miercuri, 30 ianuarie 2013

Starbucks Vinde Cafea Mai Scumpa. Care e Diferenta?

Starbucks incepe sa vanda o cafea cu 7$. Este oare o cafea mai buna? Care este diferenta dintre o cafea la 1$ si cea de 7$?

Acest lucru poate parea ridicol, dar este urmatorul pas logic al strategiei de marketing pe termen lung: acela de a convinge consumatorul ca un produs foarte cautat, care se vinde cu mai putin de 1$, valoreaza de fapt mai mult.

In aproape 50 de locatii, bautorii de cafea pot gasi un produs nou in meniu, pe langa mochas si latte: asa numitul "Geisha" care valoreaza 7$.

Intr-un fel noul produs Starbucks, folosit zilnic si mult mai scump, este similar cu ceea ce se intampla in industria fast-food: oferirea produselor premium, in scopul de a concura cu asa-numitele "fast-casual". Starbucks a inceput sa lucreze la un nivel mai mic, cum ar fii aparatele de cafea de ultima generatie, care incep sa creasca in dimensiune si in popularitate.

Lucrul cel mai amuzant, este faptul ca succesul Starbucks, a ajutat acesta generatie noua de aparate de cafea, prin care arata ca si consumatorii sunt dispusi sa faca un upgrade si sa plateasca pentru cafeaua lor de 1$ pana la 2$, 3$, chiar si 4$. Noua oferta Starbucks este conceputa pentru a capta atentia clientului premium, care pot cauta in alta parte si au bani de cheltuit. Daca te uiti la o multime de companii - la restaurante de exemplu- au facut oamenii sa ceara mai mult din meniu, oferindu-le mai multe produse premium.

Companiile de infrumusetare au facut acelasi lucru, oferind mai multe tipuri de produse premium. Compania a vazut acest lucru un moment bun pentru a prezenta o cafea, pe care ai crede ca majoritatea consumatorilor ar dispretui-o. La prima vedere 7$ pare o suma ridicola. Dar asta este adevarata strategie Starbucks: Ei au convins cu succes oamenii ca pentru cativa dolari in plus pentru o ceasca de cafea nu este de fapt mare lucru.

Tot acest lucru este mai bine prezentata printr-un test de gustare. Participantii incearca sa gaseasca diferenta dintre cafeaua mai scumpa si cea obisnuita.

Faza e ca ambele cesti de cafea erau la fel. Nu era schimbata cafeaua, si cu toate astea lumea tinde sa creada ca intra-devar e mai buna cea de 7$. Ne lasam oare manipulati prea usor? Data viitoare cand voi bea o cafea, ma voi gandi mai bine atunci cand voi comanda. Tu ce crezi?



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu