duminică, 30 iunie 2013

Fermier Sau Vanator? Care E Strategia Ta? Partea [II]

Am inceput in articolul trecut sa-ti spun doua feluri in care poti sa alegi sa-ti construiesti propriul business. Prima strategie este cea a fermierului. Este strategia in care te apuci sa faci un lucru si incet incet il construiesti. Inveti constant. E nevoie de timp. Ca si in realitate si in afaceri succesul necesita timp. E nevoie de timp pana incep lucrurile sa mearga.

Citeste aici prima parte: Fermier Sau Vanator? Care E Strategia Ta? Partea [I]

Cea de-a doua strategie este despre vanatoare. Totul depinde de vanatoare. Ce face vanatorul fata de fermier? Merge si vaneaza. El nu asteapta. Nu are rabdare. El vrea acum. ACUM e cuvantul cheie pentru un vanator. La fel ca si fermierul, vanatorul are nevoie de unelte. Trebuie sa fie pregatit cand merge la vanatoare. In functie de ce vaneaza, are nevoie de unelte pe masura. Nu te poti duce la vanatoare de ursi cu unelte de prins iepuri. Sunt slabe sanse sa prinzi ceva.

Trebuie sa inveti sa mergi la vanatoare. Trebuie sa mananci ceva azi. Daca vrei sa faci bani din afacerea ta acum, trebuie sa iesi si sa vanezi. Toata lumea pe care o cunosti trebuie sa stie ce produs/serviciu ai de oferit. Trebuie sa vanezi pentru afacere azi. Daca faci "farming" e ok pe termen lung. Insa pe termen scurt nu poti obtine rezultate decat prin "hunting". Daca vrei sa faci asta nu trebuie sa uiti acest lucru sa-l faci in fiecare zi. Trebuie sa iesi la vanatoare in fiecare zi. Asta e strategia.

Secretul numarul 1 este sa iti faci conexiuni noi. Trebuie sa iti promovezi produsul/serviciul zilnic oamenilor. Trebuie sa iesi si sa cauti. Sa incepi sa bati la usi. Asta e vanatoarea. Trebuie sa vorbesti cu oameni noi in fiecare zi. Sa ajungi la 10-15 oameni, cu care sa discuti despre business-ul tau. Sa cauti oportunitati de dezvoltare. Trebuie sa te extinzi. Gandeste-te cauti o persoana din cele 10 sau 15, care chiar are nevoie de produsul sau serviciul tau. Acea persoana care sa fie dispusa sa plateasca acel pret pe care tu il ceri. Poti primi 9, 10, 12 refuzuri pana gasesti persoana potrivita. Multi nu stiu ce inseamna acest lucru.

Poti creste o afacere prin ambele metode. Singura diferenta intre cele doua este timpul. Una are nevoie de mai mult timp pentru a se dezvolta. Farming-ul este mai slow. Hunting-ul este AICI si ACUM. AZI.

In farming trebuie sa iti "cresti" clientii (sa ai rabdare), in timp ce la hunting ii ai INSTANT. Acum.

Acum mai apare la hunting un concept. Este vorba de pescuit. Si pescuitul este pana la urma vanatoare. Singura diferenta este ca aici ai momeala. Nu trebuie neaparat sa iesi la vanatoare. Poti pune o momeala si vezi cine musca primul. Pe internet e foarte dezvoltat acest principiu.

Citeste aici: Care Este Reteaua De Prieteni Din Care Faci Parte?

Atunci cand "musca" l-ai prins. Care e avantajul? Stii sigur ca acel client are nevoie de produsul/serviciul tau. Nu mai trebuie sa "iesi" si sa il cauti cum iti spuneam mai sus. Doar pui o momeala (marketing) si astepti. Cand ai prins ceva stii sigur ca acea persoana e real interesata de business-ul tau. Asta face un pescar. Arunca si trage. Cand publicul trage din momeala e un mesaj foarte clar. Iti comunica faptul ca ei sunt cei care cauta acel ceva. In acel moment trebuie doar sa vii cu o oferta.

Un pescar asteapta o persoana care s-a trezit dimineata si e sigura pe ea si vrea sa cumpere un produs. Vrea sa ia o decizie clara. E absolut sigura ca va cumpara ceva in acea zi. Un vanator trebuie sa caute aceasta persoana si sa faca tranzactia cu ea, sa fie un rezultat favorabil.

Asta e diferenta dintre farming si hunting. Acum ca stii ambele metode, astept sa-mi spui parerea ta despre ele.

Un comentariu:

  1. Mi-a placut faza cu pescuitul ... arunci ceva pe piata si astepti... cineva trebuie sa muste :) foarte taree

    RăspundețiȘtergere