luni, 21 ianuarie 2013

17 Intrebari Inainte De a Incepe o Afacere. [II]

In prima parte a acestui articol, am pus 8 intrebari din 17 la care sa raspunzi inainte sa incepi o afacere. Ca viitor antreprenor trebuie sa nu te blochezi si sa treci cu bine peste aceste intrebari simple.
Pentru ce-i care n-au citit prima parte a acestui articol il puteti gasi AICI.

9. Cine urmeaza sa cumpere si de ce?
Sa-i faci pe oameni sa cumpere un produs sau serviciu este o provocare destul de mare. In afara de familie si cativa prieteni apropiati, nimanui nu-i pasa ce faci. Gandeste-te foarte bine la tipul de cumparatori la care incerci sa ajungi, motivatiile lor, si felul in care tu poti sa le satisfaci nevoile. Ce metode de acaparare a cumparatorilor (publicului tinata) vei folosi si care va fi costul acestor metode?

10. Conceptul este destul de usor de inteles si de descris?
Cu ceva complicat nu vei ajunge nicaieri. Daca potentialii cumparatori, angajati sau parteneri nu pot intelege exact ceea ce incerci sa faci (businessul), te confrunti cu probleme mari.

11. De cati stalpi ai nevoie pentru a avea succes?
Ierarhia companiei, intermediari, si pana la furnizori mici, toate reprezinta obstacole semnificative pentru succesul pe termen lung. Incearca sa nu fi dependent de anumite vanzari sau de un singur furnizor.

12. Oferi o vitamina sau un analgezic?
Desi valoroasa, nimeni nu se trezeste dimineata, cu pofta la o vitamina. In schimb, analgezicele abordeaza o nevoie imediata si importanta. Vanzarea unei vitamine, impune necesitatea unei dorinte. Vanzarea analgezicelor necesita doar prezentarea unei solutii. In care dintre categorii se regaseste produsul/serviciul tau?

13. Care este numerarul tau necesar pentru investitie?
Ce resurse iti trebuie ca sa ai succes si sa reusesti? Oricat ai estimat a fii aceasta suma, dubleaz-o. Cat timp va dura pana vei incepe sa incasezi sume semnificative? Orice perioada ai spus la inceput, tripleaz-o.

14. Care este rata ta de ardere si pista?
Rata de ardere e suma de bani de care ai nevoie in fiecare luna pentru a tine usile deschise. Pista e suma de bani din mana impartita la rata de ardere, care de obicei este exprimata in luni. O greseala destul de frecvent intalnita este, subestimarea nevoilor financiare si supraestimarea oportunitatilor de vanzare. Aceasta combinatie mortala poate pune capat multor start-uri.

15. De la cine poti obtine consiliere si sfaturi?
Cu siguranta sunt oameni care au facut ce incerci tu acum. Invatarea din greseliile lor si obtinerea unui sfat din exterior, poate fi o componenta critica pentru succesul tau. Unde sunt acesti oameni si poti lua legatura cu ei?

16. Ai cele doua competente majore?
Toate start-urile au nevoie de o combinatie intre partea tehnica si soft. In timp ce tu nu trebuie sa fi un expert in ambele, compania ta trebuie. Daca tu nu ai aceste competente, cum ai de gand sa le obtii?

17. Cine ai de gand sa se ocupe de partea financiara (contabilitate, fisc, finante)?
Acesta este aspectul cel mai trecut cu vederea de catre antreprenori, si creeaza dureri de cap masive in cel mai scurt timp. Nu se accepta sa nu raspunzi acestei intrebari legate de finante.

Raspunsurile sunt doar pentru tine. Aminteste-ti sa fi sincer cu tine insuti cand raspunzi la intrebari.
Acestea sunt intrebari dificile, dar necesare.
Cu totii avem sclipiri de moment ce pot fi posibile, alteori doar mari iluzii, dar un start nu se bazeaza doar pe teorie. Aceste intrebari te ajuta sa te pregatesti pentru o oportunitate, asigurandu-te ca nu este doar un vis frumos.

PS. Dupa ce citesti, rugamintea mea este sa imi spui parerea ta intr-un comentariu la articol. Mersi.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu