vineri, 5 septembrie 2014

Cine Cui Este Dator?

Numele jocului este Cine cui este dator? Jocul este unul simplu, nu este complicat. Cu cat exista mai multe persoane carora le esti dator, cu atat esti mai sarac.

In schimb, cu cat exista mai multe persoane care au datorii la tine, cu atat esti mai bogat. Acesta este jocul.
Cu totii suntem indatorati cuiva. Problemele se ivesc atunci cand datoriile sunt in exces.

Cu cat esti mai dator, cu atat esti mai sarac. Pentru majoritatea oamenilor, este un joc al supravietuirii. Pentru ei, banii reprezinta un joc pe care sunt fortati sa-l joace. Cu cat devenim mai civilizati, cu atat mai mult banii devin parte integranta a vietilor noastre.

Citeste si Teama De A Nu Pierde Bani.
Citeste si 10 Lucruri Pe Care Oamenii De Succes Le Fac Dimineata.

O afacere trebuie sa aiba sens inca din prima zi. Ea trebuie sa fie profitabila in orice conditii economice, si in cele favorabile, si in cele nefavorabile.
De ce au oamenii probleme financiare? Pentru ca cei mai multi sunt datori. Acestia au de platit:

- impozite
- plata ipotecii
- plata datoriilor de pe cartile de credit
- taxe
- intretinerea si plata masinii
- hrana
- imbracaminte
- distractie
- vacanta
- diverse lucruri
- etc.

Aceste lucruri sunt toate cheltuieli si sunt pasive (Citeste aici Ce sunt activele?). Daca ati inteles jocul, atunci nu va fi greu sa va dati seama ca aceste pasive trebuie sa apara pe foaia de venit a altcuiva, in coloana activelor. Multi oameni nu detin alte active, si deseori sunt datori altora. Acesta este si motivul pentru care se agata cu disperare de un job sigur, si se gasesc mereu in impas financiar. Multi oameni se afla la doar 3 salarii de faliment, pentru ca au incercat sa aiba o viata mai buna si au devenit victime ale jocului.

Acesti oameni cred cu tarie ca masina, crosele de golf, hainele, casa de vacanta, excursiile si celelalte lucruri pe care le detin sunt active. Au aceasta convingere pentru ca asa le-a spus cineva. Au fost nevoiti sa creada acea persoana, pentru ca nu se pricep la citirea cifrelor. Nu pot distinge opiniile de realitate. Cei mai multi se duc la scoala si invata sa fie jucatori, dar nimeni nu le explica in ce consta jocul. Nimeni nu le-a spus ca numele jocului este: Cine cui este dator?. Si pentru ca nu stiu acest lucru, ei sunt cei care devin datori celorlalti.

Banii sunt o idee.
Banii sunt doar o idee ce poate fi vazuta cu mintea mult mai clar decat cu ochii. Invatarea jocului banilor si a regulilor sale este o parte importanta in obtinerea libertatii financiare. Oamenii nu reusesc sa inteleaga faptul ca sunt, toti, participanti la acest joc global urias. Nimeni nu le-a spus ca sunt jucatori importanti in acest joc.

Lumea banilor este un sistem de mari proportii, in care noi, oamenii, invatam sa operam cu diverse tipare in cadrul acestui sistem:

"A" - lucreaza pentru sistem.
"L" - este sistemul.
"E" - creeaza, detine si controleaza sistemul.
"I" - investeste bani in sistem.
Vezi aici Cadranul Banilor.

Citeste si Schimba-ti Obiceiurile Pentru A Obtine Succesul.

Amintiti-va:
Bancile si cardurile de credit nu sunt prietenul tau. Ei isi doresc sa ramaneti datori si sa le platiti o rata minima de pe cardurile lor de credit, in fiecare luna, pentru tot restul vietii tale. Cardul tau de credit este unul dintre activele lor.

Nu ai adunat toate aceste datorii intr-o singura zi, si nu vei iesi din datorii intr-o singura zi. Invata sa iti gestionezi corect banii, si poti sa te concentrezi pe lucruri mult mai placute.

Ti-a placut acest articol? Daca da, spune-le si prietenilor tai despre acest articol printr-un like sau share. Aboneaza-te acum gratuit la newsletter pentru a primi saptamanal cele mai noi articole de educatie financiara pe mail.
Nu uita "Knowledge is Power". Ai nevoie de educatie financiara pentru a atinge libertatea financiara.

4 comentarii:

  1. Un principiu foarte bun, la care drept sa fiu nu m-am gandit pana acum... Incep sa inteleg sistemul incet incet...Oricum e bine sa intelegi ce sunt activele cu adevarat, lucru care face parte din regulile de baza ale jocului, si apoi sa faci in asa fel incat sa ai cat mai putine datorii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut Geroge. Asa este cu cat ai mai putine datorii, cu atat e mai bine. Iar cu cat au alti oameni "datorii" la tine cu atat esti mai bogat.

      Ștergere
  2. Exact. Ai punctat un lucru important in acest subiect, sunt atatea lucruri de platit si prea putine surse de venit. Oamenii raman fara bani dupa ce isi achita toate taxele, si nu mai au bani pentru investit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Mihaela. Tocmai acest lucru este foarte important. Pentru ca oamenii ar trebui sa se concentreze mai mult pe "active" si nu pe pasive. Daca te imrpumuti sa cumperi lucruri care nu iti aduc profit, nu este ok, pentru ca ramai dator pe viitor. In schimb daca te-ai imprumuta pentru a cumpara un activ, ai castiga un venit aditional, si nu ai mai ramane dator. Este un principiu simplu.

      Ștergere