vineri, 29 august 2014

Teama De A Nu Pierde Bani.

Cauza majora a problemelor financiare cu care se confrunta oamenii este teama de a nu pierde bani.

Din pricina acestei frici, ei actioneaza exagerat de precaut si incearca sa tina totul sub control, ori isi lasa banii pe mana unui asa zis expert, dupa care se roaga si spera ca banii vor fi la locul lor atunci cand vor avea nevoie de ei.


Din acest motiv, persoanele care isi asuma riscuri, care fac greseli iar apoi o iau de la capat se descurca mai bine decat cele care au invatat sa nu faca greseli si sa stea departe de tot ce e riscant. Prea multi oameni absolva scoli cu note mari, fara a fi pregatiti din punct de vedere emotional sa-si asume riscuri.

Citeste si 10 Lucruri Pe Care Oamenii De Succes Le Fac Dimineata.

Sentimentele se dovedesc mai puternice decat ratiunea. Banii sunt un subiect emotional. Din aceasta cauza, multi oameni nu mai pot gandi rational atunci cand vine vorba de bani. Problema cu gandurile emotionale este aceea ca ele par sa aiba logica. In cazul unui "angajat" in sufletul caruia si-a facut loc teama, gandul logic este: " Mergi la sigur. Nu-ti asuma riscuri." Totusi pentru un "investitor", acest gand nu suna deloc logic.

Asadar, oameni diferiti, logica diferita, ganduri diferite, actiuni diferite. Actiunile ne sunt determinate de felul in care reactionam fiecare in fata acestor sentimente. Una dintre modalitatile de a va dea seama ca ganditi emotional si nu rational este aceea de a remarca momentele in care folositi cuvinte precum: "a simti", "a avea chef", "a iubi" etc. De exemplu, multe persoane care sunt guvernate de emotii sau sentimente spun lucruri de genul: "Nu am chef sa merg azi la sala.", chiar daca, rational, acestia stiu ca ar trebui sa mearga.

Acestea sunt ganduri generate mai mult de sentimente decat de ratiune. Trebuie sa ne maturizam cu totii din punct de vedere financiar. Ar trebui sa ne gandim la bani, munca si investitii ca adulti. Iar a fi adult inseamna a sti ce ai de facut si a face acele lucruri, chiar daca poate nu ai chef de ele.

O parte importanta a acestui proces e aceea de a fi constienti de dialogul interior. Este extrem de important sa fiti mereu atent la gandurile dvs., la dialogul interior, si la fel de important e sa pastrati in minte faptul ca ceea ce pare logic pentru un angajat, poate sa fie lipsit de sens pentru un antreprenor sau pentru un investitor. Aceasta este diferenta. Procesul trecerii de la siguranta financiara sau a unui job la libertatea financiara este, mai intai, unul ce tine de schimbarea felului de gandire. Este un proces in care trebuie sa distingeti gandurile generate de emotii de cele care isi au sursa in ratiune. Trebuie sa ajungeti sa va stapaniti emotiile si sa luati decizii in functie de ceea ce stiti ca este logic.

Indiferent ce va spun cei din jur, cea mai importanta conversatie e cea pe care o aveti cu dvs., cea din interior.

Citeste si Schimba-ti Obiceiurile Pentru A Obtine Succesul.
Citeste si Obiceiurile Proaste Ucid Succesul.

Singurele obstacole care va stau in cale sunt gandurile generate de emotii. Valorile emotionale de baza dau nastere unor viziuni diferite. Lucrurile pe care le fac cei bogati sunt relativ simple. Diferenta se afla in gandurile lor si, mai exact, in dialogul interior pe care il poarta cu ei insisi. Limbajul este cel mai puternic instrument pe care il au oamenii la dispozitie. Lucrurile pe care o persoana le spune si le gandeste devin reale.

Oamenii care nu-si pot stapani teama de a nu pierde bani nu ar trebui sa investeasca vreodata de unii singuri. Inteligent din punct de vedere financiar ar fi sa lase aceasta treaba in sarcina unui profesionist. Producerea si pierderea banilor este un subiect emotional. Pentru a avea succes ca antreprenor sau investitor, trebuie sa fii neutru din punct de vedere emotional fata de castig sau pierdere. Castigul si pierderea nu sunt decat o parte a jocului. Esecul este parte a drumului spre succes.

Ti-a placut acest articol? Daca da, spune-le si prietenilor tai despre acest articol printr-un like sau share. Aboneaza-te acum gratuit la newsletter pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail.
Nu uita "Knowledge is Power". Ai nevoie de educatie financiara pentru a atinge libertatea financiara.

5 comentarii:

  1. Consider ca e bine sa vb., sa schimbi idei cu ceilalti, dar in final tu sa iei decizia finala. Asa cum ai spus si tu "Indiferent ce va spun cei din jur, cea mai importanta conversatie e cea pe care o aveti cu dvs., cea din interior. " Pentru ca oamenii vorbesc multe lucruri, dar ceea ce conteaza cu adevarat este ceea ce simti tu in interior. Daca treci peste aceste "obstacole" interioare, ai practic posibilitati nelimitate de dezvoltare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut George. Asa este, comunicarea face parte din noi. Dar doar tu esti cel care stii ce simti cu adevarat, si decizia finala iti apartine. In plus multi vorbesc, fara sa aiba idee despre subiect sau doar din propriile credinte sau din auzite care pot fi surse eronate. De aceea este esential sa iei o decizie bazata pe fapte cat mai reale si sa te bazezi pe simturile tale. Multi spun ca este riscant sa investesti pentru ca lor le este frica sa faca investitii...(sau pentru ca ei nu sunt pregatiti). Deci nu este bine sa te iei dupa limitarile celorlalti.

      Ștergere
  2. Buna Gabriel. Frica paralizeaza. Singura metoda de a trece peste temeri, este sa le infrunti. Nu poti sa inoti daca ti-e frica de apa. Incercand incet, treptat, sa faci cate putin, poti ajunge sa iti depasesti teama. Teama este doar un blocaj mental. El poate fi depasit. De aceea este foarte mult de munca, tu cu tine ai de lucrat. Indiferent ce se intampla in exterior, cel mai important lucru este cel din interior, how do you feel. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Mihaela. Ai mai mult decat dreptate. Frica este un blocaj, peste care poti trece. Asa cum ai spus si tu conteaza ce simti tu. Depasirea obstacolelor este un proces de durata, dar peste care se poate trece, si cu rezultate vizibile- ceea ce iti da si mai multa putere sa mergi mai departe. E mult pana faci primul pas. Poate primul pas este si cel mai important.

      Ștergere
  3. Toata lumea se teme sa nu piarda bani. Pentru asta trebuie sa ai cunostiintele necesare si educatia financiara pentru a nu pierde bani. Asa cum ai spus si in articol, sa stii sa iti stapanesti sentimentele, chiar daca uneori sunt mai puternice decat ratiunea. Un articol foarte bun. Apreciez munca si efortul depus. Multumim!

    RăspundețiȘtergere