este foarte util si rapid sa faci tranzactii bancare online, mai ales daca ai o firma si trebuie sa faci plati zilnic. Pentru persoana fizica nu vad neaparat o necesitate pentru acest serviciu, pentru ca nu lucrezi zi de zi cu el, deci in fond, 1 data pe luna daca vrei sa faci o plata sau sa trimiti niste bani, o poti face clasic la o banca normala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Daniela. Nu este neaparat necesar sa il foloseasca toata lumea, depinde cat de mult are nevoie fiecare de acest serviciu. Pentru cineva care nu face plati zilnic, poate nu este chiar o necesitate.

      Ștergere
  8. Paul Marinescu24 mai 2015 la 13:20

    Depinde pentru ce il folosesti. Asa cum a spus si Daniela daca ai doar un card de salariu, nu e absolut necesar sa ai online banking, pentru ca nu vei folosi acest serviciu. Avantajele nu le mai spun, pentru ca au fost enumerate deja :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Paul. Asa este, depinde de fiecare cat de mult foloseste acest serviciu. Multumesc pentru participare si te astept in continuare pe site.

      Ștergere