joi, 20 iunie 2013

Fermier Sau Vanator? Care E Strategia Ta? Partea [I]

Salut. O sa vorbesc putin in acest articol despre doua strategii folosite in business. Cum sa ai succes in afaceri, depinde de strategia pe care o folosesti.

Unii oameni nu inteleg cum functioneaza afacerile si nu realizeaza ca e nevoie de timp pentru a scoate bani din ceva.
Vreau sa iti explic cum sa inveti sa construiesti o afacere profitabila, indiferent de produsele sau serviciile pe care le oferi.

Sunt 2 concepte simple. Este vorba de "farming" vs. "hunting". Suna mai bine in engleza, decat in romana si exprima mai mult.
Vreau sa iti explic strategia fermierului pentru a vedea cum au loc lucrurile in business.

Citeste aici Care Este Reteaua De Prieteni Din Care Faci Parte?

Pe tot parcursul articolului e bine sa faci o pararela si in lumea afacerilor.
Vreau sa te gandesti la un fermier. Ce va face un fermier. De ce un fermier? Pentru ca un fermier este de fapt un investitor.

Va cauta un teren bun in primul rand pe care sa planteze semintele. Trebuie sa te gandesti ca si in afaceri este la fel. Pana gasesti un "teren" unde se vor desfasura activitatile.
Nu are sens sa mearga si sa arunce seminte unde nimereste si sa creada ca va iesi ceva bun de acolo.
Targetul lui este sa vina cu un produs care sa fie comestibil si pe care sa-l transforme in bani, (sa poata sa-l vanda intr-un supermarket).
Acelasi lucru este valabil si pentru tine. Produsul pe care il vei scoate trebuie sa fie vandabil.

Dupa ce gaseste terenul potrivit, incepe sa-l sape. Adica sa-l pregateasca pentru ce va urma. Acest lucru inseamna timp.

Pe tot parcursul procesului este nevoie de timp.
In afaceri acest lucru poate fi gasirea unui spatiu de lucru(asta dupa ce ai gasit nisa sau domeniul in care vrei sa investesti), sau formarea unei echipe. Incepi sa stabilesti si sa creezi o fundatie puternica pe care se va cladi business-ul tau. Iti pui tot sistemul la punct, toate detaliile.

Dupa ce pregateste terenul incepe sa planteze semintele. Aici incepe investitia lui.
Aici este momentul in care incepi sa faci investitiile. Incepi sa cumperi produse pentru firma ta. Indiferent ca e vorba de mobilier pe care il vei folosi in firma pentru a produce (gen mesele unei terase) sau articole pentru materie prima. Dupa ce totul e pus la punct din prima faza, aici esti gata sa incepi.

Dupa ce planteaza semintele incepe sa le hraneasca. Le stropeste cu apa, si le apara de insecte. In afaceri, trebuie sa-ti sustii business-ul pana incepi sa faci bani. Trebuie sa platesti chirie, angajati, facturi toate din bugetul propriu. Poate fii vorba de 6-12 luni.

Citeste aici Cat De Importanta Este Echipa Cu Care Lucrezi?

Abia dupa ce au crescut, la sfarsit incepe sa culeaga recolta. Dupa cum observi este un proces indelungat si este nevoie de timp.
In business , trebuie sa treaca un timp pana intri pe piata, devii cunoscut si incepi sa faci profit. Cand ajungi aici deja afacerea incepe sa mearga, oamenii stiu de tine si sunt multumiti.

Ti-ai facut un nume. Existi la propriu. Eforturile iti sunt rasplatite.
Esti intr-o stare de spirit favorabila pentru ca stii ca lucrurile merg, si esti dispus sa actionezi si mai mult pe viitor.

Aceasta este prima parte. In partea a 2-a voi explica strategia vanatorului. Pana data viitoare vreau sa te gandesti la un vanator ca la un antreprenor. Joaca-te putin.

In final de articol vreau sa te intreb daca te regasesti in aceasta strategie si daca esti un "fermier" bun?

Un comentariu: