luni, 3 februarie 2014

De Ce Masina Pe Care O Ai, Nu Este O Investitie?


Cumpararea unei masini este un lucru mare. Poate este cel mai mare lucru dupa investitia intr-o casa. Multi oameni considera masina ca fiind o investitie, din cauza pretului mare de achizitie.

Atunci cand faci o investitie, se presupune ca vei face un profit de pe urma banilor pe care i-ai investit.

Nu trebuie sa ai cunostinte foarte avansate in modul in care functioneaza piata de valori, dar stii ce insemna sa faci profit: cumperi un produs cu un pret si il vinzi mai tarziu mai scump.

Investitia intr-un activ iti aduce bani. Masina nu este un activ. De fapt este cel mai mare pasiv in care investesti.

Citeste si Educatie Financiara: Ce Sunt Activele?

Este masina o investitie buna?

Atunci cand cumperi o masina gandeste-te la acesta intrebare: Cati bani imi aduce aceasta investitie? Raspunsul probabil ca il stii. Sansele sunt de 100% sa pierzi jumatate din investitie si poate chiar mai mult de atat. De fapt cu cat trec mai multi ani, cu atat ii scade mai mult valoarea. Cumpararea unei masini este cea mai proasta investitie. Cu cat investesti mai multi bani, cu atat sansele sa pierzi mai multi bani sunt mai mari.

O investitie iti baga bani in buzunar. O investitie care iti baga bani in buzunar este un activ. O casa isi apreciaza valoarea in timp. La fel si aurul. Aceste lucruri sunt investitii, pentru ca ele fac bani pentru tine in timp.

O masina nu este un activ, pentru ca nu numai ca nu produce bani, dar isi pierde si valoarea in timp. Doar in primul an cele mai multe masini pierd aproximativ 20% din valoare. In primii 5 ani, acestea ajung sa coste mai putin cu 50% decat au costat initial. Unele chiar mai mult. Acesti bani nu se recupereaza, se pierd pur si simplu. Este important sa realizezi ca achizitionarea unei masini nu este o investitie.

Masina este un lucru necesar. De aceea este bine sa cercetezi cu atentie toate optiunile pe care le ai atunci cand cumperi o masina. Nu pierzi la fel de multi bani atunci cand cumperi o masina la mana a 2-a. Dar nu intotdeauna. Nu este un lucru general valabil. Cel putin daca e cumparata in primii 3 ani, risti sa pierzi mai putin pentru ca isi pierde mai mult din valoare. Gandindu-te la acest lucru poti sa alegi intre o masina noua sau una la mana a 2-a.

Citeste si Fiecare Obiectiv Are Un Proces De Desfasurare.

In plus, este important sa te asiguri ca valoarea masinii (sau a tuturor masinilor pe care le ai) este mai mica decat jumatate din venitul anual. Daca este mai mare inseamna ca cheltuiti prea mult pe masina. Poti achizitiona masini frumoase, care fac o impresie buna, fara sa iti creezi singur probleme financiare. Daca vrei o masina de lux, uita-te la venitul anual si vezi daca iti poti permite. De multe ori chiar nu ai nevoie de o masina de lux.

Trebuie sa realizezi ca plata unei masini, te poate retine de la alte lucruri pe care le poti face cu banii pentru libertatea ta financiara. Personal, cunosc persoane care au masini mai scumpe decat casele lor. Nu este inteligent din punct de vedere financiar. Banii pot fi directionati spre lucruri mai bune. Privind ca un investitor, achizitionarea unei masini, este un lucru ingrozitor.

Ti-a placut acest articol? Daca da, ajuta-ma sa-l promovez si spune-le si prietenilor tai.
Aboneaza-te acum pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail.

10 comentarii:

  1. Cea mai prosta investitie... doar ca ai nevoie de ea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact,dar unghiuta murdara cocalara balcanica semianalfabeta, vrea sa urce pe scara sociala, printr un cotet sh de masina scumpa ascunzand analfabetismul prin spoiala. Specific maimutei care sare prin pomi.

      Ștergere
  2. Bine punctat, dar asa cum ai spus si tu si Mihai avem nevoie de ea. In zilele noastre nu poti sa faci nimic fara masina. Doar ca e bine sa deschizi ochii inainte de a investi si sa te gandesti putin mai mult inainte de a "investi" prea multi bani intr-una. Good point of view.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Gabriel !
    Nu! Masina nu este o investitie daca nu faci nimic cu ea.
    Dar poate sa fie o investitie buna daca faci transport de marfa, in unele cazuri taximetrie sau alte activitati.
    Mi-a placut si acest articol interesant.
    Iti doresc o zi buna !

    RăspundețiȘtergere
  4. @alla sally
    Buna Alla. Asa este avem nevoie de ea, dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim constienti cat investim in ea.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Gabriela Bogdan
    Buna Gabriela. Atunci cand este folosita intr-un business, si produce bani pentru noi, cum ai spus si tu in transport sau alte servicii, atunci este un activ. Dar folosita in scop personal este doar un simplu pasiv. Nu produce bani, ba chiar ne scoate bani din buzunar. Asta e diferenta dintre un activ si un pasiv. Multumesc pentru aprecieri. O zi buna sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna dimineata Gabriel !
    Am inteles acum diferenta dintre pasiv si activ !
    Multumesc de explicatii !
    Sa ai o zi frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  7. @Gabriela Bogdan
    Buna Gabriela. Imi pare bine. O zi frumoasa sa ai.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cum și unghiuță neagra fara Biemweu sh ...nu există așa ceva maimuță fara "biemweu" geam deschis ,muzica tare și tatuaj nu exista.

    RăspundețiȘtergere