sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Setarea Unui Obiectiv Inteligent.

Stabilirea obiectivelor poate fi un lucru dificil. Entuziasmati la inceput de an, puteti sa esuati precum majoaritatea oamenilor care nu isi ating obiectivele pe parcursul anului. Traditia de a stabili obiective la inceput de an, dateaza de mii de ani. Conceptul este simplu, la inceput de an fiecare isi stabileste o provocare personala prin care spera sa faca din noul an, cel mai bun an al lui. Obiectivele comune includ sanatatea, frumusetea, situatia financiara imbunatatita, relatiile, cariera si obiectivele profesionale, si dezvoltarea personala in general.

Cineva ar putea crede, ca dupa cateva mii de ani, procesul de atingere al obiectivelor s-a perfectionat. Cu toate acestea doar 8% dintre oameni isi ating efectiv obiectivele. Exista mai multe motive pentru care se intampla asa.

Citeste si 11 Lucruri Pe Care Trebuie Sa Le Faci In Afaceri.
Citeste si 15 Obiceiuri Care Te pot Face Cu Adevarat Inteligent In 2015.

Aici sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa le faci, pentru a face din 2015 cel mai bun an al tau:

1. Obiectivele inteligente pot face diferenta dintre succes si esec.

Nu este lipsa de inteligenta a oamenilor care isi propun obiectivele, ci obiectivele neinteligente pe care acestia le pun. Obiective care nu sunt specifice, masurabile, realiste, si realizabile in timp util. Un obiectiv eficient este un scop bine gandit. Trebuie luat in considerare contextul obiectivului, care includ resursele, urgenta, si managementul. Setarea unui obiectiv precum pierderea in greutate este un scop aparent bun, pentru ca e autentic si practic. Cu toate acestea, este lipsit de specificatii. Nu contine un sistem de management. Cum vei stii daca obiectivul este atins? Este dupa ce ai slabit 1kg sau 20kg?

Un obiectiv mult mai bun ar fi: "As dori sa slabesc 5kg in trei luni". Exista un sentiment de urgenta si duce la crearea unui stimulent de responsabilitate, ceea ce conduce catre urmatorul punct.

2. Evitati obiectivele ineficiente care nu dispun de un sistem de stimulente si responsabilitate.

Procesul de stabilire a obiectivelor este ciclic.

1. Analiza contextului prin identificarea nevoii si masurarea resurselor necesare pentru realizare.
2. Setati obiectivul.
3. Monitorizati rezultatele.
4. Evaluati procesul.
5. Repetati pasii 1-4.

Multi fac greseala majora de a pune capat procesului de stabilire a obiectivului in pasul 3 sau 4. Cu toate acestea, chiar daca rezultatul dorit a fost atins sau nu, obiectivele eficiente utilizeaza pasii 1-3 ca un catalizator pentru schimbari suplimentare si implicit mai mari. Cand obiectivele specifice sunt atinse, acestea servesc ca modalitate de a construi motivatie si impuls pentru un viitor succes, cu obiective mai mari.

Atunci cand obiectivele nu sunt indeplinite, etapa 4 ofera oportunitatea de a evalua cazul in care lucrurile au mers prost, si modul in care procesul poate fi imbunatatit pentru obiectivele viitoare.

3. Perspectiva de reorientare este obligatorie.

Fiecare trainer de succes le va spune oamenilor sai ca imbunatatirea sanatatii necesita o schimbare a stilului de viata. In acelasi fel, realizarea obiectivelor necesita o schimbare profunda in perspectiva. Setarea unui obiectiv este o decizie de durata.

Citeste si Cele Mai Bune Articole De Educatie Financiara Pe Care Le-ai Pierdut.
Citeste si Ce Inseamna Sa Fii Un "Vanzator Bun"?

Persoanele care stabilesc cele mai eficiente obiective, sunt cele care accepta provocarea de a trai o viata care necesita anumite competente pentru atingerea obiectivelor: angajament, perseverenta si rezistenta. Pentru a dezvolta aceste calitati, atentia noastra asupra scopului principal trebuie sa fie consolidata pe tot parcursul anului, si nu doar o singura data pe an.

Setarea unui obiectiv eficient este vitala pentru a crea o viata implinita.

Ti-a placut acest articol? Am sa te rog sa dai un share pe facebook, sa-l trimiti mai departe prietenilor tai pentru a putea ajuta cat mai multa lume. Aboneaza-te acum gratuit la newsletter pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail. Nu uita "Knowledge is Power".

8 comentarii:

  1. Obiectivele pe care ti-le propui sunt cele mai importante lucruri pentru tine, si sunt cele la care ar trebui sa iti dedici cel mai mult timp. Daca nu iti propui un obiectiv real, posibil asa cum ai spus si tu pe care sa poti sa-l urmaresti si sa ai rezultate, vei sfarsi prin a nu-l atinge. Trebuie sa fie clar, exact si masurabil. Felicitari pentru articol.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Mihaela. Obiectivele sunt foarte importante pentru ca urmeaza sa investesti timp si efort in ele pentru o perioada de timp. Tocmai de aceea este foarte important sa iti alegi obiective "inteligente".

      Ștergere
  2. Multa lume nu stie inca sa-si stabileasca un obiectiv bun, un obiectiv eficient si sa urmareasca procesul de atingere a lui. Obiectivele sunt foarte importante, pentru ca urmeaza sa investeti timp in ele pentru a avea rezultate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Vlad. Asa este. Din pacate cei mai multi ori isi pun obiective prea mari, si apoi sunt dezamagiti pentru ca nu le ating, ori isi pun obiective prea mici si se subestimeaza, din cauza neincrederii in propriile lor forte.

      Ștergere
  3. Daca nu iti alegi bine obiectivul, atunci munca este in zadar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai de aceea este bine sa petreci mai mult timp la inceput si sa iti alegi inteligent obiectivul.

      Ștergere
  4. Ai punctat foarte bine modul in care poti sa verifici cat de eficient este un obiectiv ales in punctul 2. E nevoie de o mica analiza, apoi trebuie sa monitorizezi rezultatele si sa le notezi, pe baza rezultatelor poti sa evaluezi situatia existenta si sa stii in orice moment unde te afli fata de punctul dorit, iar in final daca ceva nu a decurs asa cum te asteptai poti sa vezi unde ai gresit si sa incerci sa faci intr-un alt mod. Tot mai multe articole de acest gen.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna Andreea. Este nevoie de un plan, pe care apoi trebuie sa il urmaresti si sa vezi unde esti... ce trebuie sa modifici si in cat timp poti sa iti atingi obiectivul. Multumesc pentru aprecieri, o sa revin cu articole pe acest subiect.

    RăspundețiȘtergere