joi, 22 august 2013

Povestea Luxului: Nimic In Exces.

In articolul trecut am vorbit despre ce inseamna sa fii modest si daca e un lucru bun. Astazi as vrea sa intelegem mai bine ideea de lux si ce este luxul pana la urma.

Pentru ca e important, luxul este mult mai mult decat o simpla definitie. Luxul este un lucru rar si tocmai din aceasta cauza creeaza anxietate in zilele noastre. Luxul este un produs scump. Iubim luxul, il uram sau amandoua?

Pentru a intelege cel mai bine raspunsul nostru anxios, este sa ne gandim cum a functionat in trecut si cum trecutul continua sa ne afecteze in prezent. Si pentru a face acest lucru, este bine sa cunoastem una din perioadele cheie ale lui, acolo unde a inceput si anume in Grecia antica.

Raritatea este mama luxului, inca din timpuri stravechi. Grecia antica nu face exceptie. Obiectele pe care femeile si barbatii si le-au dorit si le-au apreciat, fie ca vorbim despre regi, regine, luptatori, tarani, negustori, sau sclavi, ofera o perspectiva unica asupra lumii in care au trait candva.

Citeste aici Ce Inseamna Sa Fii Modest?

Desi pare greu de crezut, la inceput mancarea, in special carnea, era considerata lux. Nu toata lumea isi permitea sa creasca animale. Cei care erau bogati, obisnuiau sa faca anumite ritualuri printre care si sa aduca ofrande zeilor si sa le sacrifice. In acest fel isi exprimau multumirea fata de bunastarea pe care o aveau, si se diferentiau de cei care nu aveau asa de mult. Pentru greci acesta era momentul maxim al ritualului de comunicare cu divinitatea. Acest ritual strangea poporul intr-un singur loc, pentru ca era un eveniment unic, dupa care urma o masa unde se puteau bucura toti cei prezenti din ofrandele aduse. Era un lux pe care si-l puteau permite toti cei prezenti.

Atunci ca si acum exista pericolul real al revoltelor. Luxul privat afisat era o reala provocare. Aristocratii vremii deveneau tot mai bogati, in timp ce oamenii saraci deveneau tot mai saraci si inglobati in datorii. Tensiunea creata putea duce la un razboi. Luxul era o parte vitala a problemei,incat trebuia gasita o noua maniera de abordare a lui.

Atunci au apelat la Solon pentru a rezolva aceasta problema. El era un nobil al vremii, care credea ca bunastarea si fericirea nu se masoara in aur si argint. Pentru prima oara in scena politica intalnim faptul ca luxul privat este periculos pentru societate. El credea in metodele non materiale. A putut sa tina taberele la distanta si a redat puterea oamenilor, chiar daca pe atunci nu exista termenul de democratie.

Aristocratii au continuat o competitie prin sculpturi unii fata de ceilalti, oferind zeilor statui magnifice. Insa acestea aveau intentia de a servi mai mult gloria personala decat cea a tarii.

A fost nevoie de o schimbare radicala in sistemul de guvernare, astfel ca a aparut democratia, fiecare persoana avand puterea de a vota. Democratia a avut un impact dramatic pe scena atitudinii fata de lux. Acum erau aceleasi drepturi pentru fiecare locuitor. A fost o idee radicala pe vremea aceea. Pentru ca luxul sa fie acceptat de catre democratie trebuia sa fie public, sa fie in folosul societatii al cetatenilor. Astfel ca s-a produs un fenomen de trecere de la luxul privat la cel public.

Scopul primar a fost ca nobilii sa se reorienteze si sa contribuie cu bani la construirea monumentelor publice in detrimentul celor private. A fost o explozie a monumentelor in Atena. Au reusit sa creeze intr-o perioada scurta de timp, lucrari magnifice. Lucrarile au devenit reprezentative pentru oras. In acest fel au reusit sa foloseasca banii bogatilor in scopul beneficiilor publice.

Citeste aici 3 Lucruri Adevarate Pe Care Nu Le Stii Despre Succesul Obtinut Peste Noapte.

Luxul nu era doar o problema politica. Era si una culturala care tinea de finetea gusturilor, in arta si arhitectura. Grecii aveau un principiu dupa care se ghidau: echilibrul. Sa nu mergi pana la extrem. Insa luxul era atractiv si putea corupe usor.

Aceasta expansiune a luxului nu putea tine la nesfarsit. Si daca la inceput la mormanturi aveau niste monumente uriase in care scriau cateva lucruri despre viata respectivilor, s-a ajuns cu timpul sa aiba doar o piatra simpla cu numele scris pe ea. Luxul devenea o chestie care tinea din ce in ce mai mult de finete. De la hainele matasoase pe care le purtau, pana la picturile care arata aceste lucruri.

Povestea luxului prinde o intorsatura greu de crezut cand se ajunge in Sparta. Gusturile spartanilor pentru lux erau cu totul diferite. Acestia purtau parul lung pentru propria imagine, si erau niste maiestri ai luptelor. Toti erau considerati la fel. Erau faimosi pentru gloria pe care o aveau. Erau organizati pentru razboi. Purtau haine la fel, fara arhitectura iesita din comun, fara extravaganta. Abordarea spartanilor asupra luxului era cu totul diferita. Aveau valori foarte stricte in care credeau. Credeau in egalitate. Timp de secole Grecia a fost dominata de locuri in care luxul nu era apreciat. Luxul in sine este impotriva sistemului democratic, deoarece nu toti se pot bucura de aceleasi lucruri.

Regele statului trebuia sa fie bogat si trebuia sa arate acest lucru. Pentru ca bogatia regelui, arata de fapt bunastarea regatului peste care domnea. Deci pana la urma bogatiile pe care le avea, erau un lux public, chiar daca erau private. Regele nu era o persoana oarecare, era o persoana publica.

Chiar daca lucrurile s-au schimbat din vremurile antice si pana in zilele noastre, cert e ca discutiile despre lux continua sa fie dezbatute si in prezent. Ne poate uni luxul asa cum ne poate dezbina? Este luxul un lucru bun sau rau pana la urma? Cum putem manipula luxul intr-un sistem democratic, in care fiecare ar trebui sa fie egali?

In zilele noastre, luxul este mult mai complicat decat era in lumea antica. Daca ti-a placut articolul sau crezi ca am omis ceva, lasa-mi te rog un comentariu mai jos, as fi bucuros sa aud parerea ta.

5 comentarii:

  1. Buna Gabriel! Imi place articolul si scrii articole din ce in ce mai interesante!!
    Iti dau dreptate cu privire la Grecia antica si nu numai. In ziua de astazi, exista o mana de oameni care aplica niste principii, chiar si despre ce scriu eu, astfel incat ei cunosc bogatia si fericirea. Dar sunt si clasele mijlocii si mici.Unii dintre ei care sunt modesti, pot sa fie fericiti chiar daca nu poseda lucruri materiale sau alte bogatii.
    Asa cum ai scris de Solon,bunastarea si fericirea nu consta neaparat in bogatii, ea este o stare de spirit care difera de la o persoana la alta.
    Desi banii nu sunt foarte importanti in fericire, unii oameni cred ca doar banii le pot aduce fericirea.
    Teama banilor are doua aspecte: sentimentul de libertate provocat de sume mari de bani si absenta banilor, sentimentul de teama care provoaca oamenilor teama de a fi fericit. Si acest lucru tine de convingei personale cat si de personalitatile fiecaruia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Putina istorie nu strica niciodata. Sunt multe lucruri prin care au trecut cei din antichitate si de care ne lovim si noi in prezent. Daca stai bine sa te gandesti acum suntem toti liberi, doar cu numele sau cand votam. Cum ai spus si tu luxul este impotriva democratiei prin definitie. Daca si-ar permite toti nu ar mai fi lux... Interesant articolul, felicitari.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Gabriela Bogdan
    Da sunt de acord cu tine. Dar acesti oameni care aplica acele principii diferite au o educatie solida la baza. Ceilalti si-au insusit valori false pe care nu trebuia sa si le insuseasca. Multumesc pentru comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Istoria se repeta. Exista un ciclu care se reia... Daca nu intelegem si nu invatam din greseli ajungem sa le repetam.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acele principii diferite sunt felul nostru de a fi , gandurile noastre.Aceste principii sunt insusi legea Atractiei care zice ca atragem mai mult din lucrurile din care ne concentram mai mult. Gandurile pozitive atrag alte ganduri pozitive si cele negative la fel.
    Adevarat ca ceilalti si-au insusit valori false, deoarece nu cunosc nimic din aceste principii. Ele se invata cu timpul si numai cei care vor intradevar sa se schimbe, sa schimbe ceva in viata lor ceva in viata lor.
    Nu cred ca este vorba de educatie, este vorba de ce gandesti, de ce-ti doresti si de cat de mult vrei sa te schimbi, sa-ti schimbi modul de a gandi si de a actiona. Sunt cateva tehnici , ca sa le zic asa, care trebuie invatate si aplicate.

    RăspundețiȘtergere