luni, 29 iulie 2013

Ai Destui Bani Pentru A Porni O Afacere?

Astazi avem un subiect destul de bun despre care sa vorbim. Crezi ca ai destui bani pentru a deschide un business?

Cunoasc oameni care si-au deschis propria firma, au inceput repede, pot spune chiar ca "s-au aruncat" pe un teren necunoscut. Au dat de stire in stanga si in dreapta, ca au cea mai buna afacere, ca e profitabila, ca sunt concurenti pe piata cu alte firme, ca asa si pe dincolo. Au cheltuit bani pe petreceri de deschidere. Si peste cateva luni ghici ce s-a intamplat? Erau out of business. Asta se intampla cand te grabesti, nu constientizezi si te arunci pur si simplu unde nu cunosti.

Citeste aici: Cum Iti Poti Limita Singur Succesul Concentrandu-te Asupra Unui Singur Obiectiv.

Nu stiau in ce s-au bagat, si ce urma sa se intample cu afacerea lor "profitabila". Ai plecat de la o idee. O idee geniala, in care ai crezut. Ai zis ca este cea mai buna. Ca nu mai este pe piata si ca vei da lovitura. Pot spune ca acest lucru este un mit. Si o sa iti spun si de ce. Ai uitat un singur lucru, pe care orice antreprenor nu al trebui sa-l excluda din planul sau. Ai uitat sa te gandesti la esec si cum vei trece peste.

Acest esec, la care nu te-ai gandit poate aparea atunci cand nu te astepti. Sunt business-uri care merg o perioada de timp. Functioneaza ca si anotimpurile, pe perioade de timp. Daca ai avut "norocul" sa incepi exact cand se termina perioada lui, esti out of game. Vine o perioada cand usa se inchide. Daca nu esti pregatit financiar sa treci peste, vei avea acea afacere din cele 9 care nu reusesc. Asa cum am mai spus si in alte articole, un business devine un game, pe care trebuie sa-l faci din ce in ce mai bine. Sa te perfectionezi in el. Ca sa te perfectionezi trebuie sa treci peste micile esecuri. Si ca sa treci peste micile esecuri trebuie sa te gandesti din timp la ele si sa fie incluse in business plan-ul tau.

Trebuie sa treci peste si sa te gandesti ca esecul face parte din viata. Daca nu accepti acest lucru, nu esti pregatit inca.

Te-ai dus ai imprumutat bani de la banca, de la prieteni, i-ai convins pe toti ca vei face bani si ii vei returna. In primul rand nu sunt de acord cu imprumuturile, de orice fel. De ce? pentru ca acest lucru pune presiune pe tine. Si acea presiune poate devenii stresanta. Nu te mai poti concentra, si nu mai gandesti "liber" la lucruri care conteaza cu adevarat. Cand cineva vine si iti spune la ureche ai sa-mi dai bani, cand imi dai banii... situatia devine stresanta. Tu in acel moment incepi sa te gandesti cum sa faci sa ii dai banii pe care i-ai imprumutat inapoi si sub presiune incepi sa pui presiunea mai departe pe angajatii tai. Nimeni nu vrea sa lucreze fortat sau sa lucreze stresat. De la angajati se ajunge la servicii mai proaste, si inevitabil la client. Si asta e ultimul lucru care vrei sa se intample. Sa ai clienti, care simt acest lucru. Nu vor face decat sa se indeparteze, sa nu mai cumpere de la tine sau sa nu mai apeleze la serviciile tale.

Citeste aici Care Este Capacitatea Ta De "Bounce Back"?

Nu trebuie sa fii fortat sa faci un lucru. Nu vrei sa simti acea presiune cum apasa pe umerii tai. Pentru asta nu trebuie sa imprumuti bani. Si trebuie sa ai bani la inceput cand incepi afacerea. Nu sa incepi o afacere cu bani imprumutati. In cel mai rau caz, atunci cand deja ai pornit o afacere cu bani proprii si apare ceva inevitabil la care nu te-ai gandit si care nu era inclus in planul tau, si ca sa iti salvezi afacerea sa imprumuti bani. Doar in acest caz. Dar si atunci trebuie facute evaluari si confruntate statisticile din ultima perioada si vazut daca se merita sau nu. Uneori mai bine te opresti mai devreme decat sa pierzi si mai mult mai tarziu.

In final vreau sa te gandesti ce afacere vrei sa pornesti si daca ai destui bani pentru asta. Astept cu nerabdare parerile voastre despre articol si eventual intrebari daca aveti. Daca stiti pe cineva, pe care l-ar putea ajuta articolul va rog sa-i spuneti sau sa-l dati mai departe pe facebook sau google.

3 comentarii:

  1. Buna! E interesant ce ai spus si e bine de stiut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am vrut sa incep ceva si nu avem destui bani , dar nu am vrut sa imprumut de la nimeni, nici de la banca si nici de la prieteni. Mai bine strangi. Bun articolul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Bravooo, unul dintre cele mai bune articole de pana acum.

    RăspundețiȘtergere