vineri, 8 mai 2015

Cum Sa Iti Alegi Contul Bancar Potrivit.

Daca iti cunosti obiceiurile legate de bani, poti sa iti gasesti mai usor cel mai bun si cel mai putin costisitor cont bancar care ti se potriveste.
Bancile ofera mai multe tipuri de conturi: unele platesc dobanda, altele nu. Unele ofera avantaje, altele nu.
Unele sunt dedicate in mod special persoanelor in varsta, altele studentilor, in timp ce unele sunt orientate catre cei cu venituri mici. Insa toate bancile au ceva in comun.

Fiecare are restrictii, taxe, si oportunitati de a scapa de taxe daca indeplinesti anumite cerinte.

Atunci cand iti alegi banca cu care vei lucra, e bine sa iei in considerare urmatoarele lucruri:

Cati bani ai de gand sa parchezi in banca.

Cu cat este soldul mai mare, cu atat aveti sanse sa obtineti gratuit unele taxe de verificare. Desi cerintele minime variaza foarte mult de la banca la banca, soldul mediu necesar pentru a evita taxele lunare si a nu plati comision este de aproximativ 3000 de euro.

Citeste si Ce Este Smart Banking?
Citeste si Cum Sa Iti Reduci Cheltuielile?

Cate plati faci intr-o luna.

Unele conturi nu percep taxa pentru un numar limitat de plati, si percep comisioane ridicate daca aceasta limita este depasita. Totusi daca faceti cateva plati lunar si depasiti limita stabilita cu putin, puteti beneficia de o taxa fixa.

Cate servicii bancare aferente doriti.

Daca utilizati bancomatul in mod frecvent, asigurati-va ca banca are destul de multe la o distanta rezonabila fata de tine. Daca utilizati bancomatul altei banci, s-ar putea sa platiti 3 euro sau mai mult pentru acest privilegiu, ce insumeaza taxa impusa de cealalta banca pentru a folosi bancomatul lor.

Cate tipuri de conturi diferite doriti sa aveti la banca.

Cu cat aveti mai multe conturi la o banca, cu atat cresc sansele de a obtine reduceri pentru produsele si serviciile sale. Deci, daca aveti un cont de economii si luati un credit ipotecar sau semnati pentru un card de credit al bancii, asigurati-va ca intrebati daca aveti dreptul la reduceri.

Conturile purtatoare de dobanda nu prezinta o dobanda mare.

Uneori bancile accepta sa renunte la taxe daca mentineti un sold mai mare in banca. Oricat de tentant ar parea acest lucru, asigurati-va ca plata mentinerii contului nu depaseste dobanda platita. Sa spunem ca platiti 4 euro pe luna (sau 48 pe an) pentru administrare cont si taxa de bancomat. Daca aveti o dobanda de 2%, aveti nevoie sa blocati cel putin 2400 de euro in cont doar pentru a acoperii taxa de administrare. Este destul de greu sa castigi din depozite chiar daca nu platesti taxa anuala. Asta pentru ca ratele dobanzilor castigate nu depasesc rata medie anuala a inflatiei. Pe scurt, isi pierd puterea de cumparare.

Considerati certificatele de depozit o optiune.

Exista, totusi, alte modalitati de a obtine randament mai bun de la o banca. In loc sa parcati majoritatea banilor intr-un cont de economii, puteti deschide un certificat de depozit. Atunci cand deschideti un certificat de depozit, sunteti de acord sa nu retrageti banii pentru o perioada de timp de la trei luni la cinci ani sau mai mult. Cu cat termenul depozitului este mai mic, cu atat mai mica este si rata dobanzii. Atunci cand deschideti un certificat de depozit, asigurati-va ca ati inteles daca rata este fixa sau variabila.

Citeste si Cum Sa Iti Analizezi Cheltuielile In Functie De Obiceiurile Tale.
Citeste si Urmarirea Cheltuielilor Si A Consumului.

Atunci cand iti alegi un cont purtator de dobanda, pastrati in minte urmatorul lucru:

Bancile revizuiesc frecvent dobanzile.

Dobanzile sunt actualizate periodic, adesea saptamanal, si pot reduce sau majora tarifele. Asta inseamna ca rata care este oferita atunci cand va deschideti contul poate fi dramatic diferita un an mai tarziu sau chiar o luna mai tarziu. Pentru a compara cat de multi bani vei castiga de la diferite conturi intr-un an, intraba pentru fiecare cont care este dobanda anuala in plus fata de rata dobanzii. Dobanda anuala este calculata in acelasi mod peste tot.

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume.

Urmareste-ne pe Facebook, Google+ sau Instagram pentru a citi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara. Nu uita "Knowledge is Power".



10 comentarii:

  1. Conteaza foarte mult sa stii toate lucrurile astea, pentru ca in functie de ele poti sa cauti cea mai buna oferta pentru tine. Bine de stiut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alice. Este bine sa fii informat. Doar asa poti sa iei cea mai buna si eficienta decizie legata de bani.

      Ștergere
  2. Bogdan Andrei9 mai 2015 la 23:04

    Poti sa intrebi la banca ce oferta au si pot sa-ti ofere. Sau ce beneficii ai daca deschizi la ei un cont.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Bogdan. Asa cum a spus si Antonia doar avand mai multe oferte, prin comparatie o poti alege pe cea care este cea mai avantajoasa pentru tine.

      Ștergere
  3. Bogdan, daca intrebi crezi ca o sa obtii cea mai buna oferta? Doar daca mergi la mai multe banci si le confrunti ofertele poti sa faci o comparatie si in urma aceste analize sa te hotarasti la cea mai avantajoasa oferta. Felicitari pentru articol, foarte reusit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru aprecieri Antonia. Seria de articole de educatie financiara va continua.

      Ștergere
  4. Cel mai bine este sa nu ai de-a face cu banca. Pentru ca daca lucrezi cu ei, esti prins intr-un sistem din care greu poti sa mai iesi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Felix. Acesta este cel mai indicat lucru. Dar in zilele noastre este putin probabil sa mai poti face tranzactii fara banca. De aceea este bine sa stii cum sa folosesti in avantajul tau toate ofertele si serviciile bancilor.

      Ștergere
  5. Vlad Ciubotaru11 mai 2015 la 16:34

    Eu am prins o oferta foarte buna la ING cand eram student. Aveam taxe 0 de mentinere a contului, si multe reduceri. S-a meritat pentru o perioada buna de timp. Foarte bun articolul, felicitari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Vlad. Este exact oferta despre care vorbesc. Unele banci au oferte in functie de varsta sau de tipul contului bancar. E bine sa fii informat si sa gasesti cea mai avantajoasa oferta la momentul respectiv.

      Ștergere