duminică, 20 septembrie 2015

Cum Sa Construiesti O Strategie De Marketing In Social Media Pentru Business-ul Tau.

Cu sute de retele sociale active, poate fi dificil sa iti dai seama de unde ar trebui sa incepi atunci cand vrei sa incepi o strategie de marketing pentru propiul business in mediul online. Pentru a te ajuta sa intelegi cat mai bine fiecare retea si modul in care le poti utiliza pentru afacerea ta, am adunat unele dintre site-urile de top pe care le puteti folosi pentru a construi o strategie de marketing in social media.

Mai jos este o lista completa cu cele mai folosite retele sociale la nivel mondial.

Facebook. IQFinanciar pe Facebook.
Numar de utilizatori:
Facebook a raportat recent un numar de 1.49 de miliarde de utilizatori, dintre care cei mai multi aproximativ 28% sunt din Asia, 24% din Europa, 17% din USA, restul fiind din restul lumii.
Modul in care vizitatorii il folosesc:
Facebook este cea mai mare platforma de share la nivel mondial, iar cand vine vorba de brand-uri, utilizatorii pot posta produse si continut care rezoneaza cu ei. Platforma social media ofera, de asemenea pagini pentru brand-uri, unde utilizatorii pot interactiona cu brand-urile pe baza experientei lor.
Ce poti sa faci:
Continut pe termen lung, fara limita de caractere, pentru care sa primesti like-uri & Share, astfel incat incepe sa postezi.

Twitter. IQFinanciar pe Twitter.
Numar de utilizatori:
In 2015, Twitter a raportat 304 milioane de utilizatori activi lunar, marea majoritate a utilizatorilor provenind din Asia, America de Nord si Europa de Vest.
Modul in care vizitatorii il folosesc:
Twitter a fost facut pentru un comentariu scurt, 140 de caractere sau mai putin, iar utilizatorii il pot folosi pentru a vorbi despre produsele sau serviciile brand-urilor.
Ce poti sa faci:
Incurajati utilizatorii dvs. sa posteze un tweet despre brand, permitandu-le celorlalti sa stie de ce le place produsul, serviciul sau brandul, sau creati un hashtag pentru a incepe o conversatie. Asigurati-va ca distribuiti mai departe prin retweet pentru a va arata aprecierea si raspundeti in cazul in care aveti intrebari din partea utilizatorilor sau ati fost etichetat intr-un tweet. Daca este cazul, brand-urile pot posta despre anumite trend-uri pentru a-si imbunatati vizibilitatea.

Citeste si Care Este Rolul Unui Lider?
Citeste si Cum Sa Gasesti Oameni Care Cred In Ceea Ce Crezi Si Tu!

YouTube. IQFinanciar pe YouTube
Numar de utilizatori:
YouTube sustine sa aibe peste un miliard de utilizatori din intreaga lume, cu 70% de utilizatori din afara USA, si este difuzat in 54 de limbi.
Modul in care vizitatorii il folosesc:
Youtube ofera posibilitatea utilizatorilor de a vedea clipuri gratis, sau de a le incarca pe ale lor. Videoclipurile sunt usor de comentat, apreciat si distribuit pe retelele sociale sau pe bloguri.
Ce poti sa faci:
Creati videoclipuri si incarcati-le. YouTube este o platforma buna pentru a crea videoclipuri lungi, spre deosebire de alte servicii video cum este Vine, pentru a prezenta produse, informatii generale, tutoriale, interviuri si multe altele. Oamenii care sunt activi pe YouTube sunt in cautare de lucruri creative, distractive si clipuri informative, deci trebuie sa aveti flexibilitate si sa va ganditi cum puteti sa le atrageti atentia.

Pinterest.
Numar de utilizatori:
Pinterest are 72,8 milioane de utilizatori, dintre care 85% sunt de sex feminin in USA. Cu toate acestea in Marea Britanie publicul este de peste 55% din randul barbatilor.
Modul in care vizitatorii il folosesc:
Utilizatorii selecteaza produse si continut care ii intereseaza de pe internet, astfel incat sa poate veni inapoi la el mai tarziu. De asemenea, acestia pot ordona continutul selectat in jurul unei teme sau a unui subiect.
Ce poti sa faci:
Oferiti produse si continut cat mai selectiv, pentru a avea mai multe sanse de a creste traficul, prin asocierea unor imagini frumoase, descriere de ajutor a produselor si un link catre site-ul dvs. Amintiti-va ca selectiile sunt pentru totdeauna active, asa ca asigurati-va ca puneti adresa site-ului corecta.

Spotify.
Numar de utilizatori:
Spotify are peste 75 de milioane de utilizatori activi, iar majoritatea lor sunt din afara USA.
Modul in care vizitatorii il folosesc:
Spotify ofera posibilitatea utilizatorilor de a asculta muzica, de a face playlist-uri si de a descoperi muzica noua.
Ce poti sa faci:
Creati un playlist pentru site-ul dvs. De exemplu daca aveti un blog de gatit, creati un playlist de ascultare pentru pregatirea unui fel de mancare, sau pentru o cina romantica. Incurajati-va vizitatorii sa va urmeze playlist-ul si oferiti-le retete pentru mancare.

Citeste si Cat De Importanta Este Educatia Financiara?
Citeste si Jaful Financiar. Inceputul Crizei Economice.

Yelp.
Numar de utilizatori:
Yelp are peste 83 de utilizatori unici lunar, dintre care cei mai multi provin din USA, dar castiga popularitate la nivel international.
Modul in care vizitatorii il folosesc:
Yelp este un loc in care utilizatorii pot lasa comentarii atat pozitive cat si negative despre business-urile cu care au interactionat.
Ce poti sa faci:
Ar trebui sa incurajati clientii sa lase comentarii atunci cand le-ati furnizat o experienta remarcabila. Asigurati-va ca urmariti comentariile si raspundeti in mod corespunzator, in special la cele negative.

Instagram. IQFinanciar pe Instagram
Numar de utilizatori:
Mai mult de 300 de milioane de utilizatori posteaza pe Instagram, 70% dintre ei pe plan international.
Modul in care vizitatorii il folosesc:
Instagram este locul in care utilizatorii pot posta imagini pe care le fac, precum si sa dea like sau sa lase un comentariu asupra imaginilor de la oamenii sau brandurile pe care acestia le urmaresc. Este usor de distribuit, astfel incat utilizatorii pot posta in mod automat imagini in alte retele sociale.
Ce poti sa faci:
Este un mod simplu de a prezenta produse si de a genera trafic pe site, dar trebuie sa fii atent, utilizatorii nu sunt in cautare de publicitate. Este bine sa aveti un feed organic, autentic si bine gandit. Folositi imagini frumoase si descrieri informative. Incurajati persoanele care va urmaresc sa posteze imagini cu brandul dvs. si sa puna etichete cu el, pentru a contribui la extinderea lui.

LinkedIn. IQFinanciar pe LikedIn
Numar de utilizatori:
LinkedIn are 380 de milioane de utilizatori in intreaga lume, este utilizat in peste 200 de tari si tradus in 19 limbi.
Modul in care vizitatorii il folosesc:
Este o retea sociala pentru profesionisti care permite conectarea cu alti lideri din domeniu.
Ce poti sa faci:
Publicati articole despre brand pentru a stabili o sursa credibila de informare. Dar tineti minte, nu puteti posta ca brand, decat ca persoana fizica. Alegeti unul sau doi angajati care sa posteze in numele companiei dvs.

FourSquare.
Numar de utilizatori:
FourSquare este folosit de mai mult de 55 de milioane de oameni din intreaga lume cu noul suport international care se adauga in mod constant.
Modul in care vizitatorii il folosesc:
FourSquare este o aplicatie in care oamenii pot impartasi din experienta lor pe care au avut-o cu brandurile pe care le-au vizitat, prin comentarii sau sfaturi pentru alti clienti.
Ce poti sa faci:
Daca aveti un restaurant, esti probabil deja pe FourSquare, chiar daca ati configurat o pagina sau nu. Asigurati-va ca pagina dvs. contine toate informatiile importante despre afacerea dvs. si incurajati clientii sa spuna ca au trecut pe acolo si sa lase comentarii.

Google+. IQFinanciar pe Google+
Numar de utilizatori:
Google+ are 300 de milioane de utilizatori unici lunar, cei mai multi din USA, urmata apoi de India.
Modul in care vizitatorii il folosesc:
Google+ ofera posibilitatea utilizatorilor de a se conecta cu alte persoane, crea grupuri cu care sa interactioneze, posta continut si sa se alature comunitatilor cu interese comune.
Ce poti sa faci:
Crearea unui profil ofera utilizatorilor un mod de a gasi si a se conecta cu bradul in online. Puteti posta continut online pentru a spune lumii ceea ce are afacerea dvs. de oferit.

Citeste si Cum Sa Iti Stabilesti Un Buget Financiar Realist?
Citeste si Cum Sa Iti Stabilesti Corect Un Obiectiv Eficient?

Quora.
Numar de utilizatori:
Quora nu publica statistici despre utilizatori sau traficul pe care il au, dar site-ul este estimat la 40 de milioane de vizitatori lunar.
Modul in care vizitatorii il folosesc:
Quora este un loc pentru a pune intrebari si a primi raspunsuri de la utilizatorii care au cunostinte pe acel subiect.
Ce poti sa faci:
Quora nu permite conturi pentru branduri, dar poate fi folosit de un expert din domeniu pentru a raspunde la intrebari si a construi credibilitatea. Este, de asemenea un instrument puternic pentru a asculta mediul online. Aflati ce isi doresc utilizatorii sa stie despre brand sau produse, pentru a include raspunsurile in strategia dvs. de promovare.

Tumblr.
Numar de utilizatori:
Tumblr are 420 de milioane de utilizatori in intreaga lume, cu toate acestea cifrele exacte nu sunt disponibile.
Modul in care vizitatorii il folosesc:
Tumblr este o platforma de microblogging, care ofera utilizatorilor posibilitatea de a scrie mesaje scurte pe blog, si a distribui link-uri, imagini si video. Utilizatorii pot urmari alte blog-uri Tumblr si redistribui continutul.
Ce poti sa faci:
41% din utilizatori sunt cu varste cuprinse intre 18-34 ani. Asa ca daca acesta este publicul ar putea sa merite timpul investit pe site pentru a crea articole si continut despre propriul business. Video-urile sunt populare in retea.

Nu fiecare retea sociala se potriveste pentru fiecare business. Trebuie sa aveti o strategie pentru timpul si resursele pe care le folositi. Atunci cand sunt implementate inteligent, acolo unde afacerea dvs. este activa in social, prin promovare, o strategie de marketing de tip social media poate fi una dintre cele mai eficiente instrumente pentru cresterea business-ului dvs. online.

Mai jos este un info grafic cu diferentele dintre aceste retele social media.



Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume.

Urmareste-ne pe Facebook, Google+ sau Instagram pentru a citi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara. Nu uita "Knowledge is Power".



16 comentarii:

  1. Chiar ca sunt multe. Incredibil!

    RăspundețiȘtergere
  2. La noi nu au prins toate. Trebuie sa vezi in functie de business care se potrivesc cel mai bine cu ceea ce vinzi. Un articol folositor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa este. Au prins cele mai raspandite. Dar in timp o sa intre incet si celelalte pe piata si e bine sa fim pregatiti.

      Ștergere
  3. Cu cat esti prezent mai mult in mediul online cu atat mai bine. Trebuie sa fii vizibil si pentru asta e bine sa ai cont pe cat mai multe retele de socializare. Keep up the good work.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Elena. Este bine sa fii prezent pe cat mai multe dar sa ai timp sa te ocupi de toate.

      Ștergere
  4. Nu e un lucru usor sa fii prezent pe toate retelele. Este chiar o munca care necesita atentie sporita 24/7.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut. Asa este. Pentru a obtine rezultate trebuie sa ai timp sa te ocupi de toate. In mediul corporate exista deja departamente separate de social media dedicate in intregime acestor retele din mediul online.

      Ștergere
  5. Este tot mai evident ca prezenta in online poate creste vanzarile si genera mai mult trafic. Suntem toti conectati fie ca vrem sau nu. Felicitari pentru articol si pentru efortul depus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Cristina. Mediul online contribuie la vanzarile lunare ale fiecarei firme. Multumim pentru aprecieri.

      Ștergere
  6. Fiecare retea se adreseaza unui public tinta si este destinata unui anumit segment de piata. Important este sa identifici acest segment si sa castigi cat mai multa atentie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Loredana. Asa este, fiecare retea este gandita pentru un lucru anume. Aici am incercat sa spun exact cum sunt impartite aceste retele.

      Ștergere
  7. Sunt foarte multe retele, astfel incat chiar ai nevoie de o strategie atunci cand vrei sa te apuci sa te promovezi. Este foarte bine explicat cum functioneaza fiecare retea si cui se adreseaza. Un articol reusit din acest punct de vedere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Mihaela. Sunt foarte multe, dar acestea sunt printre cele mai folosite la nivel mondial. Multumim pentru aprecieri si te asteptam in continuare cu articole la fel de interesante.

      Ștergere
  8. Fiecare retea este speciala in felul ei. Ele sunt separate din punct de vedere social si au segmente de piata diferite. Trebuie sa o identifici pe cea care ti se potriveste cel mai bine business-ului tau si sa te promovezi acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Angela. Asa este. Inainte sa te apuci sa te promovezi, trebuie sa stii cum este impartita piata si unde ai putea avea cel mai bun succes pentru produsele tale in functie de destinatie si de utilizatori.

      Ștergere