joi, 3 ianuarie 2013

90 % Dintre Romani Pica Testul de Inteligenta Financiara.

Ce face un roman la testul de inteligenta financiara? Il pica. Si nu este un banc.
La un search pe google "inteligenta financiara" se regasesc cateva articole de calitate ale unor brand-uri renumite de la noi, care scot la iveala un adevar dureros.
Aproximativ 90 % dintre romani n-au cunostiinte in domeniul financiar, si n-au timp sa invete, dar ar vrea. Pai cu asemenea statistici, nu este greu de inteles unde ne aflam, si de ce aproape orice roman are de platit un credit sau o rata.

Inca un lucru destul de trist este faptul ca din 9% dintre romani care au impresia ca stiu sa administreze banii, doar 3% au demonstrat acest lucru. Tot in aceasta categorie, cei care au apreciat ca sunt destul de priceputi si au cunostinte financiare doar jumatate s-au incadrat in aceasta categorie potrivit testului realizat de ING Consumer Resourcefulness. Am ingrosat acest paragraf deoarece este un adevar trist, foarte multi crezand ca stiu destul de multe lucruri despre bani, tipic romanesc, adevarul fiind exact opusul.

Trei sferturi dintre consumatorii romani au un nivel redus de intelegere a chestiunilor legate de finantele personale, dar 90% vor sa invete mai multe pe aceasta tema. Este interesant de observat ca, daca la nivel global intrebarile legate de eonomisire s-au dovedit cele mai dificile (doar 51% dintre participanti raspunzand corect), in Romania situatia este usor diferita. Astfel, intrebarile cu cel mai redus numar de raspunsuri corecte sunt cele legate de problemele fianciare din gospodarie (51% raspunsuri incorecte), economisire (49% raspunsuri incorecte), investitii (46%) si viitorul financiar (35%).

Nu in ultimul rand, 86% dintre respondentii romani (vs. 80% global) au declarat ca se regasesc in totalitate in descrierea aferenta scorului obtinut la FQ test. Este interesant de notat, in acest context, diferenta semnificativa dintre rezultatele auto-evaluarii realizate de respondenti inainte de parcurgerea FQ test si rezultatele obtinute efectiv prin testare. Astfel, daca 9% dintre romani s-au auto evaluat ca fiind "foarte buni in privinta administrarii banilor", rezultatul FQ test a demostrat ca procentul este de trei ori mai redus. In mod similar, doar jumatate dintre cei care au apreciat ca sunt "destul de priceputi" in administrarea banilor s-au incadrat in acest profil in urma FQ test.

In privinta obstacolelor pe care le intampina in demersul de educare financiara, 39% dintre romani noteaza lipsa timpului (vs. 20% global), 23% faptul ca nu stiu de unde sa inceapa (vs. 27% global), 23% - obisnuinta de a amana (vs. 26% global), in timp ce 19% au nevoie de ajutor dar nu stiu de unde sa-l obtina (vs. 24% la nivel global). Pe de alta parte, doar 9% dintre consumatorii romani simt ca "este prea complicat", procent situat la jumatate fata de media de la nivel global. Citeste tot articolul aici.
In final am o intrebare pentru tine. Cat de multe lucruri crezi ca stii despre inteligenta financiara si Care este iq-ul tau financiar?

Un comentariu:

  1. textul de care vb nu e unul de inteligenta financiara... tine mai mult de matematica.

    cel de iq financiara ar trebui sa arate ceva de genu. ai 10000 mii de euro ce faceti? cumparati o masina sau o garsoniera, sau merget in vacanta.
    intrebari de genu si nu: am 3 mere mai iau de la Ion alte 3 cat e mere am in total?

    RăspundețiȘtergere