sâmbătă, 31 august 2013

Pierzi Din Vedere Imaginea De Ansamblu? Generalist vs. Specialist.

Zilele trecute am vazut un film si m-am gandit mult timp la cateva replici din film care mi-au ramas intiparite in minte.

"Uita-te mai atent. Cu cat te uiti mai atent si mai aproape cu atat nu mai vezi nimic. Cu cat te apropii mai mult, de fapt te indepartezi. Pentru ca adevarata actiune se petrece altundeva."

Cu cat petreci mai mult timp la scoala, cu atat te vei concentra pe mai putine lucruri si vei incepe sa aprofundezi un domeniu si sa te specializezi mai mult in acel domeniu.

Gandeste-te in felul urmator: termini liceul, apoi te inscrii la facultate, termini si facultatea si poate apoi urmezi studiile postuniversitare. Cu fiecare diploma obtinuta, esti tot mai specialist intr-un anumit domeniu pe care l-ai ales. Indiferent de domeniul ales, fie ca vorbim de matematica, IT, lectura, medicina sau arhitectura este nevoie de instruire suplimentara care ajunge de multe ori si la un deceniu de studiu.

Generalist sau Specialist?

Citeste aici Povestea Luxului: Nimic In Exces.

Dupa ce obtineti acel titlu de doctor, va numarati printre acei oameni din lume care sunt cu adevarat specialisti si care stiu cele mai multe lucruri despre un singur domeniu.
Toata aceasta poveste relateaza faptul cum va pregatiti din greu sa deveniti angajati ai statului. Fata de un generalist, un specialist nu cunoaste multe lucruri din domenii diferite si nu poate opera in lumi diferite. Cunostiintele aprofundate ale specialistului dintr-un anumit domeniu ii restrang posibilitatile si oportunitatile din celelalte domenii.

De ce e asa de important acest concept de generalist - specialist?

Pentru ca atunci cand esti excesiv de specializat e foarte usor sa omiti imaginea de ansamblu a business-ului. Un antreprenor trebuie sa invete sa fie echilibrat. La fel cum iti spuneam si in articolul trecut, e mai bine sa ai un echilibru si sa nu exagerezi, sa faci excess. Daca te concentrezi prea mult pe o mica parte a unui proiect sau a unei afaceri, risti sa uiti care e scopul final si capatul drumului.

In scoala inveti sa te specializezi intr-un anumit domeniu. Esti programat in acest fel. Se creeaza mentalitatea ca doar asa poti sa obtii "un job mai bun". Cresti pe aceasta mentalitate ani buni. Si pana la urma asta reusesti sa obtii: un job.

Din aceasta cauza nu e de mirare ca multi oameni nu se gandesc sa inceapa o afacere sau sa devina investitori. Nici macar nu se afla pe lista lor de optiuni, nu exista pe radarul lor aceasta idee.
Acestia sunt prea ocupati sa munceasca ca angajati sau liber-profesionisti pentru a se gandi vreodata ca exista antreprenori, proprietari de business sau investitori. Aici ei pierd din vedere imaginea de ansamblu.

Cine pentru cine munceste?

Antreprenorii tind sa fie generalisti. Desi poate e greu de crezut, specialistii ajung de multe ori sa lucrezi pentru generalisti.
Antreprenorii care sunt proprietari de afaceri, pentru a avea succes cauta sa angajeze cei mai buni specialisti pentru a face cea mai buna treaba. Ei stiu ca e aproape imposibil sa "le faci pe toate" bine, indiferent cat de destept esti. Insa multi dintre specialisti au mentalitatea ca pentru lucrurile sa mearga bine trebuie sa le faci tu singur si asa ajung sa fie angajati de cei din prima categorie.

Citeste aici Ce Inseamna Sa Fii Modest?

Sarcina principala a antreprenorului este sa defineasca misiunea, sa gaseasca si sa inspire membrii echipei iar apoi sa o conduca catre succes. Din pacate acest lucru nu se invata in scoala traditionala si acesta e principalul motiv pentru care 9 din 10 afaceri esueaza.

Daca ti se potrivesc unele lucruri pe care le-am scris, imbarbateaza-te. Sunt multi oameni in situatia asta, dar cel putin tu le cunosti si incepi sa te luminezi.
Daca sunt lucruri pe care le-am omis sau vrei sa participi cu un sfat sau o idee, lasa-mi te rog un comentariu mai jos. Sau daca pur si simplu crezi ca poate ajuta pe cineva acest articol, te rog sa-mi dai un like sau sa distribui mai departe informatia.

6 comentarii:

  1. Interesant articol. Desi e trist cam asa se intampla, scoala nu ne pregateste decat pentru a devenii niste "buni" angajati. M-ai facut curios, din ce film este citatul?

    RăspundețiȘtergere
  2. Este adevarat ce ai spus tu in legatura cu scoala. Scoala scoate muncitori pe banda...nu inveti in scoala cum sa conduci un business sau cum sa pui bazele unei afaceri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai intru totul dreptate.Cunoasterea de specialitate este de doua feluri : general si specialist. In anumite domenii de afaceri se cauta specialistii. Cunoasterea dobandita de antreprenor si apoi de membrii echipei, trebuie organizata si directionata catre scopul propus.Aici as adauga si mintea fiecarui membru al echipei, dar si al antreprenorului, controlul grupului etc.
    Henry Ford nu a facut scoala foarte multa, dar a fost inteligent si a stiut sa-si foloseasca mintea angajand diferiti oameni de specialitate, dar a stiut sa-i controleze si sa-si formeze un grup de consultanta care i-a condus catre succes.
    Sper ca am fost la subiect atat cat ma pricep, dar toate depind de angajator in primul rand, apoi de angajati.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca am prins ideea pana la urma... Cei care sunt specialisti, se concentreaza prea mult intr-o singura directie si pierd din vedere imaginea de ansamblu.
    Aflu lucruri noi cu fiecare articol pe care il scrii. D-abia astept urmatorul articol. :))

    RăspundețiȘtergere
  5. @Gabriela Bogdan
    Multumesc Gabriela foarte bine punctat. Asa cum ai spus si tu conteaza cel care are carma in mana in ce directie o indreapta.

    RăspundețiȘtergere