duminică, 31 mai 2015

Online Banking vs. Bancile Traditionale.

Este o stire pe care cu siguranta toti am auzit-o: bancile online sunt calea viitorului.
Bancile online par sa aiba totul: ratele relativ inalte ale dobanzilor, taxe reduse, serviciu pentru clienti, si bonus acces 24/7 la finantele personale la un clic distanta.

Totusi, online banking-ul nu este pentru toata lumea, iar linia care diferentiaza bancile traditionale de cele online este tot mai subtire, pentru ca din ce in ce mai multe banci incep sa-si intensifice prezenta pe web pentru a putea concura.

Pentru a te ajuta sa te decizi, am analizat argumentele pro si contra pentru a alege si a lucra cu o banca online fata de o banca traditionala.

Citeste si Ce Este Online Banking?
Citeste si Cum Sa Evitati Taxele Bancare Si Descoperirile De Cont (Overdraft)?

Securitatea.
Aceasta este o problema care ii sperie pe multi oameni si ii tine la distanta fata de o banca online. Chiar si bancile traditionale au toate informatiile financiare stocate intr-o baza mare de date care ar putea fi vulnerabile hackerilor. Furtul de date este un risc foarte real in aceste zile, dar in calitate de consumator, nu depinde daca alegeti o banca online sau nu. O parte din pierderi sunt acoperite daca sunt din vina bancii. De retinut: evitati sa faceti orice tranzactie prin online banking pe o conexiune publica sau comuna WiFi, deoarece atunci informatiile pot fi cel mai usor interceptate.

Taxe.
Bancile online sunt mai prietenoase pentru deponentii mai mici, deoarece acestia au nevoie lunar de solduri mai mici. Pentru bancile traditionale soldul care trebuie mentinut in contul dvs. de economii fara a plati o taxa lunara de intretinere este mult mai mare. Pentru bancile online, aceasta suma este mult mai mica, si in plus acestea sunt dispuse sa ofere verificari gratuite.

Bancomatele.
Lucram cu banca si facem banking pentru a obtine numerar atunci cand avem nevoie. Ar trebui sa va uitati si sa vedeti cat de extinsa este reteaua de bancomate, inainte de a deschide un cont. Bancile traditionale dezvoltate au bancomate in majoritatea oraselor. Bancile online au acorduri cu retelele de bancomate dezvoltate, si nu percep un cost suplimentar pentru retragerile de numerar.

Ratele Dobanzilor.
Bancile online au de obicei rate ale dobanzilor mai bune decat bancile traditionale, deoarece nu au nevoie de fonduri pentru intretinerea cladirilor. Unele dintre acestea ofera o diferenta considerabila, de pana la 3 ori fata de o banca traditionala.

Customer Service.
Daca va place sa luati legatura prin mail sau telefon, atunci online este varianta. Daca in schimb preferati sa vorbiti fata in fata, atunci o banca traditionala este perfecta. In prezent aproape toate bancile au call center si centru de mesaje online. Bancile online sunt rareori, daca sunt vreodata, "inchise". Dar, daca folositi o banca traditionala pentru a finaliza tranzactiile, va trebui sa vizitati banca in timpul orelor de lucru si sa va asigurati ca nu este o sarbatoare.

Citeste si Cum Sa Iti Alegi Contul Bancar Potrivit.
Citeste si Ce Este Smart Banking?

Preferinta Personala.
O relatie personala cu un bancher poate fi un avantaj mare pentru oameni, in special pentru cei carora le place sa obtina produse sau servicii noi la preturi bune, sau doresc sa obtina consiliere financiara in persoana. In acelasi timp, pastrati in minte faptul ca multe banci au inchis sucursale fizice pentru a reduce costurile. Pe masura ce timpul trece, nivelul de confort va creste din ce in ce mai mult, iar oamenii vor apela la tehnologie.

Concluzie.
Daca sunteti confortabil cu tehnologia si nu aveti nevoie sa vorbiti fata in fata pentru a face o tranzactie, atunci o banca online este cea mai buna optiune. Veti face tranzactii mult mai repede si veti plati mai putine taxe. Diferenta majora pentru care bancile online sunt mult mai ieftine decat cele traditionale, este faptul ca acestea nu trebuie sa suporte si sa sprijine o ramura fizica si personalul necesar pentru a functiona acea ramura.

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume.

Urmareste-ne pe Facebook, Google+ sau Instagram pentru a citi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara. Nu uita "Knowledge is Power".



14 comentarii:

  1. Vlad Ciubotaru31 mai 2015 la 13:52

    Bancile traditionale pierd teren fata de cele din online pentru ca tehnologia avanseaza extrem de rapid, si trebuie sa tinem pasul cu ea, sa fim la curent cu tot ce e nou.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Vlad. Asa este, trebuie sa fim la curent cu tot ce este nou, sa stim ce schimbari au loc si cum ne afecteaza.

      Ștergere
  2. Aproape ca nu mai ai cum sa faci o tranzactie fara online banking... Totul este atat de simplu de folosit si avantajele sunt pe masura. Poti sa faci aproape orice acum online, fara sa mai fie nevoie sa stai la cozi sa astepti sa-ti vina randul. Un articol foarte bun.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Andreea. Tehnologia ne ajuta sa castigam timp, pe care il putem folosi in alte scopuri mult mai creative. Multumesc pentru aprecieri.

      Ștergere
  3. Bancile online sunt de departe bancile viitorului. Este un articol foarte interesant, in acest fel ne putem da seama de avantajele folosirii unui astfel de serviciu oferit de o banca online. Felicitari pentru articol si mult succes in continuare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Antonia. Este important sa stim cum ne putem folosi la maxim si cum putem lucra eficient cu metodele de care dispunem in prezent pentru a obtine rezultatele cele mai bune. Multumesc pentru aprecieri.

      Ștergere
  4. Avantajele asa cum ai spus si tu sunt numeroase: taxe mici, dobanzi mai mari, customer service si disponibilitate 24/7. Ce poti sa vrei mai mult? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Andrei. Mereu vor exista imbunatatiri in orice domeniu. Apar lucruri noi, care fac diferenta. De cele mai multe ori, detaliile sunt cele care fac diferenta, si ne ajuta sa luam o decizie legata de un produs sau serviciu anume.

      Ștergere
  5. Bancile traditionale isi au rostul lor pentru oamenii care nu se descurca cu tehnologia si au nevoie de cineva care sa le explice si faca tranzactiile in locul lor. Sau pentru situatiile care cer o astfel de metoda. Eu zic ca isi au rolul lor chiar daca toti tindem sa credem ca nu mai avem nevoie de ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Bogdan. Isi au rostul si cu siguranta nu vor disparea. Online banking-ul este doar un upgrade al bancilor traditionale care le ajuta sa isi sporeasca si sa isi diversifice si mai mult serviciile oferite clientilor, pentru o eficienta si un randament mai bun.

      Ștergere
  6. Exista persoane mai conservatoare care prefera sa faca un schimb bancar sau o tranzactie sau un transfer in varianta clasica. Pentru aceste persoane o banca traditionala este cea mai buna optiune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Daniela. Exista si nu sunt deloc de neglijat. De fapt orice sector al pietei, indiferent cat de mic este, nu trebuie neglijat. Asa cum am mai spus, bancile traditionale nu vor disparea, doar se vor upgrada si mai mult pe partea de online.

      Ștergere
  7. Bancile traditionale au inceput din ce in ce mai mult sa se mute si in online. Este absolut necesar sa faca aceasta miscare, pentru ca este un tren care nu trebuie pierdut. Cine risca, si nu ar avea motiv, sa nu faca aceasta mutare, poate sa iasa de pe piata intr-o perioada scurta de timp. Trebuie sa tinem pasul cu tehnologia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Alice. Nu au niciun motiv pentru care sa nu se mute in online. Din contra, daca asta este tendinta la nivel global, e absolut necesar sa tina pasul cu ea, pentru ca asa cum ai spus si tu, acest lucru este urmatorul tren.

      Ștergere