vineri, 18 ianuarie 2013

17 Intrebari Inainte De a Incepe o Afacere.

Ce trebuie sa stii inainte de a incepe o afacere.

Inainte de a te apuca de un business nou, te rog mai intai sa raspunzi la aceste 17 intrebari simple la care iti poate raspunde orice antreprenor de succes. Sa conduci o afacere nu este cel mai simplu lucru din lume si de aceea trebuie sa fii pregatit si sa-ti faci temele inainte de a te apuca de ceva nou. Nu uita TIMPUL este foarte important si nu merita sa fie irosit in van. Sper ca aceste intrebari sa te ajute si pe tine asa cum mi-au fost de folos si mie si inca imi sunt.

1. Care iti sunt motivatiile?
Exista o mare probabilitate sa nu faci bani, sa devii faimos sau sa capeti cunostinte semnificative. Daca unu din aceste motive se afla pe primul loc pentru tine, sincer iti sugerez sa renunti imediat. In orice inceput este nevoie de pasiune si perseverenta, care se trag din scopul principal. Gaseste-ti scopul tau.

2. Cat de confotabil esti in cazul unui esec?
Orice startup este greu, iar esecul garantat. Frica de esec te sperie, si te poate conduce sa iei decizi proaste pe moment. Chiar daca ai un start bun, vor exista o multime de promisiuni incalcate, asteptari neimplinite si dezamagiri. Te poti descurca fara o determinare exacta?

3. Care din responsabilitatile tale vor fii intrerupte cand vei incepe businessul?
Nu traiesti izolat. Ai responsabilitati pe care trebuie sa le indeplinesti catre familie, prieteni, societate si de ce nu poate pentru curentul sef ( angajator). Care dintre ele vor fi intrerupte prin acest demers? Chiar merita?

4. Care este problema pe care vreau sa o rezolv?
Toate lucrurile incep cu aceasta intrebare. Facebook a vazut un impediment in posibilitatea de a comunica cu colegii de clasa. Celor de la Google nu le plăceau inexactitatea rezultatelor căutării. Instagram cu pozele facute pe mobil care pareau plictisitoare. Keep it simple.

5. Ai aceasta problema?
Avand o problema personala, iti creeaza practic, o perspectiva instant in orice domeniu de afaceri si o intuitie despre ceea ce doresc potentialii clienti. Daca tu personal nu ai aceasta problema este din start un semn de avertizare majora.

6.Este deja pe piata?
Daca vrei sa faci bucati mici de hartie pe care sa le lipesti pe frigider, solutia (Post-It) este deja pe piata. Nicio inovatie nu poate perturba produsul deja existent pe piata. Daca cineva deja o face in modul in care tu l-ai conceput, afla ca mai sunt si alti pesti de prins.

7. Care este oportunitatea?
Un business se face prin a pune in balanta riscul si recompensa. Unde e partea cea mai sus unde poti ajunge? Daca oportunitatea nu este semnificativa, trebuie sa te asiguri ca si riscul este scazut sau mai bine abandonezi nava.

8. Care este riscul de a testa?
Un startup nu este nimic altceva decat o ipoteza, iar primul pas din start de fiecare data este testarea acelei ipoteze. Cat de greu ( costuri, munca si timp investit) va fi testul pe care il vei conduce? Cate modificari ale ipotezei initiale va trebui sa facem in mod constant bazate pe oportunitate?

Citeste partea a 2-a.

Daca ti-a placut te rog sa-mi dai un like sau daca ai intrebari/sugestii sa-mi lasi un comment.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu